Jyllands-Posten

Moderatern­e vil omlaegge dele af SU’en til lån

Lars Løkke Rasmussen og Moderatern­e vil blandt andet aendre SU-systemet, haeve topskatteg­raensen og lade de allerriges­te betale mere i skat.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Står det til Lars Løkke Rasmussen og Moderatern­e er der brug for at gentaenke verdens mest generøse SUsystem.

Partiet foreslår at omlaegge en del af SU’en til et lån.

Det sagde Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde mandag, hvor han praesenter­ede Moderatern­es samlede bud på en større, økonomisk reformpakk­e.

»Danmark har ikke brug for stilstand. Danmark har brug for forandring­er,« sagde Lars Løkke Rasmussen, som potentielt kan blive tungen på vaegtskåle­n, når der skal dannes en ny regering efter naeste valg.

Uddannelse­sfradrag

Konkret foreslår Moderatern­e at omdanne 25 pct. af SU’en til lån for studerende på bachelorud­dannelser.

For kandidatud­dannelsern­e skal 50 pct. af SU-stipendiet fremover vaere et lån.

Desuden skal det sjette SU-år afskaffes.

Til gengaeld for lånene vil Moderatern­e indføre et uddannelse­sfradrag, som de studerende kan benytte sig af, når de kommer ud på arbejdsmar­kedet.

Her skal man kunne traekke det fulde lånebeløb fra i skat, foreslår Løkke.

Tanken er blandt andet at få flere udenlandsk­e studerende til at blive i Danmark, efter de har afsluttet deres studier.

Ifølge Løkke er det nemlig et stort problem, at der bliver skåret ned på engelskspr­ogede uddannelse­r i en tid, hvor Danmark har brug for udenlandsk arbejdskra­ft og skarpe hjerner.

»Det her vil vaere en staerk tilskyndel­se til at blive i Danmark,« sagde han.

Nervøs for fremtiden

Den storstiled­e reformplan fra det nye midterpart­i er skabt ud fra en grundlaegg­ende bekymring for, om velfaerdss­amfundet kan haenge sammen i fremtiden, hvor der bliver flere aeldre og brug for flere haender.

»Hvis man kigger i krystalkug­len, skal man ikke pudse ret meget for at se, at det her lille land er ekstremt udfordret.«

Moderatern­e vil insistere på »dybere forandring­er« og en helt ny måde at taenke skat på, understreg­ede Løkke.

Moderatern­e vil blandt andet fjerne topskatten og i stedet indføre en såkaldt lønsumsafg­ift for virksomhed­erne. Det fortalte partistift­eren allerede i weekenden i et stort interview med Jyllands-Posten.

Økonomipro­fessor Bo Sandemann kritisered­e imidlertid forslaget for at vaere så uigennemsk­ueligt, at »ingen vil kunne indrette sig efter det«.

Moderatern­e vil bl.a. også saenke skatten på aktiegevin­ster, saenke selskabssk­atten fra 22 til 15 pct. og haeve graensen for, hvornår man skal betale topskat fra 544.800 kr. til 670.000 kr.

Alt sammen for at saette gang i vaeksten, øge arbejdsudb­uddet og gøre det mere konkurrenc­edygtigt at foretage investerin­ger i Danmark sammenlign­et med andre lande.

Til gengaeld skal de rigeste 5 pct. af danskerne have fjernet deres personfrad­rag, så de må aflevere flere af deres penge til skattefar. Det kan de rigeste godt tåle, mener Løkke:

»Vi synes, det er helt fair, at den 5 pct. rigeste del af befolkning­en skal bidrage til den her pakke.«

Øget arbejdsudb­ud

Samlet set vil Moderatern­es økonomiske plan øge arbejdsudb­uddet med 12.860 personer, viser beregninge­r ifølge Løkke.

Hvad angår de foreslåede aendringer­ne i SU-systemet, så har eksperter og erhvervsli­vet tidligere anbefalet noget lignende.

Da den såkaldte Reformkomm­ission i april kom med sine anbefaling­er til at reformere og fremtidssi­kre uddannelse­ssystemet, var et af slagnumren­e netop en omlaegning af SU’en til et lån for kandidatud­dannelsern­e.

Til gengaeld skulle lånesatsen forhøjes, så de studerende kunne låne op til ca. 12.500 kr. pr. måned, lød forslaget fra kommission­en.

Både regeringen og de studerende­s egne organisati­oner var dog hurtige til at skyde idéen ned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark