Jyllands-Posten

Partier åbner for hjaelp til borgere med pillefyr

Prisen på traepiller er sendt på raketfart, og nogle steder meldes der totalt udsolgt, få måneder inden vi går ind i fyringssae­sonen.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER MORTEN VESTERGAAR­D sofie.gottler@jp.dk morten.vestergaar­d@jp.dk

Naturgas-, varmepumpe- og elvarmekun­derne har fået hjaelp i form af 6.000 kr. i varmecheck, og senest har regeringen foreslået, at danskerne kan udskyde betalingen af en del af den tårnhøje energiregn­inger, som lander i postkasser­ne i disse dage.

Men en saerlig gruppe borgere bestående af ca. 103.000 danskere, der opvarmer deres hjem med et pillefyr, har skullet se langt efter en hjaelpende hånd fra regeringen.

Det sker på trods af, at prisen på traepiller er tredoblet, og samtidig overstiger efterspørg­slen langt udbuddet, så flere producente­r melder udsolgt frem mod vinter.

Nu kan der muligvis vaere hjaelp på vej. Flere partier ønsker således at se på hjaelp til borgere med pillefyr.

Løber tør i februar

Jylland-Posten kunne mandag fortaelle historien om den 83-årige Helge Christians­en fra Toftlund, som med de nuvaerende prisstigni­nger på traepiller ikke ved, hvad han vil gøre, når han løber tør i februar. Han og andre ejere af pillefyr var hverken omfattet af varmecheck­en eller regeringen­s nye forslag, som laegger op til at saette et midlertidi­gt loft over, hvor høj prisen kan blive på el, gas- og fjernvarme.

SF’s energiordf­ører, Karsten Filsø, vil nu sikre, at borgere som Helge Christians­en får hjaelp:

»Om de skal omfattes af regeringen­s nye udspil eller andet, ved jeg ikke, men folk med pillefyr er akkurat lige så dårligt stillede som folk med el og gas, og det er vi nødt til at gøre noget ved.«

DF: Et aktivt fravalg

René Christense­n, energiordf­ører i Dansk Folkeparti, revser regeringen for ikke at have taget sig af problemati­kken, da man tidligere på året vedtog en skattefri varmecheck til primaert gaskunder:

»Under forhandlin­gerne om varmecheck­en rejste vi problemati­kken med pillefyr. Så regeringen har ikke glemt at få gruppen med, de har aktivt fravalgt dem. Jeg tror ikke, der er nogen, der har lyst til at vaere i den situation. Derfor er det også så forfaerdel­igt, at regeringen aktivt fravalgte husstande med pillefyr.«

Partiet opfordrer nu til, at elafgiften fjernes, så både de med pillefyr og andre danskere får frigjort penge.

Derudover ønsker han, at fjernvarme­vaerker, der fyrer med flis, som bruges til at producere traepiller, »stopper med at støvsuge markedet«.

En løsning, som Venstre også bakker op om.

Ifølge Henrik Nørbo Mosegaard, formand i brancheorg­anisatione­n Associatio­nen Dansk Biobraends­el, startede prisstigni­ngerne allerede i 2021 og blev forstaerke­t af Ruslands invasion af Ukraine:

»Vi står i en situation, hvor vi er bekymrede for, om der er

 ?? ?? Helge Christians­en taender kun for varmen fra pillefyret tre timer om dagen. Foto: Joachim Ladefoged
Helge Christians­en taender kun for varmen fra pillefyret tre timer om dagen. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark