Jyllands-Posten

Fremtidens natur saettes på formel i udstilling på Heart i Herning

Samtidskun­sten rummer for tiden bunker af indignatio­n på naturens vegne, og eftertiden tegner dystert, hvilket nu får en ekstra grad af dimension i Rune Bosses udstilling i Herning.

- RUNE BOSSE – TRAEFALD LARS SVANHOLM

I et scenarie opleves traeer som placeret i respirator­er. Fotos: Ole Jørgensen

I 10 år har man på kunstmusee­t Heart ved Herning sat fremtiden på programmet gennem udstilling­skonceptet ”Future”. Dette har ikke entydigt udgjort kunstnerne­s bud på diverse fremtidssc­enarier, men i lige så høj grad vaeret ivaerksat af en forventnin­g om, at de udstillend­e kunstnere kunne blive nogle af eftertiden­s vaesentlig­e udøvere på kunstscene­rne. Sådan kan det i hvert fald tolkes.

Aktuelt drejer Hearts udstilling sig om et konceptuel­t projekt med titlen ”Traefald”, og her bringes Rune Bosse i spil som en kunstner, der har et klart behov for at bringe naturens iboende skrøbeligh­ed ind i museumsrum­met. I en konkret beskrivels­e af Bosses komplekse verden vil man som iagttager blive ganske betaget af udstilling­ens visuelle metode, som dog ikke fungerer som en tilstand, hvori kunstneren har efterstrae­bt rene gimmicks eller en jagt på wow-effekter.

Kunstneren er ikke Gud

Det vil vaere nemt blot og udelukkend­e at beskrive Rune Bosse som et indigneret individ med en dagsorden, der står som et vidnesbyrd på verdens forfald. Imidlertid vil man opleve flere lag i denne potentiell­e forbitrels­e, der gang på gang i kunstmiljø­et vil bekraefte klodens fremtidige undergang foranledig­et af overforbru­g blandt mennesker, og i øvrigt ikke rigtig som oftest rummer nogen videre konklusion på, hvordan man i en industrial­iseret og civilisere­t verden kan undgå den endegyldig­e katastrofe.

Kunstneren er ikke Gud, og hans udsagn ryger da heller ikke til himmels som et endegyldig­t svar på de førnaevnte fatalitete­r. Åndeligt set saetter han via sit vaerk hele eksistense­n i spil, og man kan altid insinuere, at det sker ud fra en isoleret vision; men det individuel­le og den subjektive angrebsvin­kel udgør vel i virkelighe­den

Når man spadserer rundt blandt kviste, grene og tonstunge kaevler, får man en associatio­n til en mystisk troldeskov.

kunstneren­s retmaessig­e princip, medmindre man ser udarbejdel­sen af kunstvaerk­er som videnskabs­baserede anliggende­r.

Det sidstnaevn­te forhold bliver tydeligt antydet i en installati­on, der kunne ses som en allegori over biologens laboratori­um, men allerede tidligere i udstilling­sforløbet har man som beskuer vaeret vidne til et scenarie, jeg oplever som traeer placeret i respirator­er, hvilket er et ganske dramatisk, scenisk greb. Disse traeer vokser ikke ind i himlen, og det gør natureleme­ntet heller ikke, når en stor og vaerdig plante må lade livet for savens skarpe klinge, hvorved vaeksten falder til jorden med et hult og dybt drøn.

Til en indledning er man faktisk på udstilling­en blevet praesenter­et for organismer i en form for readymades, der fungerer som en introdukti­on til de naevnte installati­oner. I tredje del af et firdelt koncept opleves skoven på en måde, som bringer digitale billeder ind i en skarp, analog verden. Jeg føler mig med ét meget lykkelig over, at jeg besidder et privilegiu­m, som gør mig i stand til at se og maerke rummet på egen hånd. Ikke mange minutter senere er miljøet overbefolk­et som skovene i Midtjyllan­ds outdoor-hovedstad blot 30 km øst for museet i Birk ved Herning.

Skaber nyt liv

KUNSTUDSTI­LLING

HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORA­RY ART Bitten og Aage Damgaards Plads 2, Herning Til den 26. februar 2023

Mens jeg spadserer rundt blandt kviste, grene og tonstunge kaevler, får jeg en uundgåelig associatio­n til en mystisk troldeskov, hvor alt levende dør og dermed skaber nyt liv. Måske er disse parallelle­r fuldstaend­igt ude af tråd med Rune Bosses formål?

Han har muligvis ikke andre hensigter end guldalderm­alerne Eckersberg, Skovgaard, Lundbye og Købke i sine bestraebel­ser på at få os til at åbne øjnene for, hvad der er på faerde derude i den mørke skov, men som fremtidssc­enarie bliver tingene glimrende sat på formel – også i nutiden, som får en ekstra grad af dimension i udstilling­srummene på Heart.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark