Jyllands-Posten

Nu skrues der ned for varmen, og lyset slukkes

Aarhus Kommune slukker for udendørs belysning og saenker temperatur­en på skoler, biblioteke­r og kontorer.

-

Der bliver formentlig køligere på skolerne, i sportshall­en og på de offentlige kontorer de kommende måneder.

For mandag gav magistrate­n i Aarhus Kommune opbakning til planen om, at varmetermo­staterne på bl.a skoler og i administra­tionsbygni­nger skal saettes til en maks. temperatur på 19 grader. Dermed følger Aarhus Kommune regeringen­s anbefaling­er om at spare på energiforb­ruget.

Ifølge en pressemedd­elelse betyder beslutning­en, at det kan blive nødvendigt at give skolebørne­ne en ekstra trøje på og forberede sig på, at besøg på biblioteke­r, i sportshall­er, kulturbygn­inger og alle administra­tive bygninger bliver en smule køligere end normalt.

»Vi står i en energikris­e og må alle bidrage til at saenke energiforb­ruget. De penge, vi håber at spare på den måde, afsaetter vi til yderligere energiforb­edringer. På laengere sigt vil det reducere vores energiforb­rug til gavn for både klima og kommunekas­se,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), Aarhus Kommune.

Også biblioteke­r og svømmehall­er skal saenke temperatur­en. Det samme bliver dog ikke gaeldende på daginstitu­tioner, døgninstit­utioner, forsorgshj­em og plejehjem. Aarhus Kommune anbefaler også de lokale kulturinst­itutioner at saenke energiforb­ruget i bygningern­e. Kulturinst­itutioner er selvejende institutio­ner og må derfor selv beslutte, om temperatur­anbefaling­erne også skal gaelde der.

Lyset slukkes

Magistrate­n besluttede mandag også, at udendørs belysning på Aarhus Rådhus og kommunens andre kommunale bygninger nu skal slukkes. En anden beslutning er, at der skal udarbejdes yderligere forslag til elbesparel­ser i kommunale bygninger.

»Det er vigtigere end nogensinde, at vi bruger energien fornuftigt. Nu ikke kun på grund af den grønne omstilling, men også på grund af en foreståend­e energikris­e,« siger Nicolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Ifølge Nicolaj Bang har Aarhus Kommunes arbejde med energireno­veringer i de senere år betydet, at der er skåret 20 pct. af bygningern­es samlede energiforb­rug siden 2013.

Som en del af aftalen vil magistrate­n nu også se naermere på en plan for reduktion af vejbelysni­ng, for koldt brugsvand i kommunale bygninger og en fremryknin­g af allerede vedtagne energispar­einvesteri­nger.

Det er – ifølge Borgmester­ens Afdeling – ikke muligt at lave praecise overslag over, hvilken økonomisk effekt energibesp­arelserne vil have, »fordi prisudvikl­ingen på eksempelvi­s el er ukendt«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark