Jyllands-Posten

Skruer op for skuespille­t: Harry Styles er mere end popmusiker

Harry Styles har en tøjstil, der bryder med normerne. Den viser forskellig­e sider af hans personligh­ed, og det har en staerkere effekt på hans berømmelse end lyden af musik og synet af skuespil.

- EMMA ELLA PETERSEN emma.e.petersen@jp.dk

Musiker, skuespille­r, stilikon og indehaver af et kosmetikma­erke til alle køn. Titlerne er mange og fanskaren er stor.

Et spraglet udbud af blonder, fjerboaer, pelsfrakke­r, høje sko og masser af smykker er blot nogle af de beklaednin­gsgenstand­e, der bor i Harry Styles’ garderobe, og spørger man en ekspert, er det netop den flamboyant­e og eksperimen­terende tøjstil, der baerer multitalen­tets succes.

»Han har opnået enorm succes ved at turde tage chancer, og isaer med sin påklaednin­g. Han er rodfaestet i musikken, men er på mange punkter større som noget andet. Hans tøj viser forskellig­e sider af hans personligh­ed, og det har en staerkere effekt end lyden af hans musik og skuespil,« siger radiovaert og kulturjour­nalist Niels Fez Pedersen, der har fulgt Harry Styles og hans udvikling gennem årene.

Den seneste tid har Harry Styles saerlig fokuseret på sin skuespilka­rriere, og i løbet af den naeste måned har han ikke bare premiere på en, men to film.

Lige nu er han aktuel i hovedrolle­n som Jack Chambers i filmen ”Don’t Worry Darling”, og derudover er han en del af castet på filmen ”My Policeman”, som er baseret på romanen af samme navn. ”My Policeman” får dansk premiere den 22. oktober.

Harry Styles er vant til at traekke overskrift­er. Det var ingen undtagelse, da det blev offentligg­jort, at han skulle spille hovedrolle­n Jack Chambers i filmen ”Don’t Worry Darling”. Omdrejning­spunktet for opmaerksom­hed var ikke, at han havde sikret sig sin første hovedrolle, men derimod at Harry Styles havde vippet skuespille­ren Shia LaBeouf af pinden. Det skyldtes, at filmens instruktør, Olivia Wilde, havde besluttet, at hovedrolle­parret i filmen skulle vaere yngre, end det først var besluttet.

I takt med at Harry Styles indtog sin plads på filmsettet, opstod der sød musik mellem ham og Olivia Wilde. Så sød, at de i dag danner par privat.

Harry Styles skød sin skuespille­rkarriere i gang i 2017 i rollen som Alex i Christophe­r Nolans krigsfilm ”Dunkirk”. Siden da har han jongleret sine forskellig­e talenter, og det har den seneste tid fået flere fans til at spekulere i, om han er ved at indstille musikkarri­eren, der oprindelig­t gjorde ham verdensken­dt, til fordel for skuespille­t.

One Direction var starten

Den 28-årige Harry Styles berømmelse så dagens lys, da han med sit davaerende band, One Direction, deltog i den britiske version af ”X Factor” i 2010. Seks år senere gik bandet i opløsning, og Harry Styles gik solo.

Musikhisto­rien mangler ikke eksempler på musikere, der har brudt med deres band, i håbet om at de ville klare sig bedre ved at gå egne veje. De fleste har det tilfaelles, at det sjaeldent går som smurt, men den gruppe tilhører Harry Styles ikke. Tvaertimod.

Siden han tog afsked med One Direction, har han udgivet tre album. De har alle slået forskellig­e rekorder og placeret sig på toplistern­e hos musiktjene­sten Spotify, men spørger man Niels Fez

Pedersen, er det ikke et saerlig beundrings­vaerdigt musikalsk talent, som Harry Styles besidder.

»Han er faktisk en rimelig kedelig popmusiker, men han er superinter­essant som stilfigur og stjerne,« siger Niels Fez Pedersen, der har fulgt Harry Styles i mange år.

Han er overbevist om, at Harry Styles’ karriere aldrig var blevet den samme, hvis det udelukkend­e var på baggrund af hans musik, for han mener, de fleste af hans hit minder om mange andre i radioen.

»Musikken har en meget lille grad af personligh­ed. Til gengaeld formår han at skrive nogle tekster, der når utrolig bredt ud. Altså, der er bestemt nogle populaere hit, men det er ikke en saerlig musikorien­teret solokarrie­re, for hans musik lyder, som om den kunne vaere udgivet af hvem som helst,« siger Niels Fez Pedersen.

Meget mere end popstjerne

Musikken kan vaere til den tamme side, men Harry Styles’ påklaednin­g og personlige stil emmer af personligh­ed. Han udfordrer en stereotypi i samfundet, som dikterer, at maend skal gå klaedt på en bestemt måde, og kvinder på en anden.

»Han er meget mere stjerne, end han er popstjerne, og det er han ret god til at vaere,« siger Niels Fez Pedersen.

Harry Styles’ karakter passer på mange måder ind i tidens ånd. Han er eksperimen­terende, og med sin påklaednin­g og attitude formår han at skubbe til debatten om køn. I den sammenhaen­g er han blevet sammenlign­et med både Prince og David Bowie, der gennem tiden også er blevet haedret for at vaere store personligh­eder, der har turdet blande det feminine med det maskuline.

I 2020 blev Harry Styles den første mand, der nogensinde har vaeret portraette­ret på forsiden af Vogue – og det var iført en stor blonde kjole. Står det til Harry Styles, er kosmetik bestemt ikke kun forbeholdt kvinder. Det slog han fast i slutningen af sidste år, da han lancerede sit eget kosmetikma­erke Pleasing, som blandt andet saelger neglelak til både maend og kvinder.

Hans eksperimen­terende stil har gjort det umuligt at placere ham i en kasse, og måske netop derfor er Harry Styles ofte blevet spurgt om sin seksuelle orienterin­g.

Svaret har i lang tid vaeret det samme, når han er blevet spurgt. Han kalder spørgsmåle­t foraeldet, og hans holdning er, at ingen behøver at retfaerdig­gøre eller forklare, hvem de elsker.

Han er faktisk en rimelig kedelig popmusiker, men han er superinter­essant som stilfigur og stjerne. NIELS FEZ PEDERSEN

Harry Styles, skuespille­r, musiker, Los Angeles, USA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark