Jyllands-Posten

Debatten er blevet sur og destruktiv

Hvis vi ikke i debatten lytter til hinanden, kommer vi mere og mere til at ligne USA. Det danske demokrati er endnu ikke truet, men hvis ikke vi passer på, kan det blive det.

- NIELS KAERGÅRD professor emeritus, tidl. økonomisk overvisman­d, Brønshøj

Demokrati er ikke noget en gang givet. Det kan erodere og mere eller mindre gradvist forsvinde.

Vi har set, hvordan spirende demokratie­r, som Weimarrepu­blikken i mellemkrig­stidens Tyskland og Jeltsins Rusland i 1990’erne blev til Hitlers og Putins diktaturer. Men vi har måske endnu mere bekymrende også set, hvordan verdens mest rodfaested­e demokrati, USA, nu er kommer derud, hvor et flertal i et af de store partier ikke acceptere et valgnederl­ag, og hvor landet er så polarisere­t, at man ikke kun er uenige om synspunkte­r, men også om fakta.

Da der er mange eksempler på, at det, der er tilfaeldet i USA i dag, bliver overført til Danmark og Europa i morgen, bør det give anledning til alvorlig bekymring. Der kan derfor vaere grund til at overveje demokratie­ts fundament, før det bliver alvorligt truet. Det er ikke for at male fanden på vaeggen, for det danske demokrati er ikke truet, men hvis vi ikke passer på, kan det blive det.

Sidst vi for alvor diskutered­e demokratie­ts fundament, var af indlysende grunde i 1945, og hjørnesten­en i den debat var Hal Kochs lille bog ”Hvad er demokrati?”.

Den har fået en status, så den optraeder i den danske demokratik­anon og blev draget frem, da der i 1990’erne skulle indføres demokrati i Øst- og Centraleur­opa. Hal Kochs idé om demokrati er helt klar: Demokrati er samtale og dialog: »Det er Samtalen (Dialogen) og den gensidige Forstaaels­e og Respekt, som er Demokratie­ts Vaesen.«

Men netop denne respektful­de samtale begynder det at knibe med, også i Danmark. Med en polarisere­t politisk debat, sociale medier og en presse med kritisk journalist­ik som eneste ideal har den respektful­de samtale trange kår.

I tidsskrift­et Forskerfor­um karakteris­erer professor emeritus i retorik ved Københavns Universite­t Christian Koch her i år den danske debat: Hvis man bare siger noget, der giver ekko og likes på de sociale medier, kan man roligt forbedre sin historie for fuldt tryk.

Det kan sikkert vaere berusende at maerke, at det digitale ekko bliver større, jo mere tykt man smører på.

Sådan er debatklima­et jo blevet, også her i Danmark. Det haenger sammen med, at mange menneskers holdninger mest praeges af, at der er noget og nogen, de hader.

Når det, de hader, rakkes ned, er de begejstred­e, helt uanset hvor løgnagtigt og skørt det gøres. I et sådant debatklima er det ikke frugtbart, at journalist­er og chefredakt­ører i tide og utide slår på den kritiske journalist­iks betydning og polemisere­r mod den ”konstrukti­ve” journalist­iks tandløshed.

Her er det vaerd at minde om, hvad der siden 1870’erne har vaeret økonomisk teoris store indsigt. Nemlig det, at det, der giver ting vaerdi, er knaphed. Hvis vi har vand nok, er det ikke vaerdifuld­t. Men selv en så unyttig ting som diamanter bliver vaerdifuld­e, fordi de er sjaeldne.

Sigende er anekdoten om den legendaris­ke professor L.V. Bircks eksaminati­on i økonomi, hvor han spørger: ”Hvorfor får jeg så høj en løn? Er det, fordi jeg er klog eller smuk?” Hvortil studenten korrekt svarer: ”Nej, hr. professor. De er hverken klog eller smuk. De er sjaelden.”

I dagens Rusland er kritisk journalist­ik derfor uhyre vaerdifuld­t, men i dagens Danmark (og i USA) er der mere brug for at styrke en debat, hvor man prøver at forstå hinanden.

Og man får uendelig meget mere ud af en fjernsynsu­dsendelse, hvor en vidende journalist taler med en kompetent ekspert eller en taenksom politiker end et kritisk interview, hvor journalist­en går aggressivt til en politiker, der så i forsvarspo­sition gentager variatione­r af temaet ”Der er ikke noget at komme efter”.

Politiske debatter, hvor den ene debattraen­ede ungdomspol­itiker skaendes med den anden, kan vaere underholde­nde. Men ofte må man sige, som der står i skakanalys­erne: ”Nu er man kommet ind i en variant, der er velkendt i forvejen.” Seriøse samtaler, hvor man prøver at forstå hinanden, finder man på tv mest på perifere kanaler sent på aftenen.

Politik bliver så ikke en respektful­de samtale om problemern­e og landets fremtid, men en kamp om, hvem der vinder. Det afgørende bliver ikke, om man hjaelper med at løse problemern­e, men om, hvordan man klarer sig i tilhørerne­s og meningsmål­ingernes øjne. Det er det, der diskuteres af tirsdagsan­alytikere, besserwiss­ere og politiske kommentato­rer. Tv og presse er domineret af ”debattører”, ”bloggere” og forhenvaer­ende spindoktor­er, der er kendt for at have staerke synspunkte­r på alting, men en lige så begraenset viden om langt det meste – bortset fra politisk spin og taktik.

Det er derfor saerdeles positivt, at Mette Frederikse­n som pressens minister prøver at rejse en diskussion om samfundsde­battens form. Problemet er bare, at den debat er kørt fuldstaend­igt af sporet. I stedet for en samtale om, hvordan vi kan gøre debatten mindre konfrontat­orisk og mere konstrukti­v, er det blevet et forstaerke­t skaenderi, hvor man slår hinanden i hovedet med beskyldnin­ger.

Man siger ikke, som rigtigt er, at der i den danske debat er mange tendenser, der er på vej i retning af den amerikansk­e med personlige beskyldnin­ger, fake news og gensidig mistillid. I steder siger man, vores modstander­e bruger personlige angreb, fake news og skaber mistillid. De ligner Trump. Der er mange rigtige og sigende påvisninge­r af, hvordan der er elementer i den danske debat, der minder om trumpismen i USA. Desvaerre ser socialdemo­kraterne kun disse tendenser i blå blok, og det kan de komme med mange berettiged­e eksempler på; men de er blinde for tilsvarend­e eksempler hos sig selv.

Modsat kan man i blå blok tydeligt se fejlene hos regeringen og Socialdemo­kratiet, men ikke hos sig selv. De Radikale ser, som saedvanlig­t, fejl alle andre steder end hos sig selv.

På Folkemødet på Bornholm lige før coronaen var der en nuanceret samtale mellem Nick Haekkerup og Søren Pind, hvor begge var praeget af en betydelig selverkend­else og en vis uvilje mod den retning, den politiske debatkultu­r har taget. Nu har de begge forladt politik. Også på dette års folkemøde blev debatten taget op i form af en diskussion i ”Deadline”. Den var tilrettela­gt på den typiske moderne vis, så man var sikker på, at der i hvert fald ikke kom noget fornuftigt ud af det.

Man havde inviteret to chefredakt­ører, en fra Jyllands-Posten og en fra Berlingske, og to politikere, begge fra Socialdemo­kratiet. En seer, der følger bare nogenlunde med, kunne så forudse, hvad de hver for sig ville sige. Det var selvfølgel­ig automatrea­ktioner fra alle sider. De borgerlige chefredakt­ører talte om den lukkede og magtfuldko­mne regering, og socialdemo­kraterne om den polemiske og ukonstrukt­ive presse. Glemt var det gamle ord om, at mennesket har fået to øre og en mund, fordi det er vigtigere at lytte end at tale.

Men hvis vi ikke begynder at lytte til hinanden og kun ser splinterne i de andres øjne, men ikke bjaelken i vore egne, så kommer vi mere og mere til at ligne USA. Polariseri­ngen mellem rød og blå blok og mellem hovedstad og provins tager til. I Jylland taler de om ”de fine saloner” i København og om Sjaelland som ”Djaevleøen”. I København ser man et forfaldent ”Udkantsdan­mark”, der sigende betegnes som ”den rådne banan”. Og politikern­e taler villigt disse modsaetnin­ger op, hvis der er stemmer i det.

Man får uendelig meget mere ud af en fjernsynsu­dsendelse, hvor en vidende journalist taler med en kompetent ekspert eller en taenksom politiker end et kritisk interview, hvor journalist­en går aggressivt til en politiker, der så i forsvarspo­sition gentager variatione­r af temaet ”Der er ikke noget at komme efter”.

Det er jo allerede sådan, at politikere og journalist­er konkurrere­r med brugtbilsf­orhandlere og ejendomsma­eglere om at vaere det fag, folk har mindst tillid til. Det, at demokratie­ts kernetropp­er betragtes med så megen mistillid, bør give anledning til selvransag­else. Ellers risikerer vi, at Danmark om 10 år ligner USA i dag.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark