Jyllands-Posten

Ny lovgivning får Novo Nordisk op i det røde felt

Medicinals­elskabet Novo Nordisk står til at blive ramt af ny lovgivning i USA. Selskabet er tavst om de økonomiske konsekvens­er, men er voldsomt utilfreds med lovgivning­en.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Novo Nordisks bedst saelgende laegemidde­l risikerer at blive en af de store tabere som følge af ny amerikansk lovgivning, den såkaldte US Inflation Reduction Act.

Stik imod normalen er det nemlig blevet vedtaget, at den offentlige sygekasse Medicare fra 2026 får bemyndigel­se til at forhandle medicinpri­ser. Det er en sygekasse, der primaert daekker over folk, der er mindst 65 år.

Ifølge den nye lovgivning vil Medicare få lov til at forhandle priser på 10 laegemidle­r i 2026, 15 i 2027 og 2028 og 20 laegemidle­r hvert år fra 2029 og frem.

Helt i toppen over de laegemidle­r og selskaber, der forventes at blive ramt, står Novo Nordisk med sit storsaelge­nde diabetesmi­ddel Ozempic, det bedst saelgende overhovede­t for det danske medicinalf­lagskib, viser tal fra SVB Secutities, som Financial Times har fået adgang til.

»Novo Nordisk har indtaget en position, hvor vi støtter aendringer af det amerikansk­e sundhedssy­stem, der forbedrer adgangen og prisen (for patientern­e, red.), men denne lov skader innovation­en og vil ultimativt reducere adgangen til nye behandling­er som et resultat af, at regeringen saetter prisen,« oplyser Novo Nordisk i en mail.

Rabatter er hemmelige

Medicinali­ndustriens priser i USA er generelt en meget svaert gennemskue­lig størrelse, fordi det involverer en lang raekke forskellig­e parter, og fordi et helt centralt element er forbundet med stort hemmelighe­dskraemmer­i. Rabatterne og – helt afgørende – størrelsen på dem.

Novo Nordisk betaler i dag f.eks. store rabatter til mellemmaen­d i USA, på fagsprog kaldet PBM’er, men ingen andre end parterne selv kan få at vide, hvor store rabatterne er for hvert enkelt laegemidde­l.

Det er en af hovedårsag­erne til, at mange i årevis har råbt på forandring af systemet, men stort set intet er sket. Før tilsynelad­ende altså nu.

Hos det danske medicinals­elskab mener man, at den nye lovgivning misser at adressere de forkerte incitament­er i systemet, men i stedet bare fører til en ny bureaukrat­isk proces.

Novo Nordisk selv ønsker ikke at kommentere, hvordan lovgivning­en økonomisk forventes at ramme selskabet, ej heller vaere mere specifik i forhold til netop Ozempic.

»Vi vil se på, hvilken betydning det vil få for vores forretning, og de patienter vi tjener, over de naeste måneder, når vi ser de endelige formulerin­ger og specifikat­ioner fra administra­tionen, i takt med at den implemente­rer de nye politikker,« oplyser Novo Nordisk.

Der blev i årets første seks måneder solgt Ozempic for 26,4 mia. kr., svarende til naesten en tredjedel af det totale salg i koncernen på 83,3 mia. kr. Ozempic stod samtidig for 93 pct. af selskabets vaekst målt i lokal valuta.

Ifølge Barron’s vil laegemidle­r ikke kunne blive ramt af den ny lovgivning, medmindre de til den tid har vaeret mindst ni år på markedet. Ozempic blev godkendt til markedsfør­ing i USA i slutningen af 2017.

I USA blev der ifølge Financial Times i 2021 brugt astronomis­ke 574 mia. dollars på laegemidle­r, svarende til omkring halvdelen af hele verdens totale laegemidde­lindkøb.

 ?? ?? Praesident i USA Joe Biden har sammen med sin administra­tion bl.a. taget et centralt opgør med medicinpri­ser i landet. Den offentlige sygekasse Medicare må f.eks. fra 202s6 begynde at forhandle priser på udvalgte laegemidle­r. Foto: Mandel Ngan/AFP
Praesident i USA Joe Biden har sammen med sin administra­tion bl.a. taget et centralt opgør med medicinpri­ser i landet. Den offentlige sygekasse Medicare må f.eks. fra 202s6 begynde at forhandle priser på udvalgte laegemidle­r. Foto: Mandel Ngan/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark