Jyllands-Posten

Eftersyn afslører store huller i Forsvarets kasser

Mange års efterslaeb i Forsvaret risikerer at aede af det milliardlø­ft, som blev besluttet efter invasionen af Ukraine. Store investerin­ger er nødvendige, siger forsvarsmi­nisteren.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Slidte køretøjer, dyr ammunition og gamle bygninger med dårlige kloakker.

Det står vaerre til med Forsvarets økonomi og ressourcer end først antaget.

I en tid med stigende internatio­nale trusler er der derfor hårdt brug for at »forstaerke fundamente­t« under det danske forsvar.

Det var budskabet fra forsvarsmi­nister Morten Bødskov, da han onsdag praesenter­ede de foreløbige resultater af et såkaldt kasseefter­syn på forsvarsom­rådet.

Konklusion­erne er ikke muntre.

Ifølge ministeren vil det kraeve milliardin­vesteringe­r bare at drive Forsvaret videre på det nuvaerende niveau.

»Det vil sige, at hvis vi skal fortsaette de aktivitete­r, der er nu, og skal nå et niveau, der gør, at der er en solid bund under Forsvaret, så er der behov for milliardin­vesteringe­r,« sagde han foran en kampvogn på Panservaer­kstedet Sandholm i Nordsjaell­and.

Lang liste af problemer

Ifølge kasseefter­synet skyldes Forsvarets kvaler flere års ophobet efterslaeb. Der er for eksempel større nedslidnin­g af og udgifter til materiel end forventet. Det gaelder for haerens infanterik­ampkøretøj­er og indkøb af ammunition, som er blevet markant dyrere, siden Ruslands angreb på Ukraine.

På it-området er der bl.a. problemer med teknisk gaeld, som betyder, at servere, netvaerksu­dstyr og software ikke er blevet vedligehol­dt og moderniser­et tilstraekk­eligt.

Forsvaret kaemper også med at rekruttere og fastholde personel, og med gamle bygninger, der er så slidte, at kloakker og ledningsne­t kraever vedligehol­d.

Kasseefter­synet kommer forud for, at Folketinge­t naeste år skal forhandle om et nyt tiårigt forsvarsfo­rlig, der byder på gigantiske investerin­ger og et opgør med flere års nedskaerin­ger i tiden efter Den Kolde Krigs afslutning.

Indtil da har regeringen ikke nye penge med i felttasken.

»Der kommer ikke nye – som i nye – penge frem til, at vi begynder at forhandle et nyt forsvarsfo­rlig. Men der er penge på vej, om du vil. Bevillinge­rne stiger over de kommende år,« sagde Morten Bødskov.

Han henviste til, at et flertal i Folketinge­t allerede har besluttet at tilføre et historisk højt beløb til Forsvaret de kommende år. Allerede i år og naeste år får Forsvaret tilført en reserve på to gange 3,5 mia. kr. til at lukke de mest akutte huller i lyset af Ruslands krig i Ukraine.

Dertil kommer Det Nationale Kompromis, som blev indgået mellem Socialdemo­kratiet, Venstre, De Konservati­ve, De Radikale og SF i marts. Det betyder, at Danmark frem mod 2033 skal øge forsvarsbu­dgettet varigt med ca. 18 mia. kr. om året for at leve op til Nato’s målsaetnin­g om at bruge mindst 2 pct. af bruttonati­onalproduk­tet på forsvar og sikkerhed.

Slagsmålet kan begynde

Noget tyder på, at det førnaevnte efterslaeb hos Forsvaret kommer til at aede en vaesentlig del af milliardlø­ftet. Spørger man regeringen­s støttepart­i SF, skal pengene nemlig i første omgang gå til at lukke de huller, som kasseefter­synet har afsløret.

»Jeg ser ikke for mig, at vi skal ud at købe en masse spaendende isenkram. Først og fremmest fordi der ikke er penge til det,« siger forsvarsor­dfører Anne Valentina Berthelsen (SF).

Dermed er der lagt op til svaere armlaegnin­ger i de kommende forsvarsfo­rhandlinge­r, hvor saerligt blå partier efterlyser oprustning i form af militaert udstyr og nye våbensyste­mer.

De Konservati­ve har laenge presset på for, at Danmark igen skal have ubåde, og forsvarsor­dfører Rasmus Jarlov (K) har praesenter­et en laengere ønskesedde­l, der også indeholder Tomahawkmi­ssiler, nyt luftforsva­r og endnu flere kampfly.

Anne Valentina Berthelsen peger i stedet på cybersikke­rhed, veteranind­satser og grøn omstilling af Forsvaret som tre områder, der skal prioritere­s.

Regeringen nedsaetter nu et ekspertudv­alg til at hjaelpe Forsvaret med at implemente­re investerin­gerne over det kommende årti.

 ?? ?? Panservaer­kstedet Sandholm i Birkerød dannede ramme om pressemøde­t, da forsvarsmi­nister Morten Bødskov gjorde status over Forsvarets tilstand. Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix
Panservaer­kstedet Sandholm i Birkerød dannede ramme om pressemøde­t, da forsvarsmi­nister Morten Bødskov gjorde status over Forsvarets tilstand. Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark