Jyllands-Posten

PFAS burde ikke vaere en overraskel­se

-

Jeg går til laegen og får målt for højt blodtryk. Laegen vaelger at behandle mig med praeparat A med X mg daglig. Efter en måned viser det sig, at blodtrykke­t stadig er for højt. Jeg får stadig praeparat A med nu XX mg daglig. Sådan fortsaette­r det laenge uden effekt. Laegen vaelger derfor at anvende praeparat B, for mit blodtryk skal ned.

Forleden var jeg til landbrugsm­øde med min mand. Det handlede om landbruget­s regulering­er for at bedre vandmiljøe­t i vandløb og havet. Man har besluttet, at vandmiljøe­t skal bedres. Landbruget reguleres derfor med praeparat A (= kvaelstof) i X mg (= tons i reduktion). Igennem mange år har man kun målt for dette praeparat, og man har kun benyttet det samme, man har bare aendret antal X’er (altså tons i reduktion). Uden at opnå en forbedring af vandmiljøe­t.

Hvis det var min laege, der havde behandlet mit forhøjet blodtryk så ensidigt uden gevinst, så var han for laengst skiftet ud.

Som alle andre må også de, der står for at regulere vandmiljøe­t, laere at taenke anderledes. Man må overveje, hvad der ellers kan have indvirknin­g. Det har staerke kraefter laenge prøvet at fortaelle, men det vinder ikke gehør. Af den simple årsag, at man ikke vil betale for at fjerne alle de påvirkning­er, vi ved er skadelige for vandmiljøe­t.

Og nu har man så fundet et stof, som udledes i skadelige maengder, PFAS. Det burde ikke have vaeret nogen overraskel­se. Man burde jo have målt i mange år. Derfor må vi i gang med at måle for andre stoffer, så vi kan få helbredt patienten, vandmiljøe­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark