Jyllands-Posten

Vi forstår hinanden imellem by og land – hvis vi vil

- HENRIK JENSEN historiker, lektor emeritus, forfatter

Det er ikke bare avisernes politiske karikaturt­egnere, der tegner politiske karikature­r. Det gør politikere og kommentato­rer også. Ikke mindst af det, der kan splitte fremfor at samle befolkning­en. Saerligt et ord som populisme bruges som en ren karikatur. Et skaeldsord, der ikke er til andet.

Alle har, og ikke mindst op imod et folketings­valg, travlt med at fortaelle os om alle mulige skel, ikke mindst det mellem by og land, mellem København og provinsen. Men i virkelighe­den har vi de fleste vaerdier tilfaelles med hinanden i Danmark, selv om vi har en tendens til at glemme det.

De fleste, der bor i byen, stammer fra landet og har familie eller måske sommerhus der. De fleste, der bor på landet, kommer i byen hos deres familie og venner der. De fleste af os er medlem af folkekirke­n og sender vores børn i folkeskole­n. Et homogent og tillidsful­dt land uden de dybe modsaetnin­ger, man finder i mange andre lande. De fleste af os er både bymus og landmus, for nu at referere til AEsops aeldgamle fabel. Vi forstår hinanden imellem by og land – hvis vi vil.

Men det handler meget om følelser. Vi mennesker er født med en vis parathed til at ”hade” de andre, man ser det med nationer og sportsklub­ber. Som oftest ”hader” vi dog hertilland­s på en lidt humoristis­k måde. Når vi driller hinanden på tvaers af land og by, er det som at drille sig selv.

Noget andet er, at der er stor forskel på et storbyliv og et landboliv. I en by som København har man bevisligt landets ringeste livskvalis­temmes tet, den bliver stadigt mere utålelig at bo i, isaer for de aeldre: accelerati­on, trafik, evige stilladser, evige vejarbejde­r, alt for store lastbiler. Og gud hjaelpe os, om de ikke vil have endnu flere herind! Det er som at bo i en maskine, eksistense­n er anonym i massen, på gaden handler det mest om at vaere dygtig til at overse hinanden. Folk føler sig ofte ensomme.

Det kan man givetvis også gøre på landet, men her ved andre trods alt, hvem man er. Der er øjenkontak­t, deri ligger der allerede en vis anerkendel­se. Man gaetter på, at rigtig mange i København hellere ville bo på landet, hvis de ikke af den ene eller anden grund, familiemae­ssigt, arbejdsmae­ssigt, absolut må bo i byen. Ikke blot den halvdel, der har rødder i Jylland.

Det er også sandt, at tingene befra hovedstade­n, langt mere end tidligere. Sådan har magten en tendens til at søge ikke blot opad, men indad mod et centrum, og provinsen begynder allerede i Ballerup. Alle politikere lover decentrali­sering, men den kommer aldrig. Støjberg graver grøfter, jo, men det gør ikke hende mere populistis­k end Enhedslist­en, som regerer København med sin wokeisme. I Enhedslist­ens vold bliver byen stadigt yngre, og vi må vare os for at havne i en situation med en generel dominans af unge i de store byer over for de aeldre på landet og i de små byer. Det kan blive ubehagelig­t.

Selv er jeg en landmus, der kom på besøg i storbyen og vist ikke kommer levende derfra. Jeg vil i det foreståend­e valg saette kryds ved den, der måtte formå at tale overbevise­nde om et levende, folkeligt faellesska­b for alle. Hvad der konstituer­er et folk, er, at det gør sig bevidst om sine kulturelle forudsaetn­inger, herunder det nationale og det kristne. For at føle sig rodfaestet må man først føle sig som medlem af et faellesska­b, der raekker ud over ens eget korte liv. Det gaelder også unge. Føler man sig bundet af et sådant stort ”vi”, accepterer man også en regering, hvis meninger og beslutning­er man ikke deler. Det er demokrati.

For at føle sig rodfaestet må man først føle sig som medlem af et faellesska­b, der raekker ud over ens eget korte liv.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark