Jyllands-Posten

En helt almindelig morgen i Gammel Egå

Det ligner et postkort fra en Morten Korch-film, og fuglene kvidrer. Så rammer en lastbil byen.

- RIKKE GADE

Klokken er 6:29, og jeg går ned ad hovedvejen i landsbyen Gammel Egå lige uden for Aarhus. De gamle bevaringsv­aerdige landsbyhus­e ligger langs vejen og ligner et postkort fra en Morten Korch-film, fuglene kvidrer.

Så rammer en lastbil byen. Man maerker først undergrund­en gynge, mens motoren kvaerner sin lyd ud, VROOOOOOMM­MM. Lufttrykke­t fra sidespejle­t får bogstaveli­gt håret til at blafre. Så er lastbilen vaek, og der hviler et sekunds stilhed over byen, inden de naeste lastbiltog kommer vaeltende ind med varer til Aarhus. Det er svaert at høre, hvad man selv taenker. Bilerne er også begyndt at trille ind gennem landsbyen, for det meste med alt for høj fart. De skal på arbejde laengere inde i Aarhus.

Vejrummet er yderst smalt og afgraenses af de gamle huse, som har stået her i flere hundrede år og har overvaeret byens udvikling. Fra da landsbyens gårde med heste i gamle dage dyrkede byens marker, der som et historisk levn stadig i dag straekker sig ud som en stjernefor­m fra byens midte. Traktorer og personbile­r kom siden til, og i 2016 kom så motorvejen. Den skal forbinde Aarhus med Djursland, oplandet nord for Aarhus og resten af Danmark. Det betyder i øjeblikket cirka 6000 biler i døgnet, som drøner ind gennem landsbyen på vej til og fra arbejde, på bekostning af landsbyens huse, men vigtigst af alt også på bekostning af menneskern­es helbred.

Klokken er nu 7:35. Vejrummet tillader et smalt fortov, nogle steder kun med en enkelt raekke fortovsfli­ser. Der er ikke plads til en cykelsti. Skolebørne­ne begynder nu at trille ud fra husene på deres cykler, de skal ned på Sølystskol­en.

Jeg står i landsbyens vejkryds ved Mejlbyvej/Eghøjvej, mens cyklistern­e cykler afsted på fortovet, da ingen fornuftig foraeldre lader sit barn cykle på vejen her. De stopper op ved krydsnings­hellen ved kirken og virrer med hovedet for at finde et hul i strømmen af biler, hvor de kan løbe over vejen med cyklen i hånden.

Familien i huset på hjørnet fortalte den anden dag, at de var blevet bange, da en lastbil kom ned gennem landsbyen fyldt med gods. En jerndel rev sig løs fra lastbilen og ramte deres vindueskar­m til badevaerel­set.

Lisbeth på den anden side af vejen skrev i byens Facebookgr­uppe samme dag meget praecist det, vi allesammen taenker. BARE der snart kommer vejarbejde igen – for så er trafikken, støjen og rystelsern­e i jorden vaek – og vi kan traekke vejret igen.

Formand for Gammel Egå Faellesråd

Bare der snart kommer vejarbejde igen – for så er trafikken, støjen og rystelsern­e i jorden vaek – og vi kan traekke vejret igen.

Klokken er nu 8:10 – jeg kigger op på kirken, som knejser over landsbyen. Den har stået der siden Middelalde­ren.

Bilerne og lastbilern­e moser fortsat løs ude på Mejlbyvej og skaber en nu konstant tunnel af infernalsk støj, fortovet og husene ryster. I eftermidda­g kører alle bilerne igennem igen – de skal hjem.

Og i morgen starter det hele forfra.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark