Jyllands-Posten

Gysets mester skraemmer stadig

Stephen King har skraemt livet af os i et halvt hundrede år, og han er ikke faerdig endnu.

-

Man skulle måske tro, at med et bagkatalog på over 60 bøger, med inspiratio­n til succesfilm og berømmelse kloden rundt kunne Stephen King godt laegge sig i haengekøje­n i sit hjem i Portland i Maine i USA og slappe af med bøger af andre forfattere.

Det gør han måske også, når tiden er til det. Men Stephen King gør mere end det, for selv om han nu fylder 75 år, så er han ikke udbraendt endnu.

Han har mere på hjerte, og han har stadig skrivekløe, og hans seneste bog, ”Fairy Tale”, der udkom tidligere på måneden, kan godt betegnes som en vaskeaegte King-bog.

Spaending, uhygge og en mørk verden. En bog om en 17-årig dreng, der arver en nøgle til et parallelun­ivers, hvor det gode og onde er i krig.

Så der er stadig taenderkla­prende fortaellin­ger fra King, der af sine fans kaldes gysets mester.

Gennembrud med Carrie

Stephen King har skrevet siden sin barndom og fik også trykt enkelte noveller i diverse blade og magasiner, ligesom han i sin universite­tstid stod for en ugentlig klumme i skoleblade­t The Maine Campus.

Men det var først i 1974, at han for alvor slog igennem med romanen ”Carrie”. Carrie blev en stor succes og blev filmatiser­et to år efter i 1976 af instruktør­en Brian

De Palma med bl.a. en meget ung John Travolta i en af rollerne. Den Carrie, der var besat af Djaevelen.

Han har siden udviklet sig til en af verdens store romanforfa­ttere, og det er sket med bøger som ”En verden udenfor”, ”Ondskabens hotel” og ”Den grønne mil”.

Mere end gys

Selv om han er mest kendt for at skrive bøger i gysergenre­n, så har han også skrevet mange bøger i science fiction-genren.

Han har også skrevet omkring 200 noveller og har i øvrigt udgivet syv romaner under synonymet Richard Bachman.

Mange af hans bøger er filmatiser­et, herunder ”Ondskabens hotel” med Jack Nicholson.

Det gaelder også for eksempel filmen ”The Dark Tower”, som Stephen King har skrevet om i syv-otte bøger.

Filmen med Idris Elba og Matthew McConaughe­y på rolleliste­n kom i 2017 og er instrueret af danske Nikolaj Arcel.

Stephen King er den nulevende forfatter, der har fået filmatiser­et flest af sine bøger, og det er svaert at holde overblikke­t over dem alle, men det er mindst 60 filmatiser­inger. Dertil kommer en lang raekke tv-serier og miniserier.

I bøgernes verden har han solgt flere end 350 millioner eksemplare­r.

Stephen King bor i dag i staten Maine, hvor han også er vokset op.

Her bor han sammen med sin kone, Tabitha. De har tre børn sammen og en flok børnebørn.

Han har gennem årene modtaget et hav af priser. I 2003 modtog han Lifetime

Achievemen­t Award af National Book Awards, og samme år modtog han også The National Book Foundation Medal for Distinguis­hed Contributi­on to American Letters.

Derudover har han bl.a. vundet Horror Guild Award seks gange; Bram Stoker Award 13 gange, senest i

2013 for ”Doktor Søvn”. Locus Award har han vaeret nomineret til et utal af gange og vundet fem gange.

Han vandt Los Angeles Times Book Award i 2011, og tre gange har han vundet Mystery Writers of America for blot at naevne nogle.

Stephen King, forfatter, Maine, USA

 ?? ?? Stephen King er den nulevende forfatter, der har fået filmatiser­et flest af sine bøger, Samlet er der omkring 60 filmatiser­inger. Arkivfoto: Tom Brenner/Reuters
Stephen King er den nulevende forfatter, der har fået filmatiser­et flest af sine bøger, Samlet er der omkring 60 filmatiser­inger. Arkivfoto: Tom Brenner/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark