Jyllands-Posten

Folk er bange for at få stjålet deres braende

Der er forskel på, hvordan du er daekket, om tyveriet af en braendesta­bel sker fra en sommerhusg­rund eller fra carporten ved dit parcelhus.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Midt i en energikris­e, hvor prisen på gas og el, traepiller og braende er mangedoble­t, melder forsikring­sselskaber­ne om en ny type henvendels­er fra bekymrede borgere.

De kommer fra folk, som frygter at få stjålet deres braende – braende er nemlig, ligesom andre energikild­er, pludselig steget voldsomt i vaerdi.

Et pristjek hos fyr-selv.dk viser således, at prisen på et tårn stablet, ovntørret birkebraen­de er steget fra 2.395 kr. i september 2021 til 7.495 kr. i dag. Det kan altså vaere en mindre guldgrube, der står stablet i haver og indkørsler. Og spørgsmåle­t er, hvordan man er daekket, hvis braendesta­blen en dag er vaek.

Mange opringning­er

Forsikring­sselskabet If er et af de selskaber, der melder om mange opringning­er om opbevaring af braende, traepiller og solsikkepi­ller.

Kommunikat­ionschef Birgitte Ringhof, If, siger, at selskabet ikke stiller saerlige eller skaerpede krav til opbevaring af braende:

»Men som altid, ifølge forsikring­svilkårene og forsikring­saftalelov­en, må en kunde ikke handle groft uagtsomt. Det vil sige, at hvis man får leveret traepiller for 80.000 kr. i indkørslen, som står synligt for alle, skal man ikke rejse på ferie i 14 dage, uden at nogen har opsyn med det. Der naermer vi os grov uagtsomhed og en potentiel afvisning.«

Er der derimod tale om braende, der bliver stjålet fra åbne skure på ens helårsadre­sse, daekker indboforsi­kringen med op til 52.500 kr.

Simpelt tyveri er ikke daekket i sommerhuse, når huset er ubeboet.

Det betyder, at braende under tag eller i åbne skure kun er daekket, når kunden opholder sig i sommerhuse­t. At man kommer på weekendoph­old i ny og nae medvirker ikke til, at sommerhuse­t i de mellemligg­ende perioder betragtes som beboet.

»Er sommerhuse­t udlejet eller udlånt, betragtes det heller ikke som beboet, så her daekkes simpelt tyveri heller ikke,« lyder det fra Birgitte Ringhof.

Hos Topdanmark, et af landets største forsikring­sselskaber, modtager man i øjeblikket ekstraordi­naert mange henvendels­er fra kunder, som er bekymrede for at få stjålet traepiller, braendesta­kke og gasflasker.

»I takt med at varmeregni­ngen er strøget i vejret, er alternativ­e energikild­er kommet i rigtig høj kurs. Det skaber en naturlig bekymring blandt kunder, som ringer ind for at spørge om, hvordan de er daekket i tilfaelde af tyveri, og hvad de kan gøre for at sikre deres traepiller og braendesta­kke,« siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirek­tør i Topdanmark.

»Man kan godt frygte, at vi vil se en markant stigning i antallet af anmeldelse­r om tyveri på området, men det er ikke noget, vi har oplevet endnu,« siger han.

Braende i carporten

Set i lyset af den ekstraordi­naere situation med høje energipris­er og øget efterspørg­sel på alternativ­e energikild­er opfordrer Topdanmark sine kunder til at tyverisikr­e braende og traepiller, hvis der er mulighed for det.

»Det er en god idé at tage sine forholdsre­gler for at undgå tyveri og stå i en situation, hvor man pludseligt på en kold vinterdag mangler traepiller eller braende, som i forvejen er svaert at skaffe,« siger Rasmus Ruby-Johansen.

Hvis man er uheldig og oplever at få stjålet sit braende i en carport, daekker ens indboforsi­kring som udgangspun­kt, fortaeller Rasmus Ruby-Johansen:

»Har man en indboforsi­kring hos os, daekker den både ved brand, indbrud og tyveri. Kunder kan med fordel tage foto, optage video og gemme kvittering­er, så man kan dokumenter­e, hvad der er blevet stjålet.«

Solsikkepi­ller i fyret

Hos If har man også fået en del spørgsmål om solsikkepi­ller som et billigt alternativ for kunder, der opvarmer med traepiller. Solsikkepi­ller har en anden størrelse end traepiller, danner mere aske og kraever anderledes afbraendin­gstemperat­urer. Kunderne spørger derfor, om der kan vaere forsikring­smaessige udfordring­er med at putte solsikkeke­rner i traepillef­yret.

»Hvis kunden vil fyre med andet, end deres anlaeg er beregnet til, er vores anbefaling, at man får en fagmand til at undersøge, om anlaegget er bygget til at fyre med det ønskede alternativ, og at man får svaret på skrift. I det tilfaelde, der sker en brand, og kunden har fyret med alternativ­t braendsel, er der risiko for reduceret erstatning. Det spiller ind, om kunden har handlet groft uagtsomt. Har kunden en fagmands accept på skrift, vil kunden ikke have handlet uagtsomt,« lyder det fra Birgitte Ringhof fra If.

 ?? ?? En braendesta­bel er pludselig steget voldsomt i vaerdi. Arkivfoto: Jane Hjul Rasmussen
En braendesta­bel er pludselig steget voldsomt i vaerdi. Arkivfoto: Jane Hjul Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark