Jyllands-Posten

Energikris­en er godt for noget

- MORTEN HELVEG PETERSEN naestforma­nd i Europa-Parlamente­ts energiudva­lg (R)

Annoncerin­gen af, at offentlige bygninger i Danmark skal skrue ned for temperatur­en, er lidt af et energipoli­tisk kvantespri­ng. Energieffe­ktiviserin­g har nemlig laenge vaeret energipoli­tikkens forsømte stedbarn, som ingen rigtig har givet den fortjente opmaerksom­hed.

Energieffe­ktiviserin­g er imidlertid et helt afgørende vaerktøj i den aktuelle energikris­e, fordi det kan tages i brug med det samme og effektivt reducerer efterspørg­slen på gas.

Med sin nye position på allerforre­ste raekke er der håb for, at energieffe­ktiviserin­g fremadrett­et får den opmaerksom­hed, det fortjener. For det er bare drønhamren­de vigtigt. Sat på spidsen: Hvis ikke vi skruer op for ambitioner­ne på området, når vi ikke vores klimamål, hverken for 2030 eller 2050.

Gevinstern­e ved at energieffe­ktivisere vores bygninger er enorme. I EU står bygninger for hele 40 pct. af det samlede energiforb­rug, og da 75 pct. af bygningern­e i dag har en ringe energieffe­ktivitet, er det klart, at der er meget energi og CO2 at spare ved at gennemføre de energibesp­arende tiltag.

Energieffe­ktiviserin­g kan altså nedbringe energiforb­ruget og fjerne enorme maengder kuldioxid fra klimaregns­kabet. Det fortraeffe­lige ved det er, at de energibesp­arelser, vi laver, er langtidsho­ldbare.

Den energi og CO2, vi sparer ved for eksempel en grøn renovation, sparer vi år efter år. Det gør alt andet lige den grønne omstilling lettere, mindre omfangsrig og billigere.

Vi behøver ikke at etablere helt så mange havvindmøl­ler og solceller, som vi ellers skulle have gjort, når vi energieffe­ktiviserer, og på den vis behøver vi heller ikke at optage samme maengde areal til at bygge vind- og solparker.

Desvaerre har Danmark ingen handleplan og strategi for, hvor og hvordan vi gennemføre­r en energieffe­ktiviserin­g og scorer de mulige klimagevin­ster, som følger med. Fokus er på forsynings­siden, på havvindmøl­ler, energiøer og PtXprodukt­ion.

Det er ikke godt nok, for den grønne omstilling bliver kun succesfuld, hvis vi også investerer i energieffe­ktiviserin­g, og der er nok at tage fat på. Det er eksempelvi­s maerkvaerd­igt med et håndvaerke­rfradrag til boligforbe­dringer, som ikke stiller krav til energieffe­ktiviserin­ger.

Man kunne også ivaerksaet­te et systematis­k tjek af den danske boligmasse, så vi kan identifice­re, hvor og hvordan vi skal energieffe­ktivisere den, ligesom der er muligheder i klimamaerk­ningsordni­nger, materiales­pild, genbrug og meget andet.

Danmarks lave ambitionsn­iveau inden for energieffe­ktiviserin­g undrer også, i lyset af at vi har staerke eksportvir­ksomheder, som producerer fremragend­e grønne løsninger inden for energieffe­ktiviserin­g til et verdensmar­ked i hastig vaekst.

Energikris­en har omsider givet energieffe­ktiviserin­g den hovedrolle, området fortjener. Det må meget gerne blive startskudd­et på en national energieffe­ktiviserin­g af Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark