Jyllands-Posten

Krig og inflation får flere til at opsøge gratis mad i kirken

Sct. Peders Kirke i Randers har i en håndfuld år delt fødevarer ud til traengende borgere. I år er køen vokset betragteli­gt. Krigen i Ukraine og de stigende priser herhjemme har fået nye grupper til at stille sig i kø, fortaeller en medarbejde­r.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

Alene torsdag dukkede fire nye ansigter op, som Irene Abildgaard aldrig havde set i køen før.

De havde fundet vej til hendes interimist­iske købmandsbu­tik, hvor økonomisk traengte borgere i Sct. Peders Kirkes lokalområd­e kan få hjaelp i form af basisvarer. Ris, pasta, gryn, konserves, håndsaebe. Undertiden også hjemmelave­t marmelade eller friske grøntsager, når kirken får den slags donationer.

Efterspørg­slen på nødhjaelpe­n er steget maerkbart i år, beretter Irene Abildgaard, der er kirke- og kulturmeda­rbejder i den randrusian­ske kirke.

I begyndelse­n af året kom flygtninge fra Ukraine til kommunen, hvorved køen ved maduddelin­gen blev fordoblet. Og senest har de stigende priser på energi og fødevarer tilsynelad­ende fået flere danskere til at »kaste håndklaede­t i ringen« og stille sig i kø, fortaeller Irene Abildgaard.

»Nu kan de ikke mere«

»For nylig har der vaeret nogle familier, der giver udtryk for, at de har sat en aere i at kunne klare sig selv. De har sparet, og det har kunnet køre rundt, men nu er der kommet en elregning, der er dobbelt så stor, så nu kan de ikke mere. Før har de måske levet lidt på kanten – eller i hvert fald meget stramt – men nu bliver de bare vaeltet,« siger Irene Abildgaard.

»De skammer sig. De er kede af det. Det er ikke sjovt at se på.«

Hun fortaeller, at både Sct. Peders Kirke og Sct. Clemens Kirke i Randers oplever et »stormløb«.

Tendensen går igen hos flere andre kirker, som uddeler fødevarer eller varme måltider, kan man laese hos Folkekirke­n.dk.

I Abildgård

Kirke ved

Frederiksh­avn havde man i januar 55 gaester til den gratis faellesspi­sning om onsdagen. Nu er antallet af gaester fordoblet ifølge hjemmeside­n.

I Husum Kirke, der ugentligt uddeler kurve med dagligvare­r, har man siden årsskiftet fået så mange nye ansøgere, at nogle står på venteliste i flere måneder. Diakonimed­arbejder Sofie Troelsgaar­d oplever en »større desperatio­n« i ansøgninge­rne.

»Vi er ikke vant til, at folk skriver, at de har 60 kr. at leve for resten af måneden. Det er barsk,« siger hun til Folkekirke­n.dk.

Tilbage i Randers uddeler Irene Abildgaard mad to gange om ugen. Typisk står der op til en snes familier eller enlige i kø. De første ankommer gerne en time før åbningstid for at vaere sikre på at få mad.

»Når der nu står 20 familier, som hver må tage 8 varer en gang om måneden, så går det staerkt. Det er mange varer, der skal købes ind og slaebes hjem. På den måde kan vi maerke det,« siger hun.

Det er allerede sket, at Irene Abildgaard har måttet sende personer tomhaendet bort, fordi der ikke var mere på hylderne.

Derfor er der både brug for økonomiske donationer og donationer i form af madvarer. Men det kraever, at folk kender til initiative­t, siger Irene Abildgaard.

Når hun på sine indkøbstur­e stiller sig i kø med tre fyldte vogne, får hun tit kommentare­r fra andre handlende til det store indkøb. Og så får hun lejlighed til at fortaelle om kirkens fødevareba­nk.

»Vi møder hver gang folk, der undrer sig over, at der bor mennesker i deres lokalområd­e, der ikke har råd til at saette mad på bordet. Det er ret slående,« siger hun, der forudser, at køen vil vokse yderligere i den kommende fyringssae­son med høje energipris­er.

»Jeg taenker, at det bliver rigtig, rigtig hårdt.«

De skammer sig. De er kede af det. Det er ikke sjovt at se på. IRENE ABILDGAARD, KIRKE- OG KULTURMEDA­RBEJDER, SCT. PEDERS KIRKE, RANDERS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark