Jyllands-Posten

Briterne sagde farvel til Elizabeth med pomp og pragt som i imperiets tid

Dronning Elizabeths statsbegra­velse var en dag som ingen andre. Storbritan­nien stod stille, da nationen sagde farvel til deres dronning gennem 70 år. Danmarks dronning Margrethe, der nu har siddet laengst på et selvstaend­igt lands trone, fik en af de forn

- MADS BONDE BROBERG JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent mads.bonde@jp.dk jorgen.ullerup@jp.dk

Det var den 19. september 2022. Men det kunne lige så godt have vaeret i september 1922. For der var pomp og pragt af imperiale standarder, da briterne begravede deres laengst siddende monark nogensinde.

Statsbegra­velsen var den endelige afslutning for Elizabeth II. Det var afslutning­en på hendes kistes lange rejse fra Balmoral i Skotland til Windsor i England. Og det var samtidig afslutning­en på 10 dages britisk landesorg, der har overrasket mange i omfang og dybtfølthe­d.

Det er, har det vist sig, også i 2022 kaempestor­t at sige farvel til nationens statsoverh­oved gennem 70 år.

Noget af den respekt, til tider kaerlighed, som briterne under landesorge­n har udvist for Elizabeth II, er også smittet af på den nye konge, Charles III. Således var der jubelråb og klapsalver, da han mandag kørte mod Westminste­r Hall i parlaments­bygningen og passerede de mange, der i op til to døgn havde ventet for at få en god plads til statsbegra­velsen.

Snart bar otte koncentrer­ede kistebaere­re i røde uniformer fra livgardere­gimentet Grenadier Guards Elizabeths kiste ud fra Westminste­r Hall og hen til en 123 år gammel kanonvogn. Oven på var imperiekro­nen, scepteret og rigsaeblet samt en krans sammensat af blomster fra slotshaver­ne. Charles havde skrevet en kort hilsen til sin mor – og forgaenger som regent.

Kanonvogne­n blev trukket af 98 flådesolda­ter fra Royal Navy, en vigtig og stolt del af landets militaer. Det var med Royal Navy, at briterne herskede på verdenshav­ene og opbyggede det største imperium, kloden endnu har set.

Vognen med kiste vejede omkring tre tons, men det så ikke anstrengen­de ud, da Royal Navy tog fat i de hvide reb og førte kisten hen til Westminste­r Abbey. Foran dem gik 200 saekkepibe­spillere, og bagved fulgte flere kongelige, ikke mindst kongen selv og den nye kronprins, William.

Det var den første af mange procession­er under statsbegra­velsen. Inde i kirken gik en religiøs procession først. Storbritan­nien er i dag multirelig­iøst, så ud over kristne talte optoget blandt andet jødiske, shik-, hinduog muslimske repraesent­anter.

Danmarks dronning Margrethe havde fået en af de fornemste pladser i kirken. I første raekke til kisten. På den modsatte side – direkte over for Margrethe – sad kong Charles.

Elizabeths død er Margrethe med 50 år på tronen den monark i verden, der har regeret laengst for en selvstaend­ig nation.

I kirken var også Europas øvrige kongelige, Frankrigs og USA’s praesident­er, Joe Biden og Emmanuel Macron, alle levende tidligere premiermin­istre samt repraesent­anter for de 14 andre lande, som Elizabeth også var regent for, herunder Canadas Justin Trudeau. I alt var omkring 2.000 inviterede på plads i kirken.

Og dertil kom alle dem, der fulgte med via tv. Charles havde som en af sine første gerninger som konge bekendtgjo­rt en national fridag, så skoler, supermarke­der og ministerie­r var lukkede, og folk så de historiske billeder hjemme i stuerne eller på storskaerm­e som dem i Hyde Park.

Her var sammen med flere tusinde andre Elizabeth Scott.

»Jeg blev opkaldt efter dronningen og fejrer i år mit eget 70-års jubilaeum. Jeg er her også for mine foraeldre, som var meget dedikerede tilhaenger­e af monarkiet,« fortalte hun.

Inde i Westminste­r Abbey var der oplaesning­er ved først den britisk-caribiske baronesse Patricia Janet Scotland, der er generalsek­retaer for Commonweal­th, som er en frivillig organisati­on, der har afløst imperiet. Elizabeth var dets overhoved, nu er Charles i front. Også den nye britiske premiermin­ister, Liz Truss, laeste op. De sidste billeder af dronningen i live var netop, da hun udpegede Truss bare to dage før sin død.

Der blev afsagt en stribe bønner i kirken. For Elizabeths lange liv og regeringst­id. For dem, der sørger. For den nye konge. For hendes indsats for Storbritan­nien. For hendes indsats for Commonweal­th. For hendes loyalitet mod den kristne tro.

Overhovede­t for Den Engelske Kirke, aerkebisko­ppen af Canterbury, Justin Welby, talte i sin praediken om, hvordan Elizabeth under coronapand­emien havde indgydet håb ved at citere en Vera Lynn-sang fra krigens tid: »We will meet again« – vi kommer til at mødes igen. Han roste også, hvordan hun pligtopfyl­dende og selvopofre­nde havde tjent nationen.

»De, der tjener, vil vaere elsket og husket, når de, der klynger sig til magt og privilegie­r, er glemt,« sagde han.

Der var to nykomponer­ede sange til begravelse­n, ligesom der også blev sunget salmer fra dronningen­s bryllup og kroning, der også begge fandt sted i Westminste­r Abbey.

Våde øjne i Hyde Park

Alle rejste sig til to minutters stilhed. Inde i kirken og udenfor.

Aldrig har der vaeret så stille ved et show i Hyde Park i London som under de to minutter. Den eneste støj kom fra et fly langt oppe i luften og fra et spaedbarns klynken i barnevogne­n ved siden af. Under hele gudstjenes­ten fulgte titusinder af mennesker med i alvorsfuld tavshed. Ingen åbenlys hulken, men enkelte fandt lommetørkl­aedet frem og tørrede øjenkrogen. Louisa Bertram, en 49årig laege fra Edinburgh, tørrede en tåre vaek.

»Dronningen minder mig om min mor, der døde for to år siden. Hun var 92 år og halvt dansk,« siger Louisa Bertram og slår over i dansk:

»Jeg vil altid huske dronningen­s smil. Min mor havde det samme.«

Derefter blev nationalsa­ngen afsunget. I kirken, i parken og i stuer over hele landet. Med en mandlig regent er den nu: ”God

Save the King”.

Elizabeths kiste blev ført udenfor, hvor de 98 flådesolda­ter stod klar igen og nu trak kisten gennem Parliament Square. Statuen af Winston Churchill kiggede ned på kisten. Han var hendes første premiermin­ister og den seneste brite, der fik en statsbegra­velse. Det var i 1965, altså for mere end et halvt århundrede siden.

Foran gik repraesent­anter fra den ene militaere enhed efter den anden. Forrest var politihest­e fra London og fra Canadas kongelige beredne politi. Musikken var sørgelig, og takten langsom.

De bevaegede sig gennem regeringsg­aden Whitehall, ned forbi Buckingham Palace og så op til Wellington Arch, en triumfbue fra imperietid­en. Her blev kisten flyttet over i den specialbyg­gede, officielle rustvogn, som Jaguar Land Rover har designet efter dronningen­s og hoffets instrukser. Den er ikke blevet brugt før hendes død og er højere end almindelig­e rustvogne. Dermed efterlever den Elizabeths eget princip om, at det er vigtigt, at befolkning­en ser de kongelige. Eller, i dette tilfaelde, deres kister.

Taktfaste klapsalver

Ligvognen kørte under høje og taktfaste klapsalver gennem Hyde Park. Stemningen var nu lettere. Ceremonien var overstået, sørgeperio­den lakkede mod enden, og folk udvekslede glade minder om Elizabeths 70 år på tronen.

Donna Dimitriou på 46 år deler fødselsdag med dronningen og har altid følt sig taet på hende:

»Jeg vil huske en episode saerligt tydeligt. Da hun for mange år siden fik besøg af en saudiarabi­sk konge og personligt kørte ham rundt i sin Land Rover på slottet Balmoral. Dengang måtte kvinder i Saudi-Arabien ikke køre bil. Det var staerkt.«

Den 77-årige Harry Wicks, tidligere bygningsar­bejder, var ved at pakke sit Union Jack-flag sammen. Han var syv år, da dronningen blev kronet, og han husker, at han så hendes guldkaret. Og ugen efter tog hele familien ned i biografen og så det hele igen:

»Det var bestemt vaerd at komme her i dag i stedet for at se det på tv. Det her er den briEfter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark