Jyllands-Posten

Dansk Kosovo-faengsel til udvisnings­dømte kriminelle bliver forsinket

Efter planen skulle de første indsatte sendes til Kosovo i begyndelse­n af 2023, men den tidsplan kommer ikke til at holde.

- KAARE KRONBERG JENSEN STEEN A. JØRGENSSEN kaare.k.jensen@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

En banebryden­de aftale, som ville lette presset på de danske faengsler og faengselsb­etjente og samtidig sende et skarpt signal til udvisnings­dømte kriminelle om, at deres fremtid ikke var i Danmark.

Sådan lød det, da davaerende justitsmin­ister Nick Haekkerup i december 2021 praesenter­ede en ny flerårsaft­ale for Kriminalfo­rsorgens økonomi. Her var den store overskrift en aftale om at leje 300 faengselsp­ladser i Kosovo. De første indsatte skulle flyttes til Balkan i begyndelse­n af 2023.

Men nu skrider tidsplanen. Det bekraefter justitsmin­ister Mattias Tesfaye over for Jyllands-Posten:

»Arbejdet med at sende udvisnings­dømte udlaending­e til Kosovo fortsaette­r. Projektet er altså ikke lagt i dvale. Men det er rigtigt, at tidsplanen er blevet forsinket, fordi traktaten endnu ikke er ratificere­t, og fordi ombygninge­n af faengslet vil tage laengere tid, end de kosovarisk­e myndighede­r først antog,« skriver ministeren i et svar, hvor han også fortaeller, at han mandag var i kontakt med den kosovarisk­e justitsmin­ister.

Aflastning i Danmark

»Her var det vigtigt for mig at forsikre hende om, at projektet om at etablere faengselsp­ladser i Kosovo fortsaette­r ufortrøden­t.«

Hele ideen med at oprette 300 faengselsp­ladser i Kosovo var at aflaste det hårdt pressede danske faengselss­ystem. Og netop derfor er forsinkels­en et alvorligt problem, understreg­er Linda Kjaer Minke.

Hun er sociolog og professor mso ved Det Juridiske Fakultet på Syddansk Universite­t og medlem af Det Kriminalpr­aeventive Råd.

»Det er fortvivlen­de, at det her traekker ud,« siger hun om forsinkels­en.

»Forholdene i faengslern­e er bestemt ikke gode for hverken indsatte eller ansatte, og en forsinkels­e betyder, at de må leve med de her forhold i endnu laengere tid. Til skade for hele resocialis­eringen,« siger hun.

Det er nemlig ikke kun faengselsb­etjentene, som bliver presset, når der er for mange indsatte at holde styr på. Overbelaeg­ningen risikerer at give mere af det, som faengslern­e gerne skulle forhindre: nemlig flere konflikter og mere kriminalit­et, påpeger professore­n, som selv kommer jaevnligt i et lukket faengsel som en del af hendes forskning.

»Hver dag med overbelaeg­ning er en dag for meget,« siger hun.

Linda Kjaer Minke opfordrer myndighede­r og politikere til at overveje alternativ­e løsninger for at skabe mere plads i faengslern­e her og nu. For eksempel ved at give tidligere prøveløsla­delser og ved at lade flere afsone med en fodlaenke derhjemme.

Forundring og skuffelse

Mattias Tesfayes udmelding om forsinkels­en kom, efter at Faengselsf­orbundet mandag i en pressemedd­elelse konstatere­de, at prestigepr­ojektet i Kosovo var sat i bero, fordi der mangler finansieri­ng til løsningen.

Forbundet henviste til, at en del af finansieri­ngen i flerårsaft­alen – en ny moms på kunst og kultur – er faldet til jorden, fordi der alligevel ikke var politisk flertal.

»Problemern­e med finansieri­ngen betyder, at der mangler over 200 mio. kr. på naeste års finanslov til Kriminalfo­rsorgen,« stod der i pressemedd­elelsen.

Formanden for Faengselsf­orbundet, Bo Yde Sørensen, fastholder over for JyllandsPo­sten, at faengselsb­etjentene har fået denne besked af Kriminalfo­rsorgen, og han laegger ikke skjul på, at han både er forundret og skuffet.

»Kriminalfo­rsorgen er i fuld gang med at bygge det her faengsel om og finde de mennesker, der skal drive faengslet. Man har stillet en masse mennesker i udsigt, at de skal derned og arbejde. Dertil er man også ved at planlaegge uddannelse af kosovarisk­e faengselsb­etjente. Man er jo begyndt at haelde millioner i det faengsel,« siger Bo Yde Sørensen, som kort efter også stiller spørgsmåle­t om, hvor de 300 fanger nu skal vaere?

»Jeg går ikke ud fra, at politikern­e nu siger, at så dropper vi strafskaer­pelser, så vi får 300 fanger faerre?«

Økonomisk uklarhed

Siden regeringen, Dansk Folkeparti, De Konservati­ve og SF i december sidste år indgik flerårsaft­alen, der skal genoprette faengselsv­aesnets økonomi, er der opstået uenighed om finansieri­ngen af aftalen.

Konkret er der tale om det punkt, som hedder »merprovenu fra moms vedr. tvabonneme­nter«, og som skulle indbringe 215 mio. kr. årligt fra 2023.

Tanken var at laegge moms på kunstneris­k arbejde, som i dag er momsfritag­et. Et af regeringen­s argumenter var, at Danmark alligevel var nødt til at regulere den kunstneris­ke momsfritag­else på grund af en EU-dom, som skulle efterleves.

Men i maj beskrev Politiken, at DF og K valgte at traekke sig fra den del af aftalen, fordi en advokatund­ersøgelse, ifølge dem, rejste alvorlig tvivl om, hvorvidt der reelt var et krav fra EU om at indføre moms på det kunstneris­ke arbejde.

»Ny redegørels­e understreg­er, at regeringen­s påstand om, at DK var forpligtet til at laegge moms på kunstneris­ke virksomhed­er, ikke holder vand,« skrev kulturordf­ører Birgitte Bergman (K) på twitter dengang.

Mattias Tesfaye skriver, at også andre dele af aftalen bag Kriminalfo­rsorgen er blevet berostille­t, indtil der findes en løsning på finansieri­ngen.

Ifølge DR forventer regeringen nu, at faengslet i Kosovo først bliver taget i brug senere i 2023.

 ?? ?? Faengslet i byen Gjilan i Kosovo, hvor Danmark har lejet 300 pladser. Foto: Ritzau Scanpix
Faengslet i byen Gjilan i Kosovo, hvor Danmark har lejet 300 pladser. Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark