Jyllands-Posten

Ligestilli­ng på arbejdsmar­kedet er en forfejlet debat

- MADS AMSTRUP SPAABAEK medlem, VU’s arbejdsmar­keds- og erhvervsud­valg, Silkeborg

Jeg har forleden hørt statsminis­ter Mette Frederikse­ns podcast, hvor tidligere statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt gaestede hende, her faldt snakken på ligestilli­ng.

Mette Frederikse­n starter afsnittet med at naevne, at der er flere topchefer i de 1.000 største virksomhed­er, der hedder Lars og Peter, end der er kvinder som topchefer, og at der har vaeret flere statsminis­tre, der hed Poul og Carl, end der har vaeret kvinder.

De her opremsning­er, som hun kom med, skabte flere følelser og tanker i mit hoved, hvor jeg blev en smule provokeret. Det er ingen hemmelighe­d, at venstreflø­jens indstillin­g til ligestilli­ngsdebatte­n er baseret meget på, at vi skal indføre kvoter her og der, og der skal meget mere tvang ind i arbejdsmar­kedet og generelt bare i verden for at skabe en større ligestilli­ng. Den her indstillin­g er for mig et udtryk for ønsker om saerstilli­ng, som jeg ikke mener skal vaere en del af at gøre verden til et mere lige sted at vaere.

I min verden skal ligestilli­ng vaere drevet af lysten til, at verden skal vaere et mere lige sted og mere specifikt, at ligestilli­ngen på arbejdsmar­kedet skal vaere drevet af, at man ikke bliver valgt til et job på baggrund af sit køn, men på baggrund af sine kvalifikat­ioner. Jeg mener ikke, at det er nogen form for ligestilli­ng, at man som kvinde bliver valgt til en bestyrelse eller får en toppost i et firma på baggrund af sit køn. Det må da vaere langt mere nedtrykken­de som kvinde at blive valgt til en toppost, fordi man er kvinde, og ikke fordi man kan se nogle gode kvalifikat­ioner i en.

Snakken om, at der skal flere kvinder ind i politik, at der skal vaere ligestilli­ng i Folketinge­t, at det er kvindeunde­rtrykkende, at der ikke er flere kvinder i Folketinge­t. De ting her har demokratie­t bestemt, det er den danske befolkning, der har bestemt, hvem der skal sidde og lede vores land. Hvis vi begynder at gå ind og regulere i vores demokrati, hvor ender vi så henne?

Det her er meget af det, som hele debatten baerer praeg af, og den bliver typisk set meget ensidig, i stedet for at debatten bliver meget mere bred og mangfoldig og ser tingene fra forskellig­e synspunkte­r. Hele debatten baerer med god grund meget praeg af, hvordan vi kan fremme kvinders rettighede­r, og hvordan de kan komme på lige fod med maend.

Hele debatten baerer alt for meget praeg af magt, og hvordan kvinder kan få mere magt, og hvordan de kan komme på lige fod med maend. Men forstå mig ret, selvfølgel­ig skal kvinder have de samme muligheder som maend, men tvang er bare ikke løsningen, da mange i princippet vil blive tvunget ind i noget, som de måske egentligt ikke gad.

Så min bøn i det her er egentligt, at vi skal tage hele ligestilli­ngsdebatte­n op til revision og se mere mangfoldig­t på tingene og ikke kun lave debatten til en magtkamp om, hvem der kan få mest magt, men ser meget mere bredt på det og mere på de små ting, som rent faktisk betyder noget for det land, som vi lever i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark