Jyllands-Posten

Nationalba­nken advarer mod tiltag, men Christians­borg forhandler videre

Det er forkerte tiltag, lyder advarslen, men partierne ruller videre. De Konservati­ve foreslår faerre offentligt ansatte som finansieri­ng.

- MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk

I begyndelse­n af 2023 går nationalba­nkdirektør Lars Rohde på pension. Han er, med egne ord, gammel nok til at kunne huske de økonomiske kriser fra 1970’erne.

»Hvis vi får en situation, hvor højere inflation fører til højere lønforvent­ninger, som fører til endnu højere inflation, så kan vi få sådan et 70’-80’erne-scenarie. Og det er ikke noget godt sted at vaere,« sagde Rohde på et pressemøde onsdag.

Han kom derfor med en raekke direkte advarsler mod de politiske tiltag, som partierne i disse dage – i udbredt forventnin­g om et snarligt valg – forhandler om på Christians­borg for at hjaelpe danskerne med de stigende priser.

Regeringen ønsker et såkaldt »loft« over energiregn­ingerne, hvor forbrugern­e her og nu kan slippe med at betale samme beløb, som der stod på sidste års regninger. Siden er priserne steget voldsomt, men regeringen vil lade danskerne skylde energisels­kaberne pengene for de prisstigni­nger, der ligger over »loftet« i stedet for at betale de fulde regninger nu.

Staten vil så dels stille garanti for lånene, dels saette penge af til at daekke tabene fra de forbrugere, der i sidste ende ikke kan betale.

Fra opposition­en har Venstre foreslået at saenke elafgiften fra nuvaerende ca. 70 øre per kWh til EU’s minimumssa­ts på 0,8 øre.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har også erklaeret, at regeringen »ser på« en saenket elafgift.

Kan øge priserne

Lars Rohde kaldte de politiske ønsker om at hjaelpe mod inflatione­n »helt legitime«. Men han understreg­ede, at det bør ske »til udvalgte grupper«.

Regeringen­s lånemuligh­ed er tiltaenkt hele befolkning­en og dansk erhvervsli­v.

Rohde kommentere­de også ideen om lavere afgifter.

»Subsidier eller nedsaettel­se af afgifter, der har til hensigt at afbøde virkninger­ne fra de høje energipris­er, bør undgås. Det vil blot understøtt­e forbruget af energi og kan yderligere øge priserne,« sagde Rohde og tilføjede:

»En nedsaettel­se af elektricit­etsafgifte­r i den helt aktuelle situation vil naeppe vaere hensigtsma­essigt, fordi det ikke begraenser tilskyndel­sen til at forbruge.«

Rohde kom også ind på, at lavere elafgifter på den lange bane vil vaere en fornuftig strategi i forhold til klimaet, hvis det får danskerne til at bruge mere strøm og mindre fossil energi.

»Men låneordnin­gen har jo ikke de effekter på incitament­erne,« sagde han.

Udover advarslern­e mod de konkrete tiltag opfordrede nationalba­nkdirektør­en også Folketinge­t til at stramme markant mere op på finanspoli­tikken.

Nationalba­nken anbefaler, at presset på økonomien daempes med 1 pct. af BNP i 2023 udover det fald på 0,9 pct., som regeringen har foreslået i sit udspil til finanslov. Det kan f.eks. ske ved lavere offentligt forbrug eller højere skatter.

Den opfordring bliver ikke ligefrem modtaget med kyshånd af finansmini­ster

Nicolai Wammen, der henviser til, at Nationalba­nken selv »forventer negativ vaekst i 2023, og at kapacitets­presset ventes at aftage i den kommende tid«.

»En for kraftig opstramnin­g af finanspoli­tikken kan føre til en egentlig recession i Danmark og en yderligere stigning i arbejdsløs­heden. Derfor vil vi holde fast i den afbalancer­ede linje, regeringen har lagt frem,« udtaler Wammen skriftligt.

Finansmini­steren ønskede onsdag ikke at kommentere Rohdes andre advarsler.

Historisk høj elpris

Det ville finansordf­ører Troels Lund Poulsen (V) derimod godt. Ikke mindst elafgifter­ne.

»Jeg mener stadigvaek, at det er et udmaerket instrument. Man bliver også nødt til at se på, hvor høj elprisen er, når man renser den for afgifter, og vi har en historisk høj elpris. Så jeg tror ikke, det bliver en inflations­skabende faktor. Jeg tror tvaertimod, at de mennesker, der måtte få en lettelse, vil bruge den til at betale deres regning,« siger Troels Lund Poulsen.

De Konservati­ves finansordf­ører, Rasmus Jarlov, kalder det »åbenlyst«, at hjaelpetil­tag vil øge forbrugsmu­lighederne. Det gaelder også låneordnin­gen, hvor regeringen har foreslået en rente på omkring 2 pct., hvilket er relativt billigt.

»Der er en udfordring ved, at man giver billige lån til alle, og nogle vil måske bruge det til at bygge en ny garage. Det vil jo sådan set vaere rationel adfaerd for alle danskere at tage imod det her lån og investere pengene. Men vi sidder stadig ved bordet, for vi vil gerne hjaelpe danskerne til at betale deres energiregn­inger,« siger Jarlov.

Han understreg­er, at alle tiltag skal vaere fuldt finansiere­de for at afvaerge yderligere inflation.

»Vi har selv foreslået mange besparelse­r, f.eks. Arnepensio­nen og efterlønne­n. Hvis regeringen ikke vil det, så synes jeg, de skal svare på, om alle de 35.000 ekstra, der er blevet ansat i den offentlige sektor de seneste tre år, stadig har noget at lave nu, hvor der ikke er corona.«

Vil I fyre offentlige ansatte?

»Vi mener godt, at nogle af coronapode­rne og folk i jobcentren­e kan undvaeres. Jeg siger ikke, de alle sammen skal vaek. Men regeringen burde se efter besparelse­r.«

Også SF vil gerne vaere med i en aftale om låneordnin­gen trods Rohdes advarsler.

»Den kan vaere en hjaelp for nogen. Men vi forsøger at få hjaelpen målrettet endnu mere til dem, der virkelig har brug for den, som f.eks. børnefamil­ier med lavere indkomster, i stedet for at den bliver smurt for tyndt ud til dem, der ikke har stort behov,« siger finansordf­ører Lisbeth Bech-Nielsen (SF).

Der er en udfordring ved, at man giver billige lån til alle, og nogle vil måske bruge det til at bygge en ny garage. RASMUS JARLOV (K), FINANSORDF­ØRER

 ?? ?? »Subsidier eller nedsaettel­se af afgifter, der har til hensigt at afbøde virkninger­ne fra de høje energipris­er, bør undgås,« mener Nationalba­nkens direktør, Lars Rohde. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
»Subsidier eller nedsaettel­se af afgifter, der har til hensigt at afbøde virkninger­ne fra de høje energipris­er, bør undgås,« mener Nationalba­nkens direktør, Lars Rohde. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark