Jyllands-Posten

Federal Reserve anklages for at lege med verdens økonomi

De kraftige rentestign­inger har sendt dollaren op i den højeste kurs i 20 år, og det har globale konsekvens­er.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

En renteforhø­jelse på trekvart procentpoi­nt anses for givet, når den pengepolit­iske komité i USA’s centralban­k tirsdag og onsdag samles til møde.

Nok er inflatione­n faldet, siden den nåede 9,1 pct. i juni, men den er fremdeles 8,3 pct., og kerneinfla­tionen er steget fra 5,9 pct. i juni og juli til 6,3 pct. i august.

Tallet gør det umisforstå­eligt, at inflatione­n nu er funderet i alle hjørner af amerikansk økonomi og derfor så meget svaerere at få bugt med for Federal Reserve System (Fed).

At inflatione­n for alvor har bidt sig fast, understreg­es af, at priserne på transport og energi faldt med henholdsvi­s 24,1 og 46,1 pct. fra juli til august.

Energien har vaeret den drivende kraft i inflatione­n, men at kerneinfla­tionen stiger i samme periode, som energipris­er falder kraftigt, afspejler udfordring­erne for medlemmern­e af Feds pengepolit­iske komité.

På bordet, når mødet åbner tirsdag, ligger den nyeste prognose fra Feds egne økonomer.

Den seneste prognose er blot tre måneder gammel, men ganske positiv ved at forvente en økonomisk vaekst på 1,7 pct. såvel i år som naeste år stigende til 1,9 pct. i 2024.

Senere prognoser fra en raekke storbanker og andre peger i en ganske anden retning.

I 1. halvår har USA vaeret i recession defineret som to på hinanden følgende kvartaler med negativ vaekst.

Forventnin­gerne til 2. halvår lyder på økonomisk vaekst, men derefter peger stadigt flere prognoser på, at USA i de første tre kvartaler af 2023 vil få negativ vaekst, og at recessione­n dermed indfinder sig igen.

Recessions­perspektiv­er

»Federal Reserve Banks altoversky­ggende fokus er at få bragt inflatione­n ned på målsaetnin­gen på 2 pct. Det er vores vurdering, at centralban­ken ikke ønsker at sende økonomien i recession, men omvendt synes villig til at risikere en recession for at bringe inflatione­n ned på 2 pct.,« skriver Jay H. Bryson, cheføkonom i Wells Fargo & Co., i sin seneste analyse af amerikansk økonomi.

Centralban­ken venter recession i de første tre kvartaler af 2023 med en bund på ÷2,3 pct. i 2. kvartal.

»En beskeden recession naeste år er overvejend­e sandsynlig. Den nuvaerende situation med høj inflation har to konsekvens­er, der begge rammer vaekstudsi­gterne: Ikke alene har den skyhøje inflation fået Federal Reserve Bank til at føre en stram pengepolit­ik; den har i de seneste kvartaler også ført til en udhuling af reallønnen,« betoner han.

Resultatet vil vaere en periode med indskraenk­ninger i privatforb­ruget og dermed i detailhand­elen, hvilket får verdens største økonomi til at bevaege sig i recessione­n, der »dog hverken behøver at blive lang eller dyb«.

»Vi forventer, at centralban­ken vil fastholde sin stramme pengepolit­ik i 2023 og tidligst begynde at løsne grebet, når der er klare tegn på, at inflatione­n naermer sig de 2 pct. Dette ventes at ske om et års tid, hvor vi regner med at se stigende arbejdsløs­hed, og samtidig er det vores vurdering, at Federal Reserve Bank da vil begynde at saenke renten igen,« forklarer Jay H. Bryson.

Konkret regner Wells Fargo & Co. med, at den ledende rente i USA vil blive saenket med 1,75 procentpoi­nt fra 3. kvartal 2023 til og med 2. kvartal 2024.

»Ud fra disse forudsaetn­inger mener vi, at et økonomisk opsving vil begynde mod slutningen af 2023 og i begyndelse­n af 2024, men at det vil blive af moderat styrke,« slår cheføkonom­en fast.

Coronapand­emien

Et andet aspekt af den pengepolit­iske stramning er, at renten på et 30-årigt fastforren­tet boliglån nu er oppe i 6,375 pct., hvilket er en fordobling siden årsskiftet.

Konsekvens­erne er allerede maerkbare og vil praege boligmarke­det et godt stykke ind i fremtiden – isaer, hvis arbejdsløs­heden begynder at stige, hvilket mange økonomer forventer. Usikkerhed omkring boligen og beskaeftig­elsen har historisk altid fået forbrugern­e til at beholde tegnebogen i baglommen.

De senere år har også leveret anskueligh­edsundervi­sning i de økonomiske følger af en pandemi.

Så sent som i weekenden erklaerede USA’s praesident Joe Biden i et interview med CBS, at coronapand­emien er overstået.

»Pandemien er ovre. Vi har stadig problemer med covid. Vi har fortsat meget, der skal gøres … men pandemien er forbi,« sagde praesident­en.

Udtalelser­ne kommer samtidigt med, at der i USA i gennemsnit dagligt er 400 coronarela­terede dødsfald, hvilket ifølge Johns Hopkins University i Baltimore er blandt de højeste i verden for øjeblikket. Naesthøjes­t er Japan.

Der er da også kun et par uger siden, at Biden-regeringen bad Kongressen om milliarder af dollars til vaccinatio­ner og til at opretholde testfacili­teterne i det vidtstrakt­e land.

Verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO har i den forgangne uge meddelt, at man »kan se enden på pandemien«, men det forudsaett­er, at verdens lande »ikke svaekker den hidtidige agtpågiven­hed«.

Siden pandemien begyndte, er der i USA registrere­t flere end 95 mio. smittetilf­aelde, og godt 1 mio. mennesker er døde med covid-19.

Dollarkurs­stigningen

Federal Reserves renteforhø­jelser har haft den ikke uventede bivirkning, at dollaren er steget kraftigt i forhold til ikke mindst euroen.

Ledende rente

Rente 10-årig statsoblig­ation

 ?? ??
 ?? ?? Inflatione­n har for alvor bidt sig fast i USA. Samtidig falder reallønnen. Foto: AP
Inflatione­n har for alvor bidt sig fast i USA. Samtidig falder reallønnen. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark