Jyllands-Posten

Tiden er inde til et opgør med den ensidige definition af succes

Ofte definerer vi succes i erhvervsli­vet ud fra økonomiske nøgletal, titlen i signaturen og firmabilen­s størrelse. Det er tid til et opgør med den definition.

- LARS SANDER MATJEKA

DR har for nylig fået berettiget kritik for alene at portraette­re mandlige erhvervsle­dere i serien ”Vision”. Den manglende diversitet i programmer­ne er dog ikke den eneste udfordring.

Serien forstaerke­r en i forvejen alt for ensidig, usund og misforståe­t definition af succes, der primaert hylder penge, materiel rigdom og maskuline egenskaber. Alene overskrift­erne taler deres eget sprog: ”Carl-Emil tjener boksen på robotter”, ”Kaspar Basse – juice for milliarder” og ”Oscar saelger brugte cykler for millioner”.

Introen til programmer­ne saetter succes på den ene side af lighedsteg­net og smerte, disciplin, tidsoptime­ring, intens styrketrae­ning, vilje og benhårdt arbejde på den anden.

I samme boldgade udtalte en direktør for kort siden efter salget af sin virksomhed: »… så bliver der jo lige trukket et økonomisk stik hjem. Ligegyldig hvad der sker fra nu af, så er min familie og jeg økonomisk sikret. Mine børn har jo nok set mig lidt mindre end et gennemsnit­ligt barn gør, så den pris, de har betalt for det, blev jo på det tidspunkt indfriet.«

Udtalelsen udløste en raekke spørgsmål i et Linkedin-opslag: Hvilke ledere og ivaerksaet­tere er det egentlig, vi hylder? Hvilke forbillede­r er det, vi stiller op? Er penge stadig eneste målestok for succes?

Det er relevante spørgsmål, som understreg­er, at det er tid til at gøre op med forestilli­ngen om, at der kun er én formel for succes.

Succes er individuel, og første skridt er at blive bevidst om, hvad succes er for os selv. Det er nemlig fejlagtigt at tro, at din succes er min succes – og omvendt. Vi må se os selv i øjnene frem for at spejle os i andre. I modsat fald risikerer vi at fylde vores liv med utilfredsh­ed og en evig straeben efter noget, vi alligevel ikke ved, praecis hvad er.

For nogle er målet at få mange stjerner på skuldrene, vaere ansvarlig for et milliardbu­dget, have tusindvis af medarbejde­re og vaere økonomisk uafhaengig. For andre er det fleksibili­tet i hverdagen, at fordybe sig i et fagområde, leve uden stress og opleve verden.

Lad os derfor få et mere forskellig­artet og nuanceret billede af, hvad succes er, og lad os også fremhaeve mennesker, som bevidst har valgt en anden formel for succes end den, vi historisk har hyldet i erhvervsli­vet.

Ydre succes er nemlig ikke en garanti for indre succes, og når jeg ser tilbage på de perioder i min karriere, hvor jeg helt sikkert har lignet en succes udefra, er det samtidig de perioder, hvor følelsen inden i mig fortalte noget andet.

Det var der flere grunde til. Jeg havde ikke gjort mig klart, hvad succes var for mig; min definition af succes kom ikke fra mig selv, men var en, jeg kopierede fra andre ledere. Den succes, jeg jagtede, var usund for mit fysiske og psykiske helbred, og mit fokus på ydre succes førte mig vaek fra mine personlige vaerdier.

Desuden var min opfattelse af succes foraeldet, for det succeskomp­as, jeg havde i slutningen af 40’erne, var markant anderledes, end da jeg var i midten af 20’erne.

Succes er andet og mere end det, vi kan se med det blotte øje. Succes er praecis, hvad vi selv gør det til. Hvornår er du en succes?

Bestyrelse­smedlem og ledelsesrå­dgiver

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark