Jyllands-Posten

Ultimative krav uden virkelighe­d

-

Paradokset står staerkt. Samtidig med at De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, hylder »tvivlens nådegave«, saetter partiet foden ned og gør spørgsmåle­t om et modtagecen­ter i Rwanda til et ultimativt krav. Her skal åbenbart ingen tvivl herske i partiet, som de facto har meldt sig ud af dansk politik med sine ultimative krav. Hverken til højre eller venstre for De Radikale har man taenkt at slaekke på udlaending­epolitikke­n, og så kan den radikale partileder tale nok så meget om at samarbejde hen over midten. Det aendrer ikke på, at et meget bredt flertal netop hen over midten står sammen om, at Danmark skal føre en stram udlaending­epolitik.

Det radikale paradoks bliver endnu tydeligere, når man hører Sofie Carsten Nielsen bedyre, at der vitterlig er brug for faelles europaeisk­e modtagecen­tre i for eksempel Afrika. Betyder det, at hvis EU-flaget vajer ved indgangen, så er alt godt, mens det er skidt, hvis det etableres under dansk flag? De Radikale erkender, at det europaeisk­e flygtninge­system er brudt sammen. Hvorfor så ikke bakke op om forsøget på at finde nye løsninger?

Man kunne også kalde det hykleri, et forsøg på at indtage det ledige standpunkt eller en påberåbels­e af, at De Radikale stadig findes, selv om det med partileder­ens egne ord »var ved at smelte ned«. Nu vil Sofie Carsten Nielsen »genopfinde politik«, og hverken det eller tidens nye mantra ”samarbejde hen over midten” er hun ene om. Valgkampen tegner på den ene side til at blive en konkurrenc­e i, hvem der er bedst til at tage afstand fra det politiske system og lancere sig selv som den, der kan ”genopfinde politik”. Sofie Carsten Nielsen sagde det selv, Inger Støjberg er der også,

Dansk Folkeparti har vaeret der laenge. Lars Løkke Rasmussen har gjort det til sin maerkesag.

På den anden side handler det om trovaerdig­hed. Blå blok har laenge kørt på Mette Frederikse­n, som omvendt kører på Søren Pape, som Socialdemo­kratiet har udset til at vaere de blå raekkers svage led. Mindre handler det om politik. Er nogen blevet meget klogere på, hvilke politiske svar Socialdemo­kratiet, De Radikale og Dansk Folkeparti har efter den store landsmødew­eekend? Ved vi, om de forslag, som de tegnede konturerne af, overhovede­t kan lade sig gøre?

Dansk Folkeparti havde travlt med at redde sig selv. Mette Frederikse­n forsøgte at favne både Struer, Frederiksb­erg og København, brugte tiden på at pudse sit selvbestal­tede image som mester i krisehåndt­ering krydret med en halvkvaede­t vise om, at sosu-assistente­r skal have løn under uddannelse­n.

Også det synes at vaere en ballon, som kan falde tungt til jorden, inden den har fået flyvehøjde. Arbejdsmar­kedets parter, både lønmodtage­re og arbejdsgiv­ere, synes, at det er en upassende idé. Og så slaebte hun den nok mest fortaerske­de krikke frem i dansk politik: regelforen­klingen og løfte om, at for hver ny regel skal en gammel afskaffes.

Allerede nu, inden valgkampen rent faktisk er gået i gang, synes der meget langt mellem de idealer, som partileder­ne gerne taler om, og så den reelle verden, som de befinder sig i. Det gaelder ikke mindst De Radikale, for hvem virkelighe­den kan blive meget virkelig, når partiet senest den 4. oktober skal afgøre, om truslen om at vaelte Mette Frederikse­n er reel eller gjort af den tvivl, som partileder­en priste. Som hun selv sagde det: »Man kan vaere i dyb tvivl om, hvad den rigtige løsning er på et svaert spørgsmål – men samtidig fuldstaend­ig overbevist om, at problemet skal løses.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark