Jyllands-Posten

»Når vi kan se, at deres vilkår bliver forringet, bliver vi nødt til at føle, at vi gør noget«

100 mio. kr. skal børneog ungeområde­t i runde tal spare årligt, står der i borgmester­ens budgetfors­lag.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Det tog en weekend at tromme store dele af de aarhusians­ke skolebesty­relser sammen til møde, hvilket viser noget om, hvor stor frustratio­n der er i miljøet over, at børne- og ungdomsomr­ådet i Aarhus står til at skulle spare 100 mio. kr. om året de naeste fire år.

Foraeldre fra både skoleog institutio­nsområdet er voldsomt frustrered­e over, at børnene, som der i forvejen ikke synes at vaere penge nok til, ser ud til at få yderligt forringede vilkår. For mens politikern­e i denne uge forhandler om budgettet for de naeste år, ser hver enkel magistrats­afdeling samtidig ind i at skulle levere et sparekatal­og. I borgmester­ens oplaeg til budgettet står Børn og Unge for at skulle finde besparelse­r for 80 mio. kr. årligt. Dertil kommer et faellesbid­rag, som udgør ca. 19 mio. kr. årligt.

Rådmand Thomas Medom (SF) har besluttet, at der af hensyn til budgetsikk­erhed skal udarbejdes et samlet sparekatal­og for både besparelse­rne og faellesbid­raget for 2023 og 2024, og for ca. 14 dage siden var bl.a. organisati­oner til møde om spareforsl­ag.

»Vi blev spurgt, om vi kunne pege på steder, hvor der kan spares. Det havde vi møde om med skolebesty­relserne, og vores udgangspun­kt er, at vi ikke synes, det er vores opgave, fordi vi grundlaegg­ende ikke mener, at der skal spares. Det, vi har sagt, er, at alt, hvad der er børnenaert, skal friholdes,« siger Cecilie Harrits fra foraeldreo­rganisatio­nen Skole og Foraeldre i Aarhus.

Nødt til at gøre noget

Århus Foraeldreo­rganisatio­n kalder det i et debatindla­eg i dagens avis en »skaendsel« igen at spare på børnene. 40 ud af 46 aarhusians­ke skolebesty­relser var repraesent­eret i et debatindla­eg i Århus Stiftstide­nde mandag, og i skrivende stund har Skole og Foraeldres Aarhus-afdeling fået over 1.000 underskrif­ter på underskrif­tindsamlin­gen ”Nej til besparelse­r på børn og unge i Aarhus”, som blev offentligg­jort for en uge siden.

»Se på kommentare­rne,« siger Cecilie Harrits, Skole og Foraeldre i Aarhus, med henvisning til den raekke af kommentare­r, som følger underskriv­erne, i form af: »fordi nok er nok« og: »fordi det simpelthen ikke kan passe, at vi i en så rig kommune ikke kan give vores børn bedre vilkår.«

»Man kan selvfølgel­ig spørge, om en underskrif­tsindsamli­ng gør en forskel, men man kan ikke lade vaere at gøre noget. Hvis man ikke handler, har man jo givet op på forhånd,« siger hun og fortaeller om et område, der er presset.

Der er flere og flere børn, som mistrives, hvilket netop er blevet dokumenter­et i en rapport udarbejdet af Aarhus Kommune.

»Når vi som foraeldre laegger børn til systemet og kan se, at deres vilkår bliver forringet, så bliver vi nødt til at føle, at vi gør noget,« siger Cecilie Harrits.

»Og den stigende mistrivsel blandt børn og unge fortaeller klart, at der ikke er noget at spare på.«

Magistrats­afdelinger­nes oplaeg til besparelse­r skal vaere Borgmester­ens Afdeling i haende den 25. oktober, hvorefter de skal i høring.

Besparelse­r på børn og unge er dyre

 ?? ?? Foraeldre fra både daginstitu­tions- og skoleområd­et kritiserer oplaeg til besparelse­r på børne- og ungeområde­t.
Arkivfoto: Martin Lehmann
Foraeldre fra både daginstitu­tions- og skoleområd­et kritiserer oplaeg til besparelse­r på børne- og ungeområde­t. Arkivfoto: Martin Lehmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark