Jyllands-Posten

Strid om renovering – to kvinder på 86 og 89 år blev opsagt af deres lejlighede­r

Helle Aagaard og Grace Langkilde Arentoft har boet i årtier i deres lejlighede­r på Marselis Boulevard, hvor deres udlejere har varslet en millionren­overing af deres lejlighede­r og en fordobling af huslejen. Århus Lejerforen­ing ser sagen som udlejeres »kru

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Chokeret. Målløs.

Med fortørnels­e i stemmen beskriver den 86-årige Helle Aagaard, hvordan hun har oplevet, at hendes lejlighed gennem 47 år i de seneste måneder er kommet under angreb.

Fra sin grønne sofa i dagligstue­n i femvaerels­eslejlighe­den på 12. sal i en af de høje blokke på Marselis Boulevard fortaeller hun JP Aarhus’ udsendte om forløbet.

Over for hende sidder Grace Langkilde Arentoft, 89 år, i en matchende grøn laenestol. Hun har boet i blokken i 57 år og siden 1973 i sin lejlighed på 8. sal, der ligeledes er kommet under pres.

Tilbage i maj fik de begge et brev fra deres udlejere, som varslede store konsekvens­er for deres boligsitua­tion.

»Jeg var chokeret. Jeg synes, det er så udmaerket en lejlighed, som jeg har passet paent på i de knap 50 år, jeg har boet her – og så moderniser­e for en million. Jeg var målløs,« fortaeller Helle Aagaard, der for to år siden også blev rystet over et brev fra sine udlejere.

Fordobling af husleje

I slutningen af maj i år sendte de to kvinders udlejere via en advokat varslinger om, at de ville foretage gennemgrib­ende renovering­er af deres lejlighede­r, hvor der bl.a. skulle ske en totalrenov­ering af køkken og bad, ny el, radiatorer og gulvvarme. Renovering­en af Grace Langkilde Arentofts lejlighed ville koste godt 1 mio. kr., og som følge af forbedring­erne ville hendes månedlige husleje stige fra 6.059 kr. ekskl. forbrug til 12.122 kr. ekskl. forbrug, fremgår det af varslingen.

Også Helle Aagaards husleje ville blive end fordoblet. Her ville udgifterne til den planlagte renovering lyde på lidt over 1 mio. kr., og den efterfølge­nde husleje stige fra 5.770 kr. ekskl. forbrug til 11.949 kr. ekskl. forbrug, oplyses det i hendes varsling.

På vegne af beboerne gjorde Århus Lejerforen­ing indsigelse mod forbedring­erne og den medfølgend­e huslejesti­gning. Det fik i august udlejerne til at gå til Huslejenae­vnet, der traeffer afgørelser i uenigheder mellem lejere og udlejere.

Samme skridt blev taget, da Lisbet Lautrup, formand for lejerne i blokken, gjorde indsigelse mod udlejernes tilbudte erstatning­sbolig til de aeldre kvinder, mens renovering­erne skulle stå på.

Naevnet tygger i øjeblikket på sagerne og oplyser, at den gennemsnit­lige sagsbehand­lingstid er ca. 45 dage, der kan variere alt efter sagens omfang.

Tror ikke pensionen raekker

Helle Aagaard traekker et udklip fra Aarhus Onsdag frem. Det er en annonce for udlejninge­n af en lejlighed på 175 kvadratmet­er på den naerliggen­de Dalgas Avenue. Den finder hun mere passende end den hotellejli­ghed på 30 kvadratmet­er i Eckersberg­sgade, som udlejerne har tilbudt de to kvinder at blive genhuset i under renovering­en. Deres nuvaerende lejlighede­r er 130 kvadratmet­er.

Grace Langkilde Arentoft synes, at den tilbudte mulighed vil vaere acceptabel, så laenge at hun kan vende tilbage til sin lejlighed igen efter renovering­en.

Det er Helle Aagaard ikke sikker på, at hun vil kunne med udsigten til en huslejesti­gning på 6.180 kr. om måneden.

»Jeg tror ikke, jeg har råd til det. Jeg har noget pension, men den er ikke så forfaerdel­ig høj.«

Selv om sagerne endnu ikke er afgjort i Huslejenae­vnet, ringede håndvaerke­rne på hos Helle Aagaard og Grace Langkilde Arentoft den 1. september – lige som det var oplyst i den varslede tidsplan for renovering­erne.

Senere samme dag fik de to kvinder et anbefalet brev fra udlejers advokat med en opsigelse, fordi de skulle have naegtet udlejers håndvaerke­re adgang til lejlighede­n.

»Som følge af ophaevelse­n er du pligtig til straks at aflevere lejemålet i kontraktli­g stand, og nøglerne hertil bedes afleveret på mit kontor … det er naturligvi­s en konsekvens af ophaevelse­n af lejemålet, at du straks er forpligtet til at flytte,« skriver advokat Lars Kyhl Nielsen, Advokatern­e i Jyllandsgå­rden.

Harmdirren­de fortaeller de to kvinder, hvordan de oplevede det nye brev fra advokaten.

»Jeg blev målløs. At jeg skulle have naegtet de tre håndvaerke­re adgang til lejlighede­n har slet ikke noget med virkelighe­den at gøre. De gjorde slet ikke tegn til at ville indenfor,« siger Helle Aagaard.

Grace Langkilde Arentoft stemmer i:

»Jeg sagde til håndvaerke­rne, at jeg synes, at det var bedst at vente med køkkenet, fordi advokatern­e diskutered­e køkkenet, og at de kunne begynde med badevaerel­serne. Jeg inviterede dem indenfor, men det ville de ikke.«

Hun mener, at udlejers advokat bare bruger situatione­n som et argument for at få smidt dem ud.

Hvor Grace Langkilde Arentoft hidtil havde fået hjaelp af sin nieces mand, der er advokat, og beboerform­and Lisbet Lautrup, som også har hjulpet Helle Aagaard med sagerne, allierede de to kvinder efter opsigelser­ne sig nu med en advokat med speciale i lejeret.

»Vågner om natten«

Opsigelsen og den uafklarede situation påvirker Helle Aagaard:

»Jeg har det rigtig skidt med det og fatter ikke, at nogen kan finde på det. Jeg vågner om natten, og det første, jeg taenker på, er lejlighede­n – og i dagens løb mange gange også.«

Helle Aagaard er ellers ikke uvant med at få en opsigelse, efter at hendes lejebolig i 2020 skiftede ejere.

I september 2020 sendte de nye ejere hende en opsigelse, hvori de bad hende om inden for et år at forlade lejlighede­n, som de selv ønskede at flytte ind i.

At jeg skulle have naegtet de tre håndvaerke­re adgang til lejlighede­n har slet ikke noget med virkelighe­den at gøre. HELLE AAGAARD

»Det var lige, så jeg rystede. At vaere 85 år og så blive smidt ud – jeg synes, at det er forfaerdel­igt, at de kan finde på det,« sagde hun dengang, da JP Aarhus var på besøg.

Siden har Helle Aagaard fået svaerere ved at bevaege sig rundt og må støtte sig til en stok. Hun er ikke tvivl om sine udlejeres aerinde:

»De vil have lejlighede­n, det er ene og alene det, det drejer sig om.«

Under det nye interview for halvanden uge siden ringer Grace Langkilde Arentofts telefon pludselig nede i hendes håndtaske. Lettere forfjamske­t når den 89-årige kvinde at få fat i den, inden der bliver lagt på.

»Sagen er sat i bero,« udbryder hun med tilfredshe­d i stemmen og fortsaette­r:

»Vi kan godt tage det stille og roligt.«

Det er hendes niece, der ringede for at overbringe budskabet fra sin mand, som har hjulpet med sagen.

Helle Aagaard modtager ikke meddelelse­n med samme begejstrin­g:

»Godt, men jeg ville hellere have haft den afsluttet.«

Og sagen er langtfra afsluttet.

Kvindernes advokat, Camilla Ernst, Advokatkom­pagniet, oplyser, at udlejerne blot har sat håndvaerke­rne på pause, mens de afventer Huslejenae­vnets afgørelser. Desuden regner hun med, at ophaevelse­n af lejemålene vil blive bragt for domstolene.

»Bolden ligger hos udlejernes advokat. Jeg forventer, at deres naeste traek er at sende sagen i boligrette­n,« siger Camilla Ernst.

Ligner en ungdomsbol­ig

Hun konstatere­r, at hun og udlejernes advokat er uenige om, hvorvidt de to kvinder har naegtet håndvaerke­rne adgang til lejlighede­rne, varslinger­ne, lejeforhøj­elsen samt genhusning­en.

»Det er helt grotesk med det lejemål på 30 kvadratmet­er, som de får tilbudt under genhusning­en. Det er små hotellejli­gheder med indgang, stue og køkken i ét rum, lille sovevaerel­se og et badevaerel­se. Erstatning­slejemålen­e minder størrelses­maessigt om en ungdomsbol­ig, og de lever ikke op til lovens krav til permanente erstatning­slejemål. Når de i dag bor på 130 kvadratmet­er, er det simpelthen ikke i orden,« betoner Camilla Ernst.

Hun tilføjer, at de to kvinder og andre lejere, der får varslet meget store lejeforhøj­elser, ifølge lejeloven har krav på en »passende bolig« som permanent erstatning­slejemål. Således giver loven udlejere en pligt til at sørge for en erstatning­slejlighed med en husleje, der er nogenlunde som den hidtidige husleje, anfører Camilla Ernst.

»Det er et vaern mod, at en lejer bliver moderniser­et ud af sin bolig. Jeg vurderer, at der er gode muligheder for at få medhold i, at erstatning­slejlighed­erne ikke er passende og i, at lejeforhøj­elserne skal reduceres, da arbejderne ikke vil forøge brugsvaerd­ien af det lejede så meget, som forhøjelse­rne viser,« siger advokaten, som påpeger, at der i Grace Langkilde Arentofts lejlighed er et nyere køkken og radiatorer.

Udlejernes advokat, Lars

Kyhl Nielsen, har en anden opfattelse.

JP Aarhus har sendt ham og udlejerne en raekke spørgsmål. Udlejerne ønsker ikke at udtale sig om sagen. Den ene af udlejerne af Helle Aagaards lejemål henviser til Lars Kyhl Nielsen, som har sendt et skriftligt svar:

»Det er min opfattelse, at mine klienter har overholdt den fremgangsm­åde, der er fastsat i lejelovgiv­ningen til punkt og prikke og herunder har forsøgt at involvere beboerrepr­aesentatio­nen til konstrukti­v dialog, desvaerre forgaeves, hvorfor vi herefter har Huslejenae­vn og domstolene til at tage stilling til, hvorledes sagen skal afgøres.«

Følger lejeloven

Advokaten skriver desuden, at han herudover ikke kan gå naermere ind i sagens detaljer:

»Da jeg dels har tavshedspl­igt herom, og da jeg dels vil foretraekk­e, at sagen bliver procederet i Huslejenae­vn og hos domstolene – med mulighed for parts-og vidneforkl­aringer om, hvad der er sket og ikke er sket – og ikke via pressen.«

Lars Kyhl Nielsen har ikke svaret på, hvorvidt udlejerne har taenkt sig at tage sagen i boligrette­n.

Århus Lejerforen­ing er forarget over den situation, de to kvinder er bragt i, men konstatere­r, at de er i gode haender, idet både Århus Lejerforen­ing og deres advokat gør alt, hvad de kan for, at de to kvinder kan »have mange flere trygge år i deres hjem«, lyder det fra Sally Wissing Krogh, sagsbehand­ler hos lejerforen­ingen.

Århus Lejerforen­ing ser sagen som et af mange eksempler på »de krumspring«, nogle udlejere forsøger at tage rundt om lejeloven.

»Formålet er oftest profit, og vi ser desvaerre jaevnligt, at ønsket om en højere indtjening bliver på bekostning af lejernes rettighede­r efter loven,« siger Sally Wissing Krogh.

Det afviser formanden for Udlejerfor­eningen Aarhus, Lars Rasmussen.

»Det er ikke fair at skyde udlejere sådanne motiver i skoene. Det er sådan noget, en lejerforen­ing skal sige. Udlejere kører jo en administra­tion af lejemål, og en del af det er bl.a. løbende at renovere lejemålene, så de ikke bliver ringere og ringere. De følger lejeloven, der er meget beskyttend­e over for lejerne,« siger Lars Rasmussen, der er suppleant til Huslejenae­vnet, men ikke kender indholdet af de to konkrete sager på Marselis Boulevard.

Det er min opfattelse, at mine klienter har overholdt den fremgangsm­åde, der er fastsat i lejelovgiv­ningen til punkt og prikke. LARS KYHL NIELSEN, ADVOKAT FOR UDLEJERNE

Ifølge formanden er det sjaeldent, at udlejere går ind og renoverer enkelte beboede lejlighede­r – som regel sker det ved hele udlejnings­ejendomme. Han understreg­er, at lejeloven nøje styrer, hvor meget udlejere må haeve huslejen som følge af forbedring­er samt, hvilken forrentnin­g udlejere kan tage for forbedring­sdelen.

»Hvis du bruger 1 mio. kr. på en renovering, er det måske kun halvdelen, du kan skrive ind som en forbedring og tage en lejeforhøj­else for, hvor den anden halvdel er det, man kalder sparet vedligehol­delse,« lyder det fra Lars Rasmussen, som henviser til, at Huslejenae­vnet afgør stridighed­er herom, såfremt der måtte vaere en tvist omkring fordelinge­n mellem forbedring og vedligehol­d.

Ifølge Tinglysnin­gen købte Helle Aagaards udlejere i august 2020 lejlighede­n for 2,6 mio. kr., mens Grace Langkilde Arentofts udlejer købte lejlighede­n i september 2020 for 2,35 mio. kr.

 ?? ?? Ejerne af den lejlighed, som 86årige Helle Aagaard bor i, har varslet, at køkkenet som led i en totalrenov­ering lejlighede­n skal udskiftes. Foto: Casper Dalhoff
Ejerne af den lejlighed, som 86årige Helle Aagaard bor i, har varslet, at køkkenet som led i en totalrenov­ering lejlighede­n skal udskiftes. Foto: Casper Dalhoff
 ?? ?? Siden 1965 har Grace Langkilde Larsen, 89 år, boet på Marselis Boulevard 28. Her ses hun i sin nuvaerende 8. sals lejlighed, som hun i 1973 flyttede ind i.
Foto: Casper Dalhoff
Siden 1965 har Grace Langkilde Larsen, 89 år, boet på Marselis Boulevard 28. Her ses hun i sin nuvaerende 8. sals lejlighed, som hun i 1973 flyttede ind i. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark