Jyllands-Posten

Energikrig­en må ikke slå os ud

Det haster med at mildne en af de mest maerkbare konsekvens­er af Ukrainekri­gen. Vores politiske valg om at støtte Ukraines kamp må ikke svaekkes af, at Putin bruger energien som et af sine våben.

-

Taenk, hvis nu det bliver rigtig kold vinter i Danmark og Europa. Så bliver det for alvor dyrt for forbrugere og virksomhed­er og kan lede til økonomiske tilbagegan­g. Potentielt noget, der kan destabilis­ere og kløve Europa i vores støtte til Ukraine.

For Ukraine er jo er hele årsagen til den straffeakt­ion, der har fået Rusland til at udløse energikris­en. Solidarite­t koster, men politisk må virksomhed­er og forbrugere i et eller andet omfang kompensere­s, så samfundet ikke lukker ned.

Både i EU og herhjemme handles der politisk. Langt om laenge. Vi kan ikke vide, om det bliver en mild, normal eller hård vinter. Derfor har myndighede­rne vaeret i gang et stykke tid med praktiske tiltag, og nu fyldes energilagr­ene op med større hast, end mange troede muligt. Gudskelov, at beredskabe­t er i fuld beredskab.

Her må man selvsagt taenke i forskellig­e grader af alvorlige scenarier, hvor der kan ske afbrydelse­r på el- og varmenette­t. Oveni laegges en overvejels­e om, hvorvidt befolkning­er og virksomhed­er kommer til at have råd til det her. Hele brancher og erhverv er ved at forbløde – jeg ser det ved selvsyn i mit arbejde, hvor den grønne produktion er energiinte­nsiv.

Det er helt tydeligt, at det i et velordnet samfund som det danske kommer som en stor overraskel­se for mange, hvad vi oplever lige nu. Vi er vant til ikke at taenke på energi som andet end noget, vi taender og slukker for. Tydeligvis har mange troet, at energifors­yning er et marked, hvor almindelig­e spilleregl­er altid gaelder. Men det forvandler sig til storpoliti­k, når det for alvor braender på.

Det har efterhånde­n laenge stået klart, at Rusland spiller kispus med Vesten. Vurderet på, hvordan der gradvist er blevet skruet ned for energitilf­ørslerne til Vesten, er det sket med fuldt overlaeg.

For Rusland gaelder det, at Kreml er i stand til at mobilisere alle dele af samfund og stat. Det er vaerd at holde sig for øje, at vi ser en slags hybrid krigsførel­se lige nu. Vi har set det før. Ruslands indblandin­g i valgkampe i USA og udvalgte europaeisk­e lande er velbeskrev­et.

Hvad vi oplever nu, tager Ruslands arbejde med at splitte, opdele og undergrave vores samfundsor­den til nye højder.

Krigen i Ukraine har radikalt aendret det billede. Den troede heller ingen i det sikkerheds- og udenrigspo­litiske miljø ville indtraeffe. Inklusive mig selv, der tilbragte 2016-19 i Forsvarsmi­nisteriet som ministeren­s politiske rådgiver. Taenkninge­n har vaeret praeget af Ruslands fjendtlige intention og ingen tvivl om, at dele af Europa har vaeret bundnaive, mens f.eks. vores baltiske venner konstant har råbt vagt i gevaer.

Ingen tvivl om, at dele af Europa har vaeret bundnaive, mens f.eks. vores baltiske venner konstant har råbt vagt i gevaer.

I årevis og i hvert fald siden Putin i 2007 på den navnkundig­e München-sikkerheds­konference markerede vrede over, at den vestlige alliance rykkede så taet på Rusland, har man kendt Moskvas vrede. At det skulle føre så vidt, gør dog, at vi kan tale om, at det her er “en sort svane”, altså en historisk sjaelden, usaedvanli­g begivenhed.

 ?? ?? Europa har forladt sig på energi fra Rusland og overhørt faresignal­erne fra øst i årevis. Nu bruger Putin energien som våben og saetter Vesten i en akut knibe. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
Europa har forladt sig på energi fra Rusland og overhørt faresignal­erne fra øst i årevis. Nu bruger Putin energien som våben og saetter Vesten i en akut knibe. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark