Jyllands-Posten

Novo-ejer har kastet sig ind i jagten på verdens første kvantecomp­uter

Novo Nordisk Fonden vil med en milliardin­vestering sikre, at Danmark får den første fuldt funktionel­le kvantecomp­uter. Det kan revolution­ere alt fra laegemidde­ludvikling til bekaempels­e af klimaprobl­emer, lyder det fra direktør Mads Krogsgaard Thomsen.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Novo Nordisk Fonden ruller nu en dristig milliardsa­tsning ud i Danmark. Med knap 1,5 mia. kr. vil den stenrige fond sikre, at vi i Danmark kommer til at blive de første, som får en fuldt funktionel kvantecomp­uter.

»En fuldt funktionel kvantecomp­uter vil fuldstaend­ig kunne revolution­ere life science-industrien,« siger Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, der også mener, at det vil give verden helt nye muligheder for at komme den store globale klimakrise til livs.

Med milliardbe­villingen skal forskere på Niels Bohr Institutet på Københavns Universite­t nu i gang med at arbejde målrettet mod at gøre det, som techgigant­er og stormagter som f.eks. Kina endnu ikke er lykkedes med.

»Kvantefors­kningen i Danmark står så staerkt, at vi allerede er i topfem i verden. Det gør, at lillebitte Danmark har en chance for at kunne vaere med helt fremme den dag, verden går fra at vaere styret af konvention­el kunstig intelligen­s til noget, som arbejder i en helt anden liga. Her vil man kunne løse problemer, der i dag er helt uløselige,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Det er imidlertid ikke alle, der er enige i, at en kvantecomp­uter er løsningen på mange problemer.

Tvivl om realiserin­g

Nikita Gourianov, der er fysiker på Oxford Universite­t og arbejder med kvantefysi­k, har f.eks. i et langt indlaeg i Financial Times kaldt de mange kvantecomp­uter-satsninger med store investerin­ger til følge for en boble.

Han er også staerkt tvivlende over for, om det overhovede­t kan lade sig gøre at bygge en kvantecomp­uter, som rent faktisk kan løse de problemer, der tales så meget om.

Tre større børsnoteri­nger inden for feltet har også indtil videre vaeret skidt kørende. Selskabern­e Ion Q, Rigetti og D-Wave er alle blevet børsnotere­t i 2021. Senest D-Wave i august 2021. De tre aktier er siden de respektive noteringer faldet med henholdsvi­s 50, 77 og 39 pct.

»Tiden er moden. Det, der findes ude i verden i dag på kvanteområ­det, er fyldt med fejl. Man kan sagtens købe sig ind hos store techvirkso­mheder og øve sig, men det er ikke fuldt funktionel­le kvantecomp­utere, som kan løse komplicere­de gåder,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

I branchefor­eningen Dansk Biotek er der glaede over den nye satsning.

»Det er superspaen­dende, at Novo Nordisk Fonden nu satser på dette område, som flugter fint med Natos valg af Danmark til et kvantecent­er. Kvantecomp­utere har uden tvivl også en rolle i fremtidens life science-forskning, så det er glimrende, at Danmark får mulighed for at vaere i førertrøje­n,« udtaler formand Hans Schambye i en skriftlig kommentar.

Det, der findes ude i verden i dag på kvanteområ­det, er fyldt med fejl. MADS KROGSGAARD THOMSEN, ADM. DIREKTØR I NOVO NORDISK FONDEN

Samarbejde med udlandet

I løbet af de første syv år vil forskerne og ingeniører­ne udvikle materialer og hardware til kvantecomp­uteren og sideløbend­e videreudvi­kle de i dag tre mest udbredte kvantetekn­ologiplatf­orme for at bestemme, hvilken eller hvilke dele af forskellig­e teknologie­r, der er mest egnede at bygge videre på.

»Vi ved ikke på forhånd, om det er x, y eller z teknologi, der vinder. Når noget er meget vigtigt, skal du som forsker arbejde med en raekke forskellig­e strategier, for de fleste lykkes ikke,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Det adskiller sig vaesentlig­t fra andre store satsninger verden over, hvor alle har lagt sig fast på én platform, som de prøver at gøre så god som mulig.

Konkurrenc­en er dog fortsat benhård. Men ifølge Mads Krogsgaard Thomsen er der også stor internatio­nal interesse for, hvad der foregår på

waredelen,« siger Krogsgaard Thomsen.

Når man udvikler en kvantecomp­uter, arbejder man bl.a. med udvikling af følsom teknologi, som kan vaere nødvendigt at beskytte. Derfor er programmet opbygget sådan, at Novo Nordisk Fonden kommer til at eje Quantum Foundry.

»Det skal bl.a. sikre, at den viden og de teknologie­r, der udvikles, ikke kommer de forkerte steder hen,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

En fuldt funktionel kvantecomp­uter vil nemlig også kunne bruges til ting, vi i vores del af verden så absolut ikke har lyst til.

»Første gang nogen har en fuldt funktionsd­ygtig kvantecomp­uter, kan de hacke alle kryptering­skoder på få sekunder. Der er nogle forsvarsog sikkerheds­maessige ting, jeg ikke skal blande mig i. Hvis vi kommer som nummer 2, 3 eller 4 efter nogen, der ønsker os ondt, så er Danmark og for den sags skyld hele vores del af verden i en meget slem situation,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Det danske projekt skal, hvis det lykkes, først og fremmest

Mads bruges inden for life science.

Faerre bivirkning­er i medicin

»Med en kvantecomp­uter kan man f.eks. udvikle ny medicin på en helt anden måde, end vi kan i dag med både bedre effekt og faerre bivirkning­er, fordi vi helt ned på elektronni­veau vil kunne se, hvordan molekylern­es energiland­skab er i forhold til hinanden,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Det vil også kunne bruges inden for f.eks. forståelse af menneskets mikrobiom, der består af alle de mikroorgan­ismer, f.eks. bakterier og svampe, der befinder sig på og i kroppen.

Om mennesket har et sundt eller usundt mikrobiom er afgørende for, om man risikerer at få slemme mave-tarm-sygdomme, stofskifte­sygdomme eller hjertekar-sygdomme som f.eks. blodproppe­r eller slagtilfae­lde.

»Det er et meget hot område, men ikke engang de dygtigste forskere i verden forstår det i dag fuldt ud, fordi antallet af bakteriear­ter i vores tarm er så højt. Vi ville kunne laegge millioner af data ind i en kvantecomp­uter, og så ville vi pludselig kunne forstå sammenhaen­gene på en helt anden måde,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Også i Laegemidde­lindustrif­oreningen (Lif) bliver satsningen modtaget positivt. Ifølge koncernche­f Ida Sofie Jensen er det en rigtig god nyhed for danske patienter og udviklinge­n af nye laegemidle­r.

»Vi kan forkorte udviklings­processen betydeligt med kvantecomp­utere og dermed få nye, effektive laegemidle­r langt hurtigere ud til patientern­e end nu til at forebygge og behandle sygdomme,« udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Klima og gødning

Muligheder­ne er også store inden for klimaløsni­nger.

»Verden lider under en forfaerdel­ig global opvarmning, men der er så mange datapunkte­r i forhold til f.eks., hvorfor temperatur­en stiger tre en halv grad et sted på jorden, og det ikke regner i halvandet år, at man har brug for en kvantecomp­uter for at forstå kompleksit­eten,« siger

Mads Krogsgaard Thomsen.

En andet attraktivt område er inden for gødning. I dag kraever det meget fossilt braendstof, fordi processen med at lave kvaelstofg­ødning kraever opvarmning til 500600 grader celsius.

»Hvis du kan forstå processen ned på elektronni­veau, kan du spare alle de fossile braendstof­fer, fordi du måske kan producere ved naesten helt normale temperatur­grader og dermed imødegå klimaopvar­mning,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Han er fuldt ud klar over, at der »vil blive drevet rovdrift på den«, hvis det lykkes. Derfor handler det også om, at enten Novo Nordisk Fonden eller andre i landet får afsat midler til, at Danmark bliver førende på området bredt set og måske også får indgået internatio­nale samarbejde­r.

Den hellige gral er fabrikatio­nsdelen – altså stedet, hvor du skal lave selve hardware-delen. MADS KROGSGAARD THOMSEN, ADM. DIREKTØR I NOVO NORDISK FONDEN

Kan skabe arbejdspla­dser

Selskaber i Danmark er ifølge direktøren også nødt til at få ansat nogle mennesker, der kan forstå sproget i teknologie­n og dermed potentielt også vil kunne indgå i dialog med folkene i satsningen om eventuelle anvendelse­smulighede­r.

»På en skala fra 1-10 er jeg taet på 11 i begejstrin­g. Det er jeg, fordi missionen er skåret helt ud i pap, og fordi der er store muligheder for at skabe arbejdspla­dser, vaekst og velfaerd. Det er et aegteskab mellem to områder, der står rigtig staerkt herhjemme, så det ligger lige til højrebenet,« siger han.

Ida Sofie Jensen fra Lif mener, at den slags investerin­ger vaekker opsigt, også i udlandet. Hun er derfor også sikker på, at det vil komme tilbage i form af flere udenlandsk­e forsknings­investerin­ger, og dermed arbejdspla­dser, i Danmark.

»Hvis og når det lykkes, vil tilbagebet­alingen til samfundet nok vaere endnu større, end hvad vi forventer med nogle af de andre centre. De forsker også i spaendende områder og vil helt sikker komme med mange vigtige resultater. Det er bare ikke som her sandsynlig­t, at der kommer en decideret revolution ud af det. Her ligger det i kortene, at vi kan skabe et paradigmes­kifte i forsknings­verdenen,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark