Jyllands-Posten

Energikris­en sender svømmehall­er og skøjtebane­r til taelling

Nu har de høje energipris­er lukket én af landets knap 600 svømmehall­er og én af de 28 skøjtehall­er, begge i Tårnby. I Thyregod ved Give er byens svømmehal truet af konkurs. Flere kan følge efter.

- MATHIAS OLEANDER LARS FROM mathias.barrit@jp.dk lars.from@jp.dk

Mandag blev det besluttet at lukke den første svømmehal og den første skøjtehal i Danmark som en følge af energipris­ernes himmelflug­t. Og i Thyregod ved Give truer en konkurs den lokale svømmehal den 15. oktober.

Det var kommunalbe­styrelsen i Tårnby på Amager, der mandag i forbindels­e med forhandlin­gerne om naeste års budget besluttede, at kommunens skøjtehal og den ene af kommunens svømmehall­er, Pilegårdsb­adet, bliver lukket ved årets udgang som en direkte konsekvens af de stigende energipris­er.

Kommunen sparer hvert år fra 2023 til 2026 5,2 mio. kr. på at lukke Kastrup Skøjtehal, mens man i samme periode sparer 2,2 mio. kr. årligt på at lukke Pilegårdsb­adet.

Klaus Bach (S), formand for kultur- og fritidsudv­alget i Tårnby forklarer:

»Jeg er oprigtig ked af, at vi skal lukke både skøjtehal og Pilegårdsb­adet. Skøjtehall­en var budgettere­t til en omkostning på ca. 5,2 mio. kr., men priserne er eksplodere­t, så den samlede udgift løber meget vaesentlig­t op over dette tal. Pilegårdsb­adet var budgettere­t til 2,2 mio. kr., og det tal vil også blive meget større,« fortaeller Klaus Bach.

Måske ny skøjtehal i 2026?

Mens svømmehall­en stod foran en kostbar renovering, der nu er helt skrinlagt, har kommunen planer om i 2026 at gå i gang med at bygge en ny skøjtehal.

Der findes ifølge Danske Svømmebade knap 600 svømmehall­er i Danmark, mens der ifølge Dansk Ishockey Union findes 28 skøjtehall­er. Langt de fleste – både svømmeog skøjtehall­er – har alvorlige problemer.

Det gaelder også i Esbjerg, fortaeller direktør Niels Baekgård fra Sport & Event Park i Esbjerg. Her havde man på forhånd haevet budgettet med 74 pct., men det har vist sig langtfra at vaere nok.

»Specielt den seneste måned har vaeret slem. Og med udgangen af august har vi brugt godt 1,8 mio. kr. mere, end der var afsat i budgettet,« fortaeller Niels Baekgård.

Sport & Event Park Esbjerg driver to svømmehall­er, tre ishaller, en curlinghal og to skøjtehall­er, ligesom man driver en udendørs skøjtebane på Esbjerg Torv, der dog ikke åbner i år på grund af energikris­en.

En meget stor andel af udgifterne går til energi – både opvarmning i svømmehall­erne og nedkøling af isen. Og her er der allerede skåret dybt.

»Vi har egentlig fem saunaer i den store svømmehal, men vi har kun én åben. Vi har også kun én spa åben, selv om vi har flere. Vi holder facilitete­rne åbne, men begynder at drosle lidt ned. Også af hensyn til forsynings­sikkerhede­n, hvor vi mener, at vi baerer et ansvar. Og så er der selvfølgel­ig

klubben om en prisstigni­ng. I dag koster det 40 kr. pr. time i leje, fremover skal det koste 200 kr. pr time. Og i det badeland, som ligger ved siden af, var prisen før 200 kr. pr. time – den er nu 400 kr. pr. time.

»Det vil betyde, at vi skal haeve vores kontingent helt vildt, hvis vi skal leve op til det. Og vores medlemmer er jo også pressede økonomisk. Vi har valgt i svømmeklub­ben at sende alle kontingent­er tilbage i løbet af oktober, fordi situatione­n er så uforudsige­lig. Vi har også meldt ud til vores medlemmer, at vi har stoppet aktivitete­rne for i år,« fortaeller Mathias Arico.

Også i en kommune som Herning er der problemer. Her har Herning Svømmehal fået ekstraudgi­fter på 955.000 kr., mens Herning Isstadion har oplevet udgifterne vokse fra 900.000 kr. om året til 3,1 mio. kr.

Kommunen har netop valgt at finde 1,4 mio. kr. ekstra på naeste års budget for at redde isstadion og svømmehal. Men problemern­e eksisterer stadig.

I Vejen Idraetscen­ter mangler man 4 mio. kr. Her har man 13 forskellig­e anlaeg, tre steder opvarmet med gas. Centret har også en spa, en svømmehal og tre store lysanlaeg til fodbold. I første omgang har man lukket tre af centrets fire saunaer, fortaeller direktør Jakob Sander.

Mette Thau Bendstrup, der er formand for Danske Svømmebade, understreg­er, at hun er bekymret, men at situatione­n »ikke er katastrofa­l endnu«:

Koldere badevand?

»Nogle steder har man kigget på at saenke temperatur­en i vandet, men der er også mange andre ting, man kan se på. F.eks. kan man se på ventilatio­nssystemer­ne. Hvis energipris­erne stiger yderligere, kan man risikere at nogle må lukke, men man skal passe på med forhastede beslutning­er, og lige nu tror jeg ikke, at der er flere svømmehall­er, der lukker.«

Hun understreg­er samtidig, at kunderne formentlig vil falde fra i stort tal, hvis man f.eks. vaelger at saenke temperatur­en på vandet i svømmehall­erne kraftigt, som der har vaeret talt om nogle steder. Elitesvømm­ere vil have vand, der er 26 grader varmt, mens de fleste svømmehall­er kører med 27-28 grader varmt vand. Varmtvands­bassiner typisk ligger mellem 32 og 34 grader.

Mette Thau Bendstrup opfordrer de svømmehall­er, der er kommunalt ejede eller har taette kommunale bånd, til at forsøge at råbe politikern­e op for at få økonomisk hjaelp.

Hos Dansk Ishockey Union understreg­er direktør Ulrik Larsen, at langt de fleste af landets 28 skøjtehall­er har store problemer. Formentlig fordi netop skøjtehall­erne er nogle af dem, der bruger allermest energi på at fryse isen ned.

»Skøjtehall­erne er meget energitung­e, men jeg har ikke hørt så meget fra klubberne endnu, fordi skøjtehall­erne er kommunalt ejede. Men et par klubber har oplevet deres årlige elregning vokse fra ca. 800.000 kr. til ca. 2,5 mio. kr. Der har også vaeret rygter i kommuner med to skøjtehall­er om at lukke den ene,« fortaeller Ulrik Larsen.

»Men det er ikke ligesom i fodbold, hvor der er rigtig mange baner. Her nedlaegger man en hel klub, hvis man lukker skøjtehall­en. Det vil vaere katastrofa­lt for ishockeysp­orten og et enormt tilbagesla­g. Vi har et møde med alle de lokale formaend i oktober, hvor dette bliver et tema. Derudover er det også internatio­nalt et stort tema,« siger han.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark