Jyllands-Posten

Supersygeh­us bliver 1,4 mia. kr. dyrere end ventet

Budgettet til nyt sygehus i Aalborg er skredet yderligere, og forsinkels­er er vokset med to år ifølge region.

-

En gennemgang af byggeriet af et nyt supersygeh­us i Aalborg viser, at det bliver dyrere og mere forsinket end hidtil ventet.

Det fortalte Region Nordjyllan­d

på et pressemøde mandag.

Ifølge Region Nordjyllan­d er det nu forventnin­gen, at det nye sygehus bliver mindst 1,37 mia. kr. dyrere end oprindelig planlagt.

Det har tidligere vaeret fremme, at der var overskride­lser af budgettet for omkring 600 mio. kr. Budgettet ventes altså at spraenges med mere end dobbelt så meget som hidtil ventet. Samtidig har det tidligere vaeret meldt ud, at sygehuset ikke står klar til ventet tid.

Da projektet blev sat i gang, var det planen, at det skulle åbne i 2020. Det er dog blevet udskudt flere gange. Inden mandag var det forventet, at sygehuset ville vaere klar i første halvdel af 2024.

Men den tidsplan er også gået i vasken. Nu ventes første patient på hospitalet i 2026.

»Jeg er dybt rystet,« siger regionsråd­sformand i Region Nordjyllan­d Mads Duedahl (V) i en kommentar til milliardov­erskridels­en og de seks års forsinkels­e.

Undervejs i byggeproje­ktet har forskellig­e budgetover­skridelser også haft den effekt, at der er elementer på hospitalet, som er blevet hevet ud af projektet eller er blevet gjort afhaengige af fondsdonat­ioner. Ifølge den nye projektdir­ektør, Martin Kjaer, har byggeriets historik udviklet sig til en »lang og uskøn« affaere.

Han peger på, at projektets plan har vaeret plaget af, at økonomi og tid har haengt sammen. Så når der er forsinkels­e, betyder det også automatisk, at det bliver dyrere.

Derudover fortalte Martin Kjaer på et pressemøde mandag, at der er konflikter mellem samarbejds­partnere på projektet.

»Dem skal vi naturligvi­s have løst,« sagde han.

Selve byggeriet står for det ene af de to års forsinkels­e. Resten af forsinkels­en skyldes den teknologi, der skal installere­s i bygningen, samt selve indflytnin­gen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark