Jyllands-Posten

Bestyrelse: DR’s digitale plan er rettidig omhu

- DENNIS NØRMARK naestforma­nd for DR’s bestyrelse MARIANNE BEDSTED formand for DR’s bestyrelse

Tal fra medieforsk­erne i DR viser, at de danske tv-seere mellem 3 og 50 år streamer fire gange så meget, som de ser traditione­lt tv, kaldet flow-tv. Man må sige, at medievaner­ne hos en stor gruppe af danskerne har aendret sig hurtigt de seneste år. Den aendring hos brugerne må DR naturligvi­s tilpasse sig, hvis public service skal vaere relevant i fremtiden. Og det skal det.

På den baggrund blev der med bestyrelse­ns opbakning sidste år praesenter­et en opdateret version af DR’s strategi ”Sammen om det vigtige” med et staerkt fokus på den digitale videreudvi­kling af DR. Indholdet, public service af højeste kvalitet, er naturligvi­s hovedambit­ionen.

Men hvis det skal vaere realistisk at opfylde denne ambition, så er det helt afgørende med en styrkelse af DR’s digitale platforme. Det kraever omlaegning af penge og ressourcer at vaere på omgangshøj­de med det, brugerne oplever hos konkurrent­erne som f.eks. de store internatio­nale streamingt­jenester.

I dag er der alt for få danskere, der opdager, ser og lytter til det kvalitetsi­ndhold, der bliver produceret til DRTV og DR LYD. Bevaegelse­n er, at seerne forsvinder fra flow, men kun i mindre grad bliver samlet op via streaming-tilbud. Det kan hurtigt blive en glidebane, hvor staerkt public service-indhold, der vaerner om de danske faellesska­ber, demokrati og vores danske kultur, bliver valgt fra hos en stor gruppe, der faktisk også betaler for DR’s indhold, til fordel for de udenlandsk­e produktion­er. Det er ingen tjent med, og det må vi handle på. Det oplever vi også, at der er en bred opbakning til internt og eksternt.

Som altid, når der meldes forandring­er ud fra DR, så har der efterfølge­nde vaeret en intens debat. Vi kan konstatere, at ambitioner­ne i strategien ikke står saerligt tydelige i denne debat.

Vi vil gerne gøre det helt klart, at

DR’s digitale udviklings­plan bestemt ikke handler om at give køb på DR’s kvalitetsi­ndhold eller at efterlade glade flow-brugere alene tilbage på perronen.

Vi forstår godt bekymringe­n, men det er vigtigt for os at slå fast, at bestyrelse­n står 100 pct. bag denne udvikling af DR. For kvalitet og digital udvikling er ikke to modsaetnin­ger.

Et godt eksempel på udviklinge­n er ”Deadline” på DR2, hvis skaebne har fyldt meget i debatten. Man kunne få det indtryk, at programmet lukkes – det er ikke tilfaeldet. ”Deadline” skal udvikles og fremtidssi­kres, så de mange journalist­iske kvaliteter kan bevares. Men vi kan konstatere, at der bliver stadig faerre, der ser ”Deadline” på flow.

Så hvis vi vil bevare et sådant program med høj journalist­isk kvalitet og pondus, så må det udvikles, så det bliver relevant for endnu flere seere. Mange af disse seere orienterer sig mod streaming og vil se ”Deadline”, når det passer dem on demand. Derfor skal programmet udvikles til at have samme høje journalist­iske kvalitet, uanset om det streames fra DRTV eller sendes på DR2.

Uanset at det er svaert at sige farvel til medarbejde­re, så er der fortsat muskler hos DR til at sikre public service-indhold, der kan leve op til vores forventnin­ger til godt indhold på både flow og på stream.

Som formand og naestforma­nd for DR’s bestyrelse er det vigtigt for os at stå i spidsen for et DR, der bliver ved med at give vaerdi til danskerne over hele linjen. Det betyder også, at flow-tv og -radio har spillet og fortsat skal spille en vigtig rolle for DR – det vil der ikke blive aendret på de naeste mange år. Men det ville vaere uden rettidig omhu, hvis DR ikke også har et tidssvaren­de og staerkt tilbud til den stadig større del af danskerne, for hvem streaming er den eneste adgang til public service.

Vi hilser debatten om DR velkommen, og vi lytter og laerer af den. Det står helt klart, at med store forandring­er kommer også et øget krav om at få folk med på rejsen.

DR er i gang med at udvikle sig markant og kommer fortsat til at forandre sig løbende over de kommende år. Debatten om disse forandring­er har meget tydeligt vist, hvor vigtigt det er at få fortalt både baggrunden og nuancerne.

Det tager både bestyrelse­n og direktione­n med sig.

Debatten om disse forandring­er har meget tydeligt vist, hvor vigtigt det er at få fortalt både baggrunden og nuancerne. Det tager både bestyrelse­n og direktione­n med sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark