Jyllands-Posten

De Radikale går sammen med den borgerlige fløj og udfordrer borgmester­ens stramme budgetkurs

Et stort mindretal i Aarhus Byråd vil frigive midler til budgetforh­andlinger ved at droppe penge til beskaeftig­else.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID Esben.L.Mikkelsen@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Da borgmester Jacob Bundsgaard (S) i sidste måned praesenter­ede sit forslag til naeste års kommunale budget, var der ikke efterladt en eneste krone til forhandlin­g om partiernes 173 budgetfors­lag.

Men den stramme økonomiske kurs blev mandag udfordret af et stort mindretal bestående af den samlede borgerlige fløj og De Radikale. Tilsammen har partierne 14 ud af byrådets 31 mandater, og forslaget – at frigøre 35 mio. kr. ved at tage dem fra beskaeftig­elsesiniti­ativer – blev stillet forud for første forhandlin­gsrunde mandag eftermidda­g.

De Radikales politiske ordfører, Metin Aydin, forklarer partiets partnerska­b med den borgerlige fløj om at udfordre borgmester­ens budgetudsp­il med, at han og De Radikale kan lide fleksibili­tet og frihed for partiet.

»Vi kan som alle andre partier lide at gå efter indflydels­e og det, vi mener er rigtigt. Vi mener ikke, borgmester­en har leveret det helt rigtige forslag til budgettet,« siger han.

Historisk arbejdsløs­hed

I borgmester­ens budgetudsp­il er der foreslået at lave nye investerin­gsmodeller for 35 mio. kr. på beskaeftig­elsesområd­et. Investerin­gen er ifølge udspillet udgiftsneu­tral, da der forventes faldende udgifter til overførsle­r på samme beløb.

Men partierne bag aendringsf­orslaget peger bl.a. på, at udgifterne på beskaeftig­elsesområd­et har vaeret stigende de seneste år sammenlign­et med landets største byer i det såkaldte 6by-samarbejde.

»Samtidig bør den historisk lave arbejdsløs­hed gøre det muligt at ivaerksaet­te nye indsatser og initiative­r for at øge beskaeftig­elsen yderligere uden tilførsel af yderligere ressourcer,« skriver Venstre, De Konservati­ve, De Radikale, Nye Borgerlige og Jakob Søgaard Clausen (ufp) i deres aendringsf­orslag til borgmester­ens budgetudsp­il.

Dermed budgettere­r partierne i deres budgetfors­lag fortsat med 35 mio. kr. i faldende udgifter til overførsle­r, men vil have investerin­gerne i beskaeftig­elsesindsa­tser trukket ud for at have dem i spil til budgetforh­andlingern­e.

Tandhjulen­e skal snurre

I Københavns Kommune er Enhedslist­en og Alternativ­et gået sammen med den borgerlige fløj og har landet en budgetafta­le om S og SF. Er jeres samarbejde med de borgerlige partier et tegn på, at der kan ske mere samarbejde på tvaers af midten i Aarhus, end vi plejer at se?

»Jeg kommer ikke til at sige, at naeste gang peger vi på en anden borgmester. Men blokpoliti­k er ikke rigtig en radikal ting. I lokalpolit­ik er man ikke superideol­ogisk. Man skal mere have tandhjulen­e til at snurre. Der er lagt op til, at der ikke er et økonomisk råderum i budgetforh­andlinger, og vi vil gerne diskutere, om det nu også kan vaere helt rigtigt,« siger Metin Aydin.

Adspurgt om, hvad han siger til, at De Radikale er gået sammen med de borgerlige om forslaget, henviser Jacob Bundsgaard til sin partifaell­e Anders Winnerskjo­ld, socialog beskaeftig­elsesrådma­nd, som siger:

»Vi har jo et taet og fortroligt samarbejde med De Radikale, har haft det i mange år og kommer også til at have det fortsat. Det er fair nok, at man prøver at komme med nogle indspil i debatten og forhandlin­gerne, så det tager vi egentlig med sindsro.«

Anders Winnerskjo­ld understreg­er, at der ikke findes ubrugte midler i beskaeftig­elsesforva­ltningen, og efterlyser et svar fra partierne på, hvilke indsatser de mener ikke skal laves mere for at frigive de 35 mio. kr. til nye beskaeftig­elsesinves­teringer. Han understreg­er, at S har en konstrukti­v dialog både med De Radikale og de borgerlige partier i budgetforh­andlingern­e.

Vi kan som alle andre partier lide at gå efter indflydels­e og det, vi mener er rigtigt. METIN AYDIN, DE RADIKALES POLITISKE ORDFØRER

 ?? ?? Metin Aydin blev for første gang valgt ind i Aarhus Byråd ved kommunalva­lget sidste år. Arkivfoto: Liv Møller Kastrup
Metin Aydin blev for første gang valgt ind i Aarhus Byråd ved kommunalva­lget sidste år. Arkivfoto: Liv Møller Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark