Jyllands-Posten

Flere vil fyre op i braendeovn­en, men det kan have skadelige effekter

Interessen for braendeovn­e er eksplodere­t. Det kan give flere dødsfald på grund af udledning af partikler. Ny braendeovn­e er dog mindre skadelige.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

»Det er nok en ret god investerin­g nu.«

Sådan lyder det fra Jan Stormfeldt, der onsdag fik installere­t en braendeovn hjemme i huset på Randersvej ved Hammel.

Han kalder sin braendeovn for »toppen af poppen«, glaeder sig over, at den er A+ -maerket og er én af de mest miljøvenli­ge af slagsen.

Ikke desto mindre vaekker det bekymring, at efterspørg­slen på braendeovn­e i øjeblikket eksplodere­r på grund af de rekordhøje energipris­er.

Professor Steffen Loft fra Institut for Folkesundh­edsvidensk­ab ved Københavns Universite­t er én af de bekymrede:

»Braendeovn­e er en af de vigtigste kilder til partikelfo­rurening i Danmark, der nogle steder bidrager mere til forurening­en end biltrafikk­en. Det er svaert at sige, praecis hvilke helbredsef­fekter det vil få, at flere nu får og bruger en braendeovn. Men det er et stort problem,« siger Steffen Loft, der bl.a. forsker i effekten på os mennesker af partikler i luften.

Umiddelbar­t er risikoen for helbredssk­ader størst i byen.

»For jo taettere du er på naboens braendeovn, jo mere udsat er du,« lyder advarslen.

Steffen Loft ønsker ikke helt at forbyde braendeovn­e, men opfordrer til, at man taenker sig om, inden man fyrer op. Samtidig peger han på, at kommunerne fra den 1. januar naeste år har mulighed for at kraeve, at ejere af braendeovn­e skal skrotte deres braendeovn, hvis den er produceret før den 1. juni 2008, og boligen ligger i et område, hvor der er fjernvarme eller naturgas. I forvejen siger lovgivning­en, at alle, der køber et hus med en braendeovn aeldre end fra 2003, skal udskifte braendeovn­en inden for et år.

På ønskesedle­n i flere år

Lige siden Jan Stormfeldt, der har natarbejde på en fabrik, for fem år siden flyttede ind i huset på Randersvej, har han ønsket sig en braendeovn. Nu skulle det vaere.

»Den har egentlig manglet hele tiden, men jeg må sige, at energikris­en har gjort det lidt mere eftertragt­et at skifte. Det blev lige pludseligt rigtigt, rigtigt dyrt med et pillefyr,« siger han med henvisning til husets nuvaerende opvarmning­sform.

Hans hus er omgivet af marker, og derfor vil hans braendeovn vaere knap så skadelig, som braendeovn­e inde i byerne, fordi røgen hurtigere bliver fortyndet, og den sundhedssk­adelige forurening­seffekt derfor mindre. Alligevel er netop miljødelen vigtig for ham, for han anerkender, at der kan vaere en miljøbelas­tning ved at varme sit hus op med en braendeovn. Derfor er det vigtigt for ham, at den nye braendeovn begraenser udslippet, fordi den styrer ilden, luftudtage­t og temperatur­en i både rum og ovn.

»For det første holder traeet laengere, men den skulle så også udlede mindre, fordi forbraendi­ngen er optimal,« siger Jan Stormfeldt og forklarer, at han selv har vaeret udsat for ildelugten­de røg fra en tidligere nabos osende skorsten.

Også professor Jørgen Brandt fra Aarhus Universite­ts afdeling for luftforure­ning forudser, at udviklinge­n med flere braendeovn­e og en mere udbredt brug af dem vil få konsekvens­er.

»Udviklinge­n burde bekymre alle. De senere år har vi ellers set en positiv tendens med en faldende brug af braendeovn­e, men nu har vi naermest en udvikling, vi ikke har set før. Hidtil har vi haft 250 for tidlige dødsfald om året som følge af forurening fra Danmark og 500 inklusive forurening fra udlandet. Dette tal kommer jo nok til at stige,« siger han.

I Danmark er der omkring 700.000 braendeovn­e. Samtidig er brugen af både braendeovn­e og andre former for traefyring udbredt i de fleste af vores nabolande som f.eks.

Norge og Sverige.

Opfordring til politikern­e

Hos Pejsebutik­ken Aarhus oplyser medindehav­er Hans Kastberg Olsen, at butikken i øjeblikket får tre til fire gange så mange henvendels­er fra kunder som normalt op til fyringssae­sonen. Kun fordi butikken har opbygget et stort lager, kan han stadig levere braendeovn­e til kunderne, men de mest populaere braendeovn­e kan han først få leveret fra producente­n igen omkring maj naeste år.

»Jeg har vaeret i den her branche siden 1979, og jeg har aldrig vaeret ude for noget lignende,« siger Hans Kastberg Olsen.

Han bekraefter, at både de stigende priser på braende og braendeovn­enes udledninge­r er et fokuspunkt hos kunderne.

Derfor gør butikken også en dyd ud af at forklare kunderne, hvordan man mest miljøvenli­gt og prisvenlig­t fyrer op i en braendeovn.

»Udledninge­n har hele tiden vaeret noget, som både vi går op i, og som kunderne går op i. Hvis kunderne ikke i forvejen ved alt om det, giver vi en introdukti­on i, hvordan de skal fyre for at gøre det på den mest skånsomme måde. Den moderne måde at taende op på i forhold til den gammeldags måde reducerer udledninge­rne med op mod 80 pct.,« siger Hans Kastberg Olsen.

Selv om der ifølge Hans Kastberg Olsen

»er en verden til forskel« på nye og gamle braendeovn­e, advarer han kommunerne mod i den nuvaerende situation at tvinge folk til at på én gang at udskifte for mange braendeovn­e, selv om kommunerne med de nye regler får mulighed for det efter årsskiftet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark