Jyllands-Posten

Fagbevaege­lsen vil indføre saerskat for at få elafgiften i bund

Venstres forslag om at saenke elafgiften til det absolut laveste i forhold til EU-reglerne får støtte fra fagbevaege­lsen, der vil hente finansieri­ng ved beskatning af såkaldt overnormal profit.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

En markant lavere elafgift skal hjaelpe danskerne med at holde skindet på naesen i en tid med voldsomme prisstigni­nger på energi, lyder det nu også fra fagbevaege­lsen.

I lighed med Venstre, der spiller ud med et ønske om at saenke elafgiften til det absolut laveste i forhold til EUreglerne, ønsker Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation (FH) også at få afgiften så langt ned som muligt. Det vil sige til en afgift på 0,8 øre pr. kwh, som er det lavest mulige i EU.

Danske forbrugere betaler i dag suveraent mest for el i EU.

Forslaget er en del af en krisepakke, som FH laegger på bordet, inden regeringen senere i denne uge ventes at afslutte forhandlin­ger om en indefrysni­ngsordning for forbrugere, der bliver ramt af voldsomme prisstigni­nger på energi.

»Vi er i en krisetilst­and, fordi der er krig i Europa. Vi er nødt til at se på, hvad vi kan gøre, og en lavere elafgift rammer de fattigste familier hårdest,« siger FH-formand Lizette Risgaard.

Vil indføre saerskat

Fagbevaege­lsen har dog et markant anderledes bud på finansieri­ngen af en lavere elafgift end Venstre, der vil finde penge ved at saenke rammen for offentlige anlaegsinv­esteringer og tage de midler, som staten lige nu sparer, ved at vedvarende energi ikke behøver statsstøtt­e i en tid med høje energipris­er.

FH vil indføre en saerskat på såkaldt overnormal profit. Flere lande har allerede vedtaget en sådan skat, FN’s generalsek­retaer har talt for den, og i sidste uge foreslog EU-kommission­ens chef, Ursula von der Leyen, en ny skat.

»En lavere elafgift skal finansiere­s af de bredeste skuldre, og derfor vil vi beskatte den overnormal­e profit. Og det bliver i den raekkefølg­e. Først finansieri­ngen og så en saenkelse af elafgiften, i takt med at vi får pengene ind til det,« siger Lizette Risgaard.

Hun afviser at saette navn på, hvilke virksomhed­er der er i FH’s søgelys til at skulle betale den nye skat, som i praksis vil vaere et tillaeg til selskabssk­atten. FH foreslår at bruge tankegange­n bag de såkaldte ACE-fradrag, som bl.a. vismaenden­e har foreslået, men som indtil videre ikke er blevet til noget.

Her opereres med et mål for forrentnin­g af egenkapita­len, og efter denne metode vil FH identifice­re virksomhed­er med en overnormal forrentnin­g, som vil vaere dem, der skal betale den nye saerskat.

Finansordf­ører Troels Lund Poulsen (V) glaeder sig over, at fagbevaege­lsen bakker op om at få elafgiften kørt 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 helt i bund. Han er dog imod finansieri­ngen fra FH.

»Jeg glaeder mig selvfølgel­ig over, at fagbevaege­lsen bakker op. Men finansieri­ngen er jeg ikke enig i. Det vil vaere maerkeligt, hvis vi begynder at opfinde vores egen saerskat, når EU arbejder på en faelles løsning. Vi må afvente arbejdet i EU,« siger han.

Tre tiltag her og nu

Udover en minimal elafgift foreslår FH flere andre tiltag, som skal komme her og nu.

Det gaelder øget befordring­sfradrag for lav- og mellemindk­omstgruppe­r med langt til arbejde og et forsøg med erhvervspe­ndlerkort til folk, der også har befordring­sfradrag.

En ny varmecheck i stil med den hjaelp, som Folketinge­t allerede en gang har sendt til hårdt ramte forbrugere og udsatte grupper.

Endelig vil fagbevaege­lsen fremrykke et tillaeg til dagpengesa­tsen i de første tre måneder, så det kan traede i kraft allerede den 1. januar 2023, og forhøje fradraget for fagligt kontingent.

Det sidste skyldes ifølge Lizette Risgaard, at flere fagforenin­ger nu har medlemmer, som af deres bank bliver vejledt til at fravaelge fagforenin­gsmedlemsk­ab for at få familiens budget til at haenge sammen.

Flere skal betale topskat

Finansieri­ngen henter FH ved at tage 2 mia. kr. på finanslove­n for 2023, som regeringen har afsat til yderligere hjaelp som følge af prisstigni­ngerne på energi.

Derudover kommer 0,5 mia. kr., som FH vil hente ved at lade topskatteg­raensen stige langsommer­e end planlagt. Det vil sige, at flere skal betale topskat. FH er dog parat til at fordoble hjaelpen på de i alt 2,5 mia. kr. og slaekke på finansieri­ngen.

»Hvis krisen fortsaette­r ind i 2023, og vi kan se, at de økonomiske nøgletal forvaerres, er vi ikke blege for at se på ufinansier­et stimulus af økonomien,« siger Lizette Risgaard.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n erklaerede sig for nylig villig til at se på en saenkelse af elafgiften. Det skete i forbindels­e med, at Venstre fremsatte sit forslag. Lavere elafgift var dog ikke med, da regeringen lagde sit seneste udspil med en indefrysni­ngsordning på bordet.

Finansordf­ører Benny Engelbrech­t (S) henholder sig til, at regeringen her og nu forhandler med partierne om en indefrysni­ngsordning for stigende energiregn­inger.

»I forhold til EU-kommission­ens forslag om beskatning af overnormal­e profitter er det for tidligt at sige, hvilken model det ender med, og hvor stort et provenu det vil kunne give. Derfor er det også for tidligt at konkludere, om det vil kunne anvendes til kompensati­oner til udvalgte grupper eller til afgiftsned­saettelser,« siger han.

Første prioritet er ifølge Benny Engelbrech­t indefrysni­ngsordning­en.

»Uanset hvad vil en generel afgiftsned­saettelse have en relativt begraenset effekt for den enkelte families økonomi, og derfor må første prioritet vaere at komme igennem med den ordning, som har foreslået, og som bør vaere på plads, inden fyringssae­sonen begynder,« siger han.

 ?? ?? Lavere elafgift vil vaere en stor hjaelp for de fattigste familier, og derfor skal elafgiften så langt ned som muligt, fastslår FH-formand Lizette Risgaard. Arkivfoto: Stine Bidstrup.
Lavere elafgift vil vaere en stor hjaelp for de fattigste familier, og derfor skal elafgiften så langt ned som muligt, fastslår FH-formand Lizette Risgaard. Arkivfoto: Stine Bidstrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark