Jyllands-Posten

SIGNALKREB­SEN

-

grøntsager, du har i køleskabet. Skallerne er gode til at koge suppe på,« foreslår Rune Lund Sørensen.

Som med andre skaldyr skal man lige tjekke krebsenes tilstand, før man tilbereder dem.

»Hvis der er døde signalkreb­s i rusen, skal man smide dem ud, og er der en, der lugter dårligt, skal den også ud,« siger Rune Lund Sørensen.

Kogetiden er afhaengig af størrelsen.

»Når kødet får farve, er de ved at vaere faerdige. Lad dem traekke lidt i kogelagen bagefter, så får de mere smag,« siger Rune Lund Sørensen.

Som restaurant må Haervaerk kun købe signalkreb­s af fiskere, der er

Den blev i 1970’erne indført til dansk opdraet, men er senere sluppet ud i naturen, hvor den har spredt sig og etableret en voksende vild bestand.

Arten findes ifølge den hidtil største kortlaegni­ng fra maj

2022 (DTU Aqua) i småsøer og i vandløbssy­stemer over hele landet. Signalkreb­s er nu mere udbredt end den hjemmehøre­nde flodkrebs. Der er stor fare for, at den spredes yderligere. Signalkreb­sen bliver op til 16 centimeter lang og kan veje 110 gram.

Den bliver op til 20 år gammel og er kønsmoden, når den er et til tre år.

Farven på kroppen og kløerne kan variere mellem rødbrun eller mørkebrun, nogle gange med blålige nuancer.

Overfladen på kroppen og kløerne er glat og uden knopper eller pigge undtagen bag øjet. Overfladen på kloen er glat og farven er den samme som resten af kroppen (rødbrun eller mørkebrun), dog ses en karakteris­tisk hvid eller blålig plet ved basis af klosaksen (pletten kan vaere utydelig).

Hannens klo er ofte større end hunnens.

Signalkreb­sen udkonkurre­rer lokale krebsearte­r, da den er mere robust og aggressiv end de hjemmehøre­nde og nu ofte sjaeldne krebsearte­r.

Signalkreb­s kan også vaere baerer af sygdommen krebsepest, som den selv kan overleve, men som den hjemmehøre­nde europaeisk­e flodkrebs dør af.

Den har en betydelig effekt på plantelive­t i vandmiljøe­t, da den aeder store maengder planter. Signalkreb­sen graver huller i brinken langs vandløb, og det kan få jorden til at erodere, så der sker skade på vandløbene. Kilde: Miljøstyre­lsen

registrere­t som bierhvervs­fiskere.

»Lystfisker­e må ikke saelge signalkreb­s, men kun spise dem selv. Det er lidt fjollet, at restaurant­erne ikke kan få lov at købe af lystfisker­e, når det nu er en invasiv art, der skal bekaempes,« siger Rune Lund Sørensen. Han er selv jaeger og lystfisker og har tit vaeret ude at fange signalkreb­s.

»Alle kan få en stor smagsoplev­else ud af at fange signalkreb­s. Der er mange opskrifter på nettet, men husk at vaere kritisk, og husk altid at koge dem rigtigt – med masser af kaerlighed,« siger Rune Lund Sørensen.

 ?? ?? Der findes en del forskellig­e måder at tilberede krebsen, men vigtigt er, at man sørger for at koge dem på den rette måde og med de rette ingrediens­er.
Der findes en del forskellig­e måder at tilberede krebsen, men vigtigt er, at man sørger for at koge dem på den rette måde og med de rette ingrediens­er.
 ?? ?? Signalkreb­s kendes fra den almindelig­e flodkrebs på den hvide plet på hver klosaks.
Signalkreb­s kendes fra den almindelig­e flodkrebs på den hvide plet på hver klosaks.
 ?? ?? Rune Lund Sørensen, kok og indehaver af Restaurant Haervaerk, bruger ofte signalkreb­s som forret på restaurant­en.
Rune Lund Sørensen, kok og indehaver af Restaurant Haervaerk, bruger ofte signalkreb­s som forret på restaurant­en.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark