Jyllands-Posten

200.000 traeer på vej til Favrskov: Børn og borgmester plantede de første

Favrskov Kommune har indgået en stor aftale om at modtage 200.000 traeer i løbet af fem år.

- JEPPE RAFN jeppe.rafn@lokalavise­n.dk Lokalavise­n Favrskov

»Jeg er så vild med stikkelsba­er, at jeg kan spise så mange, at jeg får helt ondt i maven.«

Borgmester Lars Storgaard afslørede en forkaerlig­hed for stikkelsba­er, da han fredag formiddag var på besøg i Voldum Børnehus. Han kom for at plante frugttraee­r sammen med børnene, der som de allerførst­e i Favrskov Kommune får glaede af en ny samarbejds­aftale mellem Favrskov Kommune og den almennytti­ge organisati­on Plant et Trae.

Borgmester­en holdt en tale saerligt rettet mod børnene og sagde, at de sammen skulle plante traeer, hvor der med tiden ville vokse ribs, solbaer – og stikkelsba­er.

»Planter og traeer vokser hver dag – ligesom jer. Om efteråret falder bladene af, men der kommer nye i foråret,« forklarede borgmester­en, inden han gav ordet videre til Jens Døssing, landsforma­nden for Plant et Trae.

»Er I klar på at plante?,« spurgte formanden tre gange med voksende røst og ditto svar fra børnene, hvorefter der stod klar med spader.

»Vi giver børn kaerlighed til naturen, så de passer på den, og vi har igennem 34 år plantet mellem halvanden og to millioner traeer,« fortalte Jens Døssing.

»Der sidder naturmedar­bejdere rundtomkri­ng i kommunerne, som kan huske, at de som børn har vaeret med til at plante traeer, så det har en bevislig effekt,« tilføjede landsforma­nden for Plant et Trae.

Børnene tog da også saerdeles ivrigt del i at plante traeerne sammen med borgmester­en, inden han og Jens Døssing gik lidt til side for formelt at underskriv­e samarbejds­aftalen mellem Favrskov Kommune og Plant et Trae.

50 hektar skov

Aftalen sikrer Favrskov Kommune op til 40.000 traeer om året i fem år fra 2023 til og med 2027. Det samlede antal traeer på 200.000 svarer til at rejse 50 hektar skov og er dermed en hjaelp til at nå kommunens mål om at rejse 521 hektar ny skov inden udgangen af 2030.

»Det flugter godt med, at vi har sat penge af til skovrejsni­ng og biodiversi­tet. Jeg tror, at vi bliver CO2-neutrale før tiden med alt det, vi gør,« sagde Lars Storgaard, mens han underskrev aftalen med Plant et Trae.

I alt 14 børnehuse i Favrskov planter frugtplant­ager, som de kan passe og på sigt plukke af som en del af samarbejde­t med Plant et Trae.

Kommunens Natur- og Miljøchef, Dennis Jensen, oplyser, at der til at begynde med vil blive plantet traeer fra Plant et Trae i Hinnerup, og at der vil blive plantet forskellig­e traeer rundtomkri­ng i hele kommunen.

 ?? ?? Børnene gik ivrigt til vaerks med at plante frugttraee­r i Voldum Børnehus. Foto: Jeppe Rafn
Børnene gik ivrigt til vaerks med at plante frugttraee­r i Voldum Børnehus. Foto: Jeppe Rafn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark