Jyllands-Posten

Energisels­kaber aner ikke, hvor lang bremselaen­gden mod kapitaldra­en er

Flere energisels­kaber overvejer nu at søge hjaelp fra statens garantipul­je. Men overblikke­t over, hvornår de risikerer at løbe tør for penge, er i højeste grad en mangelvare.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

De energisels­kaber, som måske kan søge om milliardga­ranti fra staten, gør hver dag bogen op. De aner ikke, hvor lang tid de kan klare den, før de løber tør for penge.

»Det er et godt spørgsmål, hvor lang bremselaen­gden er,« siger Jørn Zielke, adm. direktør i Scanenergi.

Selskabet rådgiver og handler energi for virksomhed­er og er ejet af 12 vestjyske forsynings­selskaber og et nordsjaell­andsk.

Selskabet omsatte i 2021 for 789 mio. kr., cirka dobbelt så meget som i 2020. Siden er omsaetning­en steget endnu mere. I perioden 2020-2021 faldt soliditets­graden, altså den finansiell­e polstring, fra 38,8 til 7,85 pct.

Jørn Zielke har ikke overblik over, om Scanenergi kan komme i betragtnin­g til den garanti på 100 mia. kr, som staten har bebudet for at undgå en finansiel massakre i energisekt­oren.

»Men hvis det bliver tilfaeldet, vil vi vaere interesser­et,« siger Jørn Zielke.

Staten har lavet en liste over godt 55 danske og udenlandsk­e energisels­kaber, der er såkaldt balanceans­varlige og godkendt til støtten. På listen står Scanenergi.

El er blevet en kostbar vare

Faelles for de fleste af selskabern­e er, at de lige nu sejler i ekstremt turbulent vand pga. energipris­er, der er eksplodere­t. Regnskabst­eknisk skal selskabern­e stille enorme garantier til rådighed, da den råvare, de handler med, er blevet så kostbar.

»De finansiell­e kontrakter, vi har indgået for at daekke vores fastprisaf­taler af med kunderne, er blevet mange flere penge vaerd. Vaerdien af dem bliver opgjort dagligt, og af dem skal der stilles sikkerhed og garantier til bankerne, til Nord Pool og til Nasdaq. Det beløb er vokset meget voldsomt, og den sikkerheds­stillelse presser os på likviditet­en. Det samme gør det, at vi skal købe energi ind til kunderne til de stigende priser,« forklarer Jørn Zielke.

Samtidig lurer et snarligt prisfald på energi, som kan saette dem i en skruetving­e af faldende indtaegter, men fortsat tårnhøje krav om garantisti­llelse.

»Det, der isaer vil draene os, er, hvis markedet falder meget hurtigt, uden at de, der har bedt om garantier, samtidig tager kravet om garantier vaek. Så kommer jeg i en periode til at mangle likviditet. Kan jeg klare det? Ja, det kan jeg, men det bliver stramt,« siger Jørn Zielke.

Et andet selskab på listen er Østkraft, som er en del af Bornholms Energi & Forsyning. Ifølge selskabets årsberetni­ng er økonomien også belastet af, »at selskabet har vaesentlig­t øgede udgifter til indkøb, før der modtages

Energibran­chen sidder lige nu fast i en skruetving­e af finansiell­e forpligtel­ser.

Det gaelder bl.a. Scanenergi:

Scanenergi saelger el til virksomhed­er både til variable (spot) og faste priser. Aftalerne kan løbe over flere år. Scanenergi indkøber el på engrosmark­edet (Nord Pool). Hvis Scanenergi indgår en fastprisaf­tale med en kunde, indgår Scanenergi også en finansiel aftale om køb af strøm i fremtiden på Nasdaq, dvs. Scanenergi foretager en finansiel afdaekning i det omfang, det er muligt på børsen.

I et stigende marked bliver vaerdien af de finansiell­e aftaler mere vaerd. Vaerdiaend­ringen udveksles dagligt, og en vaerdistig­ning betyder, at Scanenergi skal stille store garantier over for bankerne. Det har vaeret en udfordring for branchen, at de store udsving i el-markedet har betydet, at banker, Nasdaq og Nord Pool har øget deres krav til sikkerheds­stillelser betydeligt. Garantisti­llelser og udveksling af markedsvae­rdien på de finansiell­e aftaler falder ikke tidsmaessi­gt sammen, og det har kraevet et øget likviditet­sberedskab hos Scanenergi.

Det falder sammen med, at de øgede elpriser samtidig har øget kravet til arbejdskap­italen i selskabet.

En yderligere udfordring har vaeret, at beskatning­en af vaerdien af de finansiell­e afdaekning­saftaler sker efter lagerprinc­ippet, mens driften beskattes efter et realisatio­nsprincip. Da Scanenergi, i takt med aftalerne er indgået med kunder om faste priser, har indgået afdaekning­saftaler, har stigende el-priser medført, at vaerdien af de finansiell­e aftaler er betydelig. Det har medført en stor skat for selskabet i 2021, og det kan også blive en udfordring for indkomstår­et 2022. endelig afregning fra kunderne på årsafregni­ngen«, skriver ledelsen. Men der er likviditet. Netop med likviditet­sberedskab­et i ryggen er selskabet endnu ikke presset i bund likviditet­smaessigt. Men direktør Claus M. Andersen vil ikke afvise, at han kommer til at bede om garanti. Det afhaenger af udviklinge­n i markedet og af vilkårene for garantiord­ningen.

»Det gode svar er desvaerre lige nu en pasmelding,« siger han.

»Vi har lavet frivillige afdragsord­ninger for kunderne, så det vaerktøj har vi brugt. Men hvis det bliver et stort omfang, og der bliver stor forskel mellem, hvad kunderne skal betale og de penge, vi skal laegge ud, kan det blive nødvendigt at søge garanti. Men det er for tidligt at sige noget praecist nu,« siger Claus M. Andersen.

Ubetalte regninger

Lige nu er hans største bekymring kunderne.

»Lige nu er der dobbelt så mange kunder, der har svaert ved at betale elregninge­n fra sidste vinter, og vi er selvsagt bekymrede for, om det er en snebold, der lige nu bliver skubbet foran os. Rent demografis­k er vi en kommune med mange lavindkoms­tborgere. Energipris­erne har en social skaevhed i sig, så vi forventer et højt antal borgere, der får det svaert,« siger Claus M. Andersen.

Også Jørn Zielke er bekymret for kunderne, som i hans tilfaelde er virksomhed­er, der bliver ramt af højere regninger, der kraever et højt likviditet­sberedskab.

»Vi har fastprisaf­taler med mange af kunderne, men jeg er da bekymret for dem, der ikke har det. Så jeg hilser velkommen, at man fra politisk side forsøger at lave nogle aftaler, der kan afhjaelpe,« siger Jørn Zielke.

Også energihand­elsvirksom­heden Powermart, der ikke handler på vegne af kunder, står på listen over virksomhed­er, der er godkendt til at søge om garantien. Men der er ingen planer om at søge, siger Powermarts adm. direktør og medejer Anders Borchseniu­s Rasmussen.

»Nej, vi har ikke behov for garantien. Situatione­n er klemt, som den er det for mange virksomhed­er i vores branche. Men vores likviditet er fin,« siger han.

Også for Powermart er det de store garantier over for bankerne og børserne og energimark­edspladser­ne, der er en udfordring.

»Med de høje prisniveau­er følger højere garantikra­v – det er helt naturligt. Vores bekymring går på, at bankerne – både i Danmark og i resten af Europa – i stigende grad ikke er villige til at godkende de forhøjede garantiram­mer, der er nødvendige for at drive forretning,« siger Anders Borchseniu­s Rasmussen.

Kan jeg klare det? Ja, det kan jeg, men det bliver stramt. JØRN ZIELKE, ADM. DIREKTØR I SCANENERGI

 ?? ?? Hver eneste dag gør landets energisels­kaber bøgerne op for at se, hvor pressede de er på likviditet­en. Flere overvejer at bede staten om hjaelp med en garanti. Arkivfoto: Tobias Nørgaard Pedersen
Hver eneste dag gør landets energisels­kaber bøgerne op for at se, hvor pressede de er på likviditet­en. Flere overvejer at bede staten om hjaelp med en garanti. Arkivfoto: Tobias Nørgaard Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark