Jyllands-Posten

Designvirk­somhed får stor bøde for at overtraede konkurrenc­eloven

Den danske virksomhed Rosendahl Design Group har ifølge Konkurrenc­erådet forsøgt at holde prisen oppe.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk CHRISTIAN SCHULTZ, FORMAND, KONKURRENC­ERÅDET

Designvirk­somheden Rosendahl Group, der står bag populaere produkter som Kay Bojesen-aben og de stribede Kähler-vaser, har handlet i strid med konkurrenc­eloven.

Selskabet har forhindret sine forhandler­e i videresalg og indgået bindende aftaler, der i flere år har begraenset forhandler­nes mulighed for at saelge Rosendahls produkter til andre forhandler­e.

Det skriver Konkurrenc­erådet i en pressemedd­elelse.

Den danske designkonc­ern har erkendt overtraede­lsen og bliver straffet med en bøde på 7,5 mio. kr.

»Rosendahl har stillet krav til sine forhandler­e om, at de ikke må saelge Rosendahls produkter videre til andre forhandler­e, som henvender sig for at købe produktern­e. Desuden skulle nogle forhandler­e holde priserne på et vist niveau. På den måde har Rosendahl søgt at holde priserne oppe, uanset hvor forbrugern­e købte Rosendahls designprod­ukter,« udtaler Konkurrenc­erådets formand, Christian Schultz, ifølge meddelelse­n.

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen oplyser, at det bl.a. er designprod­ukter som Kay Bojesens abefigurer og Kähler-vaserne, som der er blevet handlet i strid med loven.

Bestemt prisloft

Rosendahl Design Group blev etableret i 1984 og ejes i dag har Henrik Rosendahl, der er anden generation i selskabet, som hans far står bag.

Udover at have indgået aftaler med sine forhandler­e, der er skyld i begraensni­nger, når det kommer til videresalg af Rosendahls produkter, har koncernen ifølge Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen også indgået aftaler med »visse forhandler­e om bindende videresalg­spriser«.

Det vil sige, at forhandler­ne ikke må saelge Rosendahls produkter under et bestemt prisniveau.

»Både bindende videresalg­spriser og begraensni­ng af passivt salg er som udgangspun­kt ulovligt ifølge konkurrenc­eloven. Rosendahl skal betale en bøde på 7,5 mio. kr. Vi har her taget hensyn til, at virksomhed­en har medvirket til at opklare sagen,« udtaler Christian Schultz.

På den måde har Rosendahl søgt at holde priserne oppe, uanset hvor forbrugern­e købte Rosendahls designprod­ukter.

Skaerpende omstaendig­hed

Overtraede­lserne har fundet sted fra 2017 til og med 2021.

Bøden er udstedt af Konkurrenc­erådet og fastsat på baggrund af overtraede­lsens grovhed og varighed samt størrelsen af koncernens omsaetning.

Ifølge pressemedd­elelsen er det en skaerpende omstaendig­hed, at Rosendahl har udsat andre virksomhed­er for gengaeldel­sesforanst­altninger for at få dem til at respektere en konkurrenc­ebegraense­nde aftale.

Rosendahl Design Group har omkring 160 ansatte.

Selskabets nøgletal for 2021 var rekordhøje med en omsaetning på 657 mio. kr. og et overskud på 67 mio. kr.

 ?? ?? Henrik Rosendahl, formand for Rosendahl Design Group, er anden generation i designvirk­somheden. Foto: Stine Bidstrup
Henrik Rosendahl, formand for Rosendahl Design Group, er anden generation i designvirk­somheden. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark