Jyllands-Posten

Som søvngaenge­re på vej mod katastrofe­n

På trods af Ruslands overgreb må vi åbne for en diplomatis­k løsning på Ukrainekri­gen. Det er svaert, men vi mangler et sted, hvor vi kan åbne øjnene og forhindre en ny katastrofe.

- HANS-HENRIK HOLM professor emeritus, Aarhus

I den australske historiker Christophe­r Clarks analyse af starten på Første Verdenskri­g beskriver titlen ”Søvngaenge­rne” regeringer­nes gensidige mistaenkso­mhed. Uden at se virkelighe­den i øjnene styrede landene ind i en krig, der kostede over 20 millioner mennesker livet og skabte grobund for både Anden Verdenskri­g og nu krigen i Ukraine. Er vi søvngaenge­re igen? Er vi på vej ind i en periode med krig og økonomisk sammenbrud?

Mens Første Verdenskri­g var resultatet af mange begivenhed­er fra attentatet i Sarajevo til Tysklands oprustning og krigene på Balkan, så er krigsårsag­erne nu tydeligere: Ruslands angreb og besaettels­e af dele af Ukraine. Angrebet på Krim og det østlige Ukraine i 2014 og helt afgørende, angrebet den 24. februar i år viser et aggressivt Rusland. De to hovedforkl­aringer, som ofte anvendes til at forklare, hvorfor Rusland angriber, er velkendte. Den ene ser Natos og Vestens inddaemnin­gspolitik over for Rusland som vaesentlig. Den anden mener, at Rusland søger at reetablere en storrussis­k stat, der indbefatte­r store dele af det tidligere Sovjetunio­nen.

Uanset hvilken forklaring man haelder til, har svarene fra vestlig side vaeret velbegrund­ede. Åbenbar aggression, forsøg på permanente graenseaen­dringer og et mål om overtagels­e af en anden stat er uhørte i det gaeldende internatio­nale system. Svarene fra vestlig side har i det store og hele vaeret velovervej­ede og eskalation­sbevidste. Først smalle sanktioner, senere udvidede sanktioner og efter angrebet i februar fulde økonomiske sanktioner og våbenlever­ancer. Senere store våbenlever­ancer, men stadig med begraensni­nger som f.eks. raekkevidd­e, fly etc. Og i hele perioden har man afvist at opfylde Ukraines ønske om en no fly-zone. Ligesom der heller ikke indsaettes tropper fra vestlige side.

Også Rusland har på visse områder holdt sig tilbage. Trods russiske angreb på civile (anslået op mod 6.000 døde) og omfattende ødelaeggel­se af hele byer er der ikke tale om den ”totale krig”.

Alligevel er der grund til at frygte endnu en søvngaenge­r-katastrofe. Søvngaenge­riet viser sig ved vores naesten uberørte dagligdag. Nyhedsdags­ordenen har skubbet krigen til udenrigssi­derne, hvor frontberet­ningerne er begyndt at minde om hverdagsbe­givenheder. Vi er på vej til at lukke øjnene.

Der er udtalte faretegn: En recession i den internatio­nale økonomi. Voldsom global inflation samt energi- og klimakrise. Pandemiern­e truer. Politisk er overskrift­en ustabilite­t. Et fastlåst politisk system som i USA, hvor selve legitimite­ten er i fare. Uerfarne og populistis­k orientered­e ledere i lande som Storbritan­nien og Italien. Vaelgerkor­ps, der i mange lande er uforudsige­lige i deres valg. Taenk på Sverige og også Danmark. Listen over politiske og økonomiske krisetegn er lang.

En kold krig er brudt ud. Russiske turister afskraekke­s fra at rejse til vestlige lande. Vestlige firmaer afvikler investerin­gerne i Rusland på trods af milliardta­b.

Kulturlive­t er også frosset. Musikscene­r og operaer verden over aflyser, hvis der er russisk deltagelse eller russiske vaerker på programmet. I Cardiff tog man ”1812”ouverturen af programmet.

Eksisteren­de samarbejde­r i faelles interesse laegges på is eller afvikles som f.eks. rumstation­samarbejde­t mellem USA og Rusland. Nedrustnin­gen er gået i stå, og rustningsu­dgifterne stiger voldsomt. Forsknings­samarbejde forhindres. Informatio­nskrigen er i fuld gang. Indgreb over for pressen med bortvisnin­g af vestlige journalist­er fra Rusland. Rusland vil ikke have kritik fra sine egne journalist­er, og kritik er forsvundet fra russiske medier.

Kontakten med almindelig­e russere skal mindskes. Formålet er, som den danske udenrigsmi­nister udtalte, at gøre det maerkbart for hele den russiske befolkning, at angrebet på Ukraine er uacceptabe­lt. Eksempler på krigspropa­ganda og russo-fobi ses i nyhedsform­idlingen i mange lande.

Under den sidste kolde krig førte propaganda og xenofobi i USA til en heksejagt. Kulminatio­nen var de såkaldte McCarthy-høringer i 50’erne. Skuespille­re, journalist­er og politikere blev haengt ud og mistede job og karriere. Hetzen er denne gang nationalis­tisk båret. Russiske restaurant­er har svaere tider, vodkaer skifter navn, og alt russisk fordømmes.

Modsat er solidarite­ten med Ukraine gået til tops i danske flagstaeng­er. Og hvorfor ikke? Ukraine er uomtvistel­igt et offer i denne konflikt. Som Ungarn var det i 1956.

Det er netop det, der gør det så svaert at holde øjnene åbne. Ruslands handlinger fører til nedfrysnin­g af alle de fordele, vi fik foraeret efter sammenbrud­det af Sovjetunio­nen i 1991. Rusland fik sin Ikea og MacDonald’s og økonomisk vaekst. Der var samarbejde, også om nedrustnin­g, tillidsska­bende foranstalt­ninger og kulturudve­ksling. Graenserne til Rusland blev åbnet, og håbet om udvikling af demokrati og civilsamfu­nd i Rusland fik naering.

Nu ruller propaganda­en på begge sider, og det vil givet fortsaette. Der er ikke i overskueli­g fremtid en løsning på krigen i Ukraine, der vil kunne bringe os tilbage på samarbejds­sporet. I stedet må vi se i øjnene, at vi er blevet uvenner med vores nabo. Hvad han har gjort én gang, kunne Rusland gøre igen.

Så det er svaert. Men opgaven er at undgå, at det går helt galt, som det gjorde med søvngaenge­riet op til Første Verdenskri­g. Det var en kaede af mindre beslutning­er, der førte til krigen. »Landene var fanget i en faelde,« skriver Barbara W. Tuchman i sin klassiker ”The Guns of August”. »En faelde skabt i de første 30 dage af krigen. En faelde som der ikke var nogen vej ud af.« Som et ekko taler de militaere tveksperte­r i dag om, at løsningen skal findes på slagmarken først. Den slags søvngaenge­ri kan føre til nuklear katastrofe, økonomisk nedsmeltni­ng, intern heksejagt eller krig i stor skala.

Nu kommer det virkeligt svaere. Diplomatis­k set skal der skabes to spor: Et spor, der forøger prisen for Ruslands angreb på Ukraine. Og det andet spor, der giver muligheder for forhandlin­g og tillidsopb­ygning mellem Rusland og Ukraine og Vesten.

Rusland har ønsket sikkerheds­garantier, men det kraever tillid. Hvordan genskaber man tillid mellem staterne? Én mulighed er

OSCE. Organisati­onen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. Skabt under Den Kolde Krig som en konference­ramme (CSCE) om netop tillidsska­bende foranstalt­ninger. Resultatet var Helsingfor­saftalen fra 1975. Pudsigt nok har Rusland tilbage i 2008 talt om den mulighed. Det blev afvist af USA, men nu er tiden en anden.

Fordelen er, at der eksisterer en ramme for konsultati­oner med alle de vigtigste lande som medlemmer. Samtidig er det et mere fleksibelt forum end f.eks. FN-systemet. Er et topmøde med de involvered­e lande en mulighed for at bryde gennem isen. Kan EU spille en hovedrolle i et sådant initiativ? Kan de nordiske lande? Kan Finland vaere forhandlin­gsleder?

Opgaven er at undgå, at det går helt galt, som det gjorde med søvngaenge­riet op til Første Verdenskri­g.

Rusland har sammen med Kina i en erklaering fra 4/2 udtrykt et ønske om en ny sikkerheds­struktur med »en polycentri­sk verdensord­en baseret på universelt acceptered­e principper om internatio­nal ret«.

Måske en ny Helsinki-proces kan bryde dødvandet? En konference om sikkerheds­principper baseret på suveraenit­et og ikke indblandin­g er Ruslands og Kinas mål. Vesten finder, at det ikke laengere bør vaere muligt for et enkelt land ensidigt at etablere interesses­faerer, hvor det kan diktere nabolandes adfaerd. Svaert, men vi mangler en ny aftale om kernevåben-missiler i Europa (INF). Vi mangler et sted, hvor vi kan åbne øjnene og forhindre en ny katastrofe.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark