Jyllands-Posten

»Federe end at tage børnene med på legeplads – her er både leg og viden«

Heden Jersey i Hornslet inviterede til Åbent Landbrug søndag. Både børn og voksne fik mulighed for at blive klogere på, hvorfra noget af maelken i køledisken stammer.

- REGITZE WALTHER rwj@jp.dk

Hvede og byg flyver om ørerne på folk. Midt på en gårdsplads i en rød container fyldt med korn leger femten børn, at de er fanget i kviksand. Deres foraeldre, som tålmodigt står og ser på, får af og til kastet lidt korn i ansigtet.

»Du har jo korn alle steder,« konstatere­r Søren Bertelsen, mens han løfter sin fireårige datter, Agnes Bertelsen, ned fra containere­n.

Søren Bertelsen havde ligesom 2.500 andre valgt at bruge sin søndag på at besøge Heden Jersey – et konvention­elt landbrug på 140 hektar med 140 malkekøer.

»Det er en genial idé,« siger Søren Bertelsen, der er taget afsted med sin kone, to børn og et vennepar. På den tredje søndag i september hvert år åbner 80 landbrug landet over gratis dørene op og giver børn og voksne mulighed for blive klogere på, hvordan et landbrug ser ud og fungerer.

»Det er federe end at tage børnene med på legeplads. Her er der både leg og viden. Det er helt klart noget, som børnene vil snakke om i skolen og børnehaven i morgen,« siger han.

Han mener, at idéen med at åbne landbrugen­e op for omverdenen er god.

»Åbenheden er fed – både for børnene, men også for nogle af de skeptiske voksne fra byen, som er kritiske over for landbruget, selv om de måske aldrig har oplevet det i virkelighe­den. På Åbent Landbrug kan man rent faktisk komme ud og snakke med en landmand.«

Han håber, at de oplevelser, hans børn får i dag, giver dem et forhold til de dyr og de steder, hvor dagligvare­rne i butikkerne kommer fra.

»Jerseykøer er sociale dyr«

Heden Jersey viser sin maelkeprod­uktionen frem til offentligt skue.

Børnefamil­ier fra hele Østjylland har indtaget gården i striktrøje­r og gummistøvl­er, og marken foran gårdsplads­en er forvandlet til en kaempemaes­sig parkerings­plads med omkring 200 biler.

Arla, som gården leverer maelk til, har sat boder op med smagsprøve­r, og folk stimler sammen i lange køer på gårdsplads­en for at få fat i en gratis ostehaps eller milkshake.

Inde i stalden står de 140 maelkeprod­ucerende jerseymalk­ekøer i en stor indendørs fold. Landmand Ib Damgaard Andersen, der ejer gården, og hans hustru, Lisbeth Damgaard Andersen, går rundt på gangen ved siden af, hilser på gaesterne og svarer på spørgsmål fra de nysgerrige.

Stalden runger af børnelatte­r og en summen fra folk, der snakker. En brun jerseyko stikker hovedet frem ud over hegnet og snuser med sin våde tryne til et barn.

»Jerseykøer er faktisk meget sociale dyr,« forklarer

Ib Damgaard Andersen, der ejer gården.

Køerne lader heller ikke til at have noget imod de mange små børnehaend­er, der hyppigt raekker ud for at ae dem på hovedet.

Ib Damgaard Andersen fortaeller, at køerne ikke stresses af de store menneskema­engder, der pludselig er traengt ind i deres hjem. De er vant til at få besøg af skolebørn flere gange om året.

»Hvad er det, der haenger i loftet der?,« spørger en forbipasse­rende og peger op på en stor dusk grene med spidse blade, der haenger ned fra loftet.

»Det er kristtjørn, som holder ringorm vaek,« lyder

det fra Ib Damgaard Andersen.

Det lyder umiddelbar­t ikke saerligt konvention­elt, men Ib Damgaard Andersen havde hørt, at det skulle vaere effektivt, og så var han fri for at bruge medicin. Han ved ikke praecist, hvad kristtjørn indeholder, der holder ringorm vaek – måske noget med nogle aeteriske olier. Men det virker.

I løbet af dagen får Ib Damgaard Andersen mange spørgsmål – både fra børn og voksne. Og han svarer gerne.

Mange fordomme

Ib Damgaard Andersen synes, der hersker mange fordomme om det konvention­elle landbrug og tilføjer, at mange heller ikke ved, hvordan produktion­en foregår, hvor meget plads køerne har, eller hvor laenge kalvene bliver sammen med deres mor. Men ved at åbne dørene op, håber han, at folk vil danne deres eget indtryk.

Malkekøern­e har ikke adgang til udearealer og bliver fodret i stalden hele året – udover de to måneder om sommeren, hvor de kommer på graes for at kaelve.

»Jeg kan fuldt ud stå inde for den måde, vi behandler dyrene på. De ligger på en 35 mm tyk madras, der bliver strøet halm to gange om dagen, der bliver skrabet møg vaek 11 gange i døgnet, de har børster, de kan klø sig på, og frisk drikkevand. Køerne er rolige, og de har det godt,« fortaeller landmanden.

I år er femte gang, at Heden Jersey holder Åbent Landbrug. Ib Damgaard Andersen håber på, at familierne går klogere og gode oplevelser rigere fra gården.

»Vi har ikke noget at skjule her på ejendommen, og vi vil gerne vise forbrugern­e, hvordan vi producerer vores varer, og sørge for, at de små hoveder kommer ud og ser, hvor er det er maelken kommer fra,« siger han og tilføjer:

»Rigtig mange, der kommer her, går hen til mig og siger ”jamen, dyrene i det konvention­elle har det da meget godt”. Det varmer mit hjerte, når folk går herfra med en god oplevelse,« siger landmanden.

 ?? ?? Mange af gaesterne benyttede muligheden af at få lov at gå rundt i staldene og hilse på malkekvaeg­et.
Mange af gaesterne benyttede muligheden af at få lov at gå rundt i staldene og hilse på malkekvaeg­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark