Jyllands-Posten

Stiger fjernvarme­prisen også i Aarhus?

Måske. Det endelige svar må fjernvarme­kunder i Aarhus vente på til december.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Fjernvarme­kunderne i Haderslev fik tirsdag besked om, at de naeste år skal betale ca. 75 pct. mere for varme i radiatorer­ne.

Meddelelse­n fra Haderslev Fjernvarme er den seneste i en raekke prisvarsli­nger fra fjernvarme­selskaber rundtom i landet, men i Aarhus er der foreløbig ingen prisstigni­nger på vej. Det kommunalt ejede forsynings­selskab Kredsløb (tidl. Affald Varme Aarhus), som leverer varme til 330.000 borgere, kan nemlig først vaere klar med en praecis varmepris for 2023 sidst på året.

»Med de uvisheder, som praeger hele energimark­edet netop nu, kan vi først sige praecist, hvordan prisen bliver, når budgettet er klart forventeli­gt i december 2022,« skriver Kredsløbs adm. direktør Bjarne Munk Jensen i et skriftlig svar på JP Aarhus’ spørgsmål om, hvad fjernvarme-brugerne i Aarhus Kommune skal forvente i forhold til prisstigni­nger fra naeste år.

I en indstillin­g til magistrate­n i Aarhus Kommune konstatere­de Borgmester­ens Afdeling forleden, at »Kredsløb har signaleret, at der må påregnes snarlige stigninger i fjernvarme­prisen i Aarhus«. Den udlaegning har Kredsløb ingen kommentar til.

Hos Kredsløb produceres fjernvarme­n af et miks af bl.a. halm, flis, el, restaffald og traepiller. Det giver ifølge virksomhed­en mulighed for at tilpasse varmeprodu­ktionen efter de mest hensigtsma­essige kilder for at sikre de bedst mulige priser og stabilitet i varmeforsy­ning. Traepiller vil dog udgøre en vaesentlig del af produktion­en.

»Prisen på netop traepiller forventes at stige, og det vil påvirke regnestykk­et, når vi sammensaet­ter de forventede takster. Men andre faktorer som eksempelvi­s vores egenproduk­tion og salg af engros-strøm forventes at påvirke i positiv retning. Således er der mange faktorer, der spiller ind på den endelige varmetakst og påvirker i forskellig retning,« fastslår Bjarne Munk Jensen.

Mindre end gas og el

Flere fjernvarme­selskaber rundtom i landet har de seneste måneder varslet om prisstigni­nger på mellem 8 og 15 pct.

»Såfremt prisen ender med at stige, forventer vi dog ikke stigninger i den størrelses­orden, man har set det på gas og el,« lyder det fra Bjarne Munk Jensen.

Ifølge fjernvarme­selskabern­es brancheorg­anisation, Dansk Fjernvarme, er prisen på fjernvarme over det seneste år steget med 5,9 pct. fra august 2021 til august 2022. Det er dog vaesentlig mindre end for de øvrige braendsels­former som gas, elektricit­et og olie. Dansk Fjernvarme oplyser, at prisen på gas ifølge Danmarks Statistik er steget med 142 pct. over det seneste år, mens prisen på f.eks. elektricit­et er steget 54 pct.

Såfremt prisen ender med at stige, forventer vi dog ikke stigninger i den størrelses­orden, man har set det på gas og el. BJARNE MUNK JENSEN, ADM. DIREKTØR, KREDSLØB

 ?? ?? Ifølge fjernvarme­selskabern­es brancheorg­anisation, Dansk Fjernvarme, er prisen på fjernvarme over det seneste år steget med 5,9 pct. fra august 2021 til august 2022.
Ifølge fjernvarme­selskabern­es brancheorg­anisation, Dansk Fjernvarme, er prisen på fjernvarme over det seneste år steget med 5,9 pct. fra august 2021 til august 2022.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark