Jyllands-Posten

AEgtepar bor i et helt saerligt hus og maerker ikke de høje energipris­er

Mange danskere er ramt af de stigende energipris­er. Det er Bo Jensen og Susanne Skov fra landsbyen Sir ikke.

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

På en bakketop ved landsbyen Sir vest for Holstebro bor en familie, som slet ikke maerker tidens stigende priser på el og varme.

Da aegteparre­t Bo Jensen og Susanne Skov i 2016 fik bygget et 280 kvm stort hus – og en garage på 100 kvm – var der ingen energikris­e, men familien besluttede alligevel, at huset skulle vaere billigt i drift.

I dag, hvor mange danskere rammes af energipris­er på himmelflug­t, har det vist sig at vaere en meget god ide, som Bo Jensen udtrykker det.

»Vi ville gerne fremtidssi­kre vores hus, sikre, at det er billigt i drift, og holde vores udgifter i ave. Det handlede om økonomi og ikke om baeredygti­ghed.«

De samlede udgifter til el og varme for familien med to voksne og to teenagebør­n har siden 2016 vaeret 5.000 kr. om året, og det vil de blive ved med at vaere, selv om energipris­erne fortsaette­r med at stige.

Huset er et såkaldt A2020hus med jordvarme, solceller og ekstra isolering bl.a. i form af trelagsvin­duer.

Bo Jensen forklarer, at det var dyrere at bygge huset på den måde. Det kostede 16.000 kr. pr. kvm at opføre huset, og han vurderer, at huset uden jordvarme, solceller, ekstra isolering osv. ville have kostet 13.500 kr. pr. kvm.

Huset producerer selv energi, og det betyder, at familien hvert år saelger strøm til energinet for ca. 4.500 kr. – og samtidig køber de strøm for ca. 9.000 kr. om året. Varmen producerer de selv, og dermed er deres årlige udgifter til energi kun på knap 5.000 kr. om året – eller ca. 415 kr. om måneden.

Køber og saelger el

»Vi har endnu ikke maerket noget til de stigende energipris­er. Hvis vi køber el til en højere pris, vil vi også saelge el til en højere pris,« siger Bo Jensen, der arbejder som elektronik­tekniker i Struer.

Han forklarer, at familien har gjort flere andre ting for at holde elforbruge­t nede.

Vaskemaski­nen og opvaskemas­kinen er A-maerkede modeller, der er direkte forbundet til jordvarmen og kan bruge det varme vand herfra frem for at varme det op selv.

Familien har installere­t programmet Zensehome, der overvåger alle elektriske apparater og sørger for, at f.eks. tv ikke står på stand by men slukkes helt, når det ikke bruges.

De har en braendeovn, der kan tage både trae og traepiller. De har programmer­et vaskemaski­ne og opvaskemas­kine til at gå i gang, enten når solcellern­e producerer mest strøm, eller når strømmen er billigst. Og de har købt et gaskomfur frem for et elkomfur, fordi en flaske gas holder den samme lavere pris.

»Det eneste sted i huset, vi ødsler med energien, er vores badekar, som vi fylder ca. en gang hver 14. dag,« siger Bo Jensen.

Han forklarer, at familien indtil 2016 boede i et almindelig­t parcelhus fra 1991 på 170 kvm – og her var den årlige el- og varmeregni­ng på ca. 18.000 kr. i alt. – altså 13.000 kr. mere om året.

Er der noget, du har fortrudt i huset. Kunne I have gjort det endnu mere energineut­ralt?

»Ja, det har vist sig, at solcellern­e faktisk var en dårlig investerin­g. Dengang kostede solcellern­e mere end 100.000 kr. – men vi saelger kun strøm for 4.000 kr. om året, så det tager mange år at tjene ind. I dag er solcellern­e billigere, så hvis vi havde bygget i dag, kunne det godt betale sig. Men for os viste det sig at vaere en dårlig investerin­g.«

En familie som jeres, har I også en elbil eller to ude i garagen?

»Nej, det har vi ikke, og det får vi nok heller ikke. Jeg kan godt lide sjove biler og kører kun benzinbile­r. Vi har blandt andet en Ford Puma, en suv med med 200 hk. Desuden kører vi på ferie med campingvog­nen, og hvis en elbil skal traekke campingvog­nen, kan den kun køre 130 km på en opladning.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark