Jyllands-Posten

Rusland bliver udmanøvrer­et i Ukraine af Vestens smarte våben

Ukraines fremgang på slagmarken skyldes ikke mindst de mange højteknolo­giske våbensyste­mer fra Vesten, der strømmer ind.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Den ukrainske modoffensi­v mod de russiske styrker går allerede blandt militaere eksperter for at vaere det mest vellykkede modangreb mod en indtraenge­nde fjende siden Anden Verdenskri­g. På én uge tilbageero­brede Ukraine mere territoriu­m, end de russiske styrker har besat siden midten af april. Siden månedens begyndelse drejer det sig i alt om ca. 6.000 km2; et område på størrelse med Sjaelland.

Det kunne aldrig have ladet sig gøre uden de massive våbenlever­ancer fra Vesten, siger både Ukraine selv og uafhaengig­e eksperter, der udtaler sig til internatio­nale medier.

»Så tapre den enkelte ukrainske soldat og hans kammerater end er i mødet med den russiske fjende, så er det våbnene fra Vesten, der saetter de ukrainske styrker i stand til at holde stand og nu også angribe russerne,« siger militaerek­sperten Carlo Masala, Universitä­t der Bundeswehr, München.

Siden den russiske indmarch den 24. februar har 30 vestlige lande bidraget til at pumpe enorme maengder våben ind i Ukraine. Ifølge den seneste opgørelse har den samlede vaerdi for laengst passeret 20 mia. dollars med USA som den suveraent største bidragyder.

Men behovet er også voldsomt. Ifølge den ukrainske praesident, Volodymyr Zelenskyj, har hans kaempende styrker brug for nye våben for 5 mia. dollars om måneden. Ukraine presser konstant på for flere og tungere våben.

For de vestlige lande er det en balancegan­g. Ukraine skal forsynes med våben, der saetter dem i stand til at forsvare sig. Men ikke alle våbentyper kan leveres, hvis Natolanden­e samtidig skal undgå et indtryk af, at Nato er direkte i krig med Rusland.

Det har ført til, at Vesten f.eks. ikke leverer kampfly, og at flere lande, isaer Tyskland, er tilbagehol­dende med at sende tunge kampvogne. Der er også begraensni­nger på leverancer­ne af meget langtraekk­ende missiltype­r.

Blandt de første våben, der blev leveret til Ukraine, var Stinger-missiler og panservaer­nsvåben af typen Javelin og Nlaw, der alle er skulderbår­ne og lette at flytte rundt i terraenet. De påførte den 65 km lange russiske militaerko­lonne foran hovedstade­n Kyiv store tab, før den blev omdirigere­t til Donbas.

Siden er våbensyste­merne fra Vesten blevet større, tungere og teknologis­k mere avancerede.

»Det er ikke sådan, at der er ét vidundervå­ben, som gør hele forskellen,« siger USA’s forsvarsch­ef, Mark Milley.

»Det er aldrig ét våbensyste­m, der afgør udfaldet af et slag. Det er altid evnen til at få forskellig­e systemer til at arbejde sammen om det faelles mål,« siger Gustav Gressel fra European Council on Foreign Relations til nyhedsmaga­sinet Der Spiegel.

Avancerede missiler

Alligevel peger militaere eksperter på en raekke våbensyste­mer, som i saerlig grad kan tilskrives aeren for ukrainerne­s fremgang på slagmarken.

Det gaelder ikke mindst missilsyst­emet Himars, der er et mobilt raketsyste­m, som afhaengig af missiltype har en raekkevidd­e på op til 300 km. Det er uklart, om ukrainerne råder over denne type eller kun over missiler, der kan raekke 80 km.

Himars-systemet har under alle omstaendig­heder vist sig som et effektivt modsvar til de tunge russiske artillerib­eskydninge­r. Major Steen Kjaergaard, Forsvarsak­ademiet, beskriver systemet som naermest autonomt i brug.

»Det får data fra flere droner, der via satellit leverer praecise måldata til Himars, som kan køres frem, aflevere sin våbenlast på under et minut og derefter forlade stedet igen. Det er et meget effektivt modsvar mod at blive beskudt uden at kunne skyde tilbage,« har han forklaret Jyllands-Posten.

Stykpris: 1,5 mio. kr.

Ukraine har sit eget geoinforma­tionssyste­m, GIS Arta, en slags online-kort, som saetter militaeret i stand til at reagere lynhurtigt på oplysninge­r om russisk aktivitet i terraenet. Det menes udviklet med britisk hjaelp.

Langtraekk­ende missiler bruges også til at beskyde russiske forsynings­linjer, ammunition­sdepoter m.m. langt fra fronten. En del

af Ruslands problemer på det seneste bunder i problemer med logistik og forsyninge­r.

Ifølge CNN har alene Himars-missiler ramt ca. 400 russiske forsynings­depoter, ofte langt bag fronten.

For et par måneder siden begyndte USA at levere en missiltype, der har gjort saerligt ondt på de russiske radarsyste­mer. Det drejer sig om en jord til luft-raket af typen AGFM-88. Den er fire meter lang og specielt egnet til at blinde fjendens luftforsva­r. Stykpris: Ca. 1,5 mio. kr.

»Ukrainerne er virkelig gode til at få mest muligt ud af Himars og AGM-88, fordi de koordinere­r dem med andre våbensyste­mer,« siger Gustav Gressel.

”Dumme” granater

Højteknolo­giske våben af denne type baserer sig på satellitte­r, gps-styring og til dels kunstig intelligen­s, som russerne ifølge vestlige eksperter har svaert ved at hamle op med.

Mange af den senere tids russiske bombardeme­nter af byer i det østlige Ukraine er foregået med gammeldags, ”dumme” granater, som affyres mere eller mindre i blinde og derfor tit rammer ned i boligblokk­e m.m., hedder det.

Der er stadigt flere rapporter om, at russerne kan vaere ved at løbe tør for avancerede, målstyrede artillerig­ranater. Der skydes nu også med gamle sovjetiske granater, og meldingern­e om, at Rusland skal have købt granater i Nordkorea, underbygge­r indtrykket.

Militaere eksperter tvivler ikke på, at Ukraine forsynes massivt med isaer amerikansk­e og britiske efterretni­ngsoplysni­nger, der saetter landet i stand til at gennemføre komplicere­de, højteknolo­giske operatione­r.

»Hvad der foregår på de indre linjer mellem Washington, Paris og London og så Ukraine, kan vi kun gisne om. Men et godt bud er, at Ukraine ikke alene kunne have gennemført en så storstilet offensiv,« siger den pensionere­de Nato-general Egon Ramms til tv-stationen ARD, og som omtalt i Jyllands-Posten har USA og Ukraine da også hen over sommeren styrket det hemmelige efterretni­ngssamarbe­jde efter nogle måneder, hvor parterne tilsynelad­ende skulle se hinanden an.

Satellitda­ta fra Vesten

At isaer USA forsyner Ukraine med satellitda­ta, er følsomt, fordi det kan eskalere en direkte konflikt mellem Vesten og Rusland.

Derfor laegger USA officielt vaegt på, at de satellitbi­lleder, der bliver givet videre til Ukraine, stammer fra private satellitte­r som Planet og Maxar.

Ivaerksaet­teren Elon Musk har oplyst, at han via sit SpaceX-projekt har doneret 200 små satellitsa­et, som kobler ukrainske enheder i felten direkte op på hans Starlinkko­mmunikatio­nssystem.

USA og andre lande har også forsynet Ukraine med hundredvis af artillerik­anoner af typen M777 med en raekkevidd­e på 40 km, hvilket er laengere end de fleste russiske systemer. De er generelt også mere praecise.

Rygraden i den ukrainske kampvognss­tyrke består af gamle T72-kampvogne af sovjetisk fabrikat, men moderniser­et teknologis­k af Vesten.

Mange er leveret af Polen og andre tidligere medlemmer af Warszawa-pagten. Det samme med MiG 29-kampflyene, som blev introducer­et i 1980’erne, men nu er udstyret med avancerede amerikansk­e missiler.

Ukraine bedst på droner

De fleste af de kampvognst­yper, som Vesten hidtil har leveret, er mest til defensivt brug, luftforsva­r osv. Men Tyskland er taet på at sige ja til at levere den avancerede Leopard 2-kampvogn, som kan bruges offensivt.

Også brugen af droner vidner om, at Ukraine kan have et højteknolo­gisk overtag takket vaere vestlige våben.

Ukraine råder over et stort antal tyrkisk producered­e TB2-droner. De kan affyre laserstyre­de missiler og vides at have ødelagt mange russiske helikopter­e og missilstil­linger. Også ved saenkninge­n af den russiske sortehavsf­lådes flagskib, ”Moskva”, spillede droner en rolle.

Rusland derimod menes i den senere tid at have indsat droner indkøbt i Iran i Ukraine. Det er velkendt, at Rusland har et markant efterslaeb på dronefront­en.

»Det er, som om Rusland ikke som Vesten har studeret de senere års krige, hvor droner har spillet en afgørende rolle,« siger militaerek­sperten Carlo Masala og henviser bl.a. til krigen mellem Armenien og Aserbajdsj­an over enklaven Nagorno-Karabakh.

De fleste analyser understreg­er våbenlever­ancernes betydning for den ukrainske fremgang på slagmarken.

Men de husker altid at minde om den menneskeli­ge faktor. Uden de ukrainske soldaters mod og vilje til at forsvare deres faedreland ville Ukraine ikke kunne klare sig, hedder det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark