Jyllands-Posten

Jeppe Kofod så det som et stort problem og kraevede svar fra Pape – men har endnu ikke holdt møde med ham

Socialdemo­kraterne vil have en redegørels­e fra Søren Pape. Men i over to uger har den socialdemo­kratiske udenrigsmi­nister, Jeppe Kofod, ikke taget imod Papes offentlige invitation om et møde.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod har kaldt det »staerkt problemati­sk«, at man ikke ved, hvad Søren Pape har sagt på sine private ministermø­der i Caribien.

Kofod har også kraevet svar fra den konservati­ve formand og statsminis­terkandida­t, men mere end to uger efter en invitation fra Pape har Kofod endnu ikke holdt et møde med ham for at få svar om sagen.

Ifølge De Konservati­ve viser det manglende møde, at det reelt handler om valgkamp. Ikke mindst på grund af en udtalelse fra en socialdemo­kratisk spindoktor.

I begyndelse­n af september kunne Jyllands-Posten fortaelle, at Søren Pape under en ferie i 2018 – mens han var justitsmin­ister – havde holdt møder med praesident­en, udenrigsmi­nisteren og justitsmin­isteren i Den Dominikans­ke Republik. Det var sket uden at involvere den danske udenrigstj­eneste, hvilket eksperter kaldte højst usaedvanli­gt og en form for privat udenrigspo­litik.

»Staerkt problemati­sk«

Den 6. september kraevede udenrigsmi­nister Jeppe Kofod en redegørels­e fra Pape.

»Jeg finder det staerkt problemati­sk, at vi i dag ikke kan få at vide, hvad der rent faktisk er blevet sagt. For det er vi nødt til at vide, når Danmark fører udenrigspo­litik,« sagde Kofod.

»Vi ved ikke, hvem han har mødtes med, hvad man har talt om, eller hvad der eventuelt er aftalt eller ikke er aftalt, så det kan vi slet ikke vurdere. Derfor så meget desto vigtigere, at der kommer en redegørels­e,« lød det også fra Jeppe Kofod.

Redegørels­en kunne både ske mundtligt og skriftligt. Søren Pape kvitterede ved at sige, at Kofod var »hjertens velkommen på mit kontor til en kop kaffe, hvor jeg kan fortaelle om min ferie«.

Siden da er Socialdemo­kratiet fortsat med at kraeve svar fra Pape i pressen og på sociale medier. Men den socialdemo­kratiske udenrigsmi­nister, Jeppe Kofod, har endnu ikke taget et møde med Pape, og Jyllands-Posten har spurgt hvorfor. Udenrigsmi­nisterens saerlige rådgiver oplyser:

»Søren Pape Poulsen er citeret for at invitere til ”en kop kaffe, hvor jeg kan fortaelle om min ferie”. Jeppe Kofod er ikke interesser­et i at høre om Papes ferie, men ønsker en redegørels­e for, hvad der er foregået på møderne med regeringst­oppen i Den Dominikans­ke Republik. Søren Pape Poulsen skal vaere hjerteligt velkommen til at afgive den redegørels­e over en kop kaffe. Det vigtigste er, at vi får klarhed over, hvad der er sket på de møder,« lyder det i en skriftlig kommentar fra den ene af Jeppe Kofods saerlige rådgivere, Lukas A. Lausen.

Spindoktor er ikke neutral

Det er Lukas A. Lausen selv, der har fortalt, at udtalelsen skal angives som »Udenrigsmi­nisterens saerlige rådgiver oplyser«.

En saerlig rådgiver – også kaldet spindoktor – er en politisk ansaettels­e, der knytter sig direkte til ministeren og adskiller sig fra øvrige embedsmaen­d i eksempelvi­s Udenrigsmi­nisteriet, som skal vaere neutrale. Saerlige rådgivere udtaler sig meget sjaeldent offentligt.

Det Konservati­ve Folkeparti skrev onsdag direkte til Udenrigsmi­nisteriet og oplyste, at Søren Pape gerne vil mødes med Jeppe Kofod og give ham en fortrolig orienterin­g om ferierejse­n og ministermø­derne.

»Søren Pape har sagt i offentligh­eden, at han meget gerne stillede op og svarede på eventuelle spørgsmål fra udenrigsmi­nisteren, men der er aldrig kommet nogen henvendels­e fra udenrigsmi­nisteren. Og samtidig har vi måttet laegge øre til beskyldnin­ger om, at vi ikke var villige til at svare. Så derfor har vi nu selv rettet henvendels­e til Udenrigsmi­nisteriet og gjort det klart, at Søren meget gerne svarer på eventuelle spørgsmål,« siger den konservati­ve politiske ordfører, Mette Abildgaard, som tilføjer, at mødet ikke behøver at vaere hos Pape, men også kan vaere på Kofods kontor.

Hun bider maerke i de fire ord, »Udenrigsmi­nisterens saerlige rådgiver oplyser«.

»Det her er i dén grad afslørende, for det viser lige praecis, at det her ikke er noget behov, som Udenrigsmi­nisteriet har for at få en redegørels­e. Det er et behov, som man har i Socialdemo­kratiet, og som man derfor sender den saerlige rådgiver i byen med,« siger Mette Abildgaard, der mener, at sagen for S er blevet til »en valgkampst­ing«.

»Det minder mig om, da Finansmini­steriet måtte ringe til Ritzau og gøre opmaerksom på, at de ikke kunne stå på mål for udtalelser. Det var finansmini­steren (Nikolai Wammen, red.), der måtte stå på mål for dem,« siger Mette Abildgaard om et forløb, hvor Finansmini­steriet som institutio­n tilsynelad­ende ikke ville stå på mål for udlaegning­en af et notat om en konservati­v økonomisk plan.

Hun mener, at det er sager, hvor ministrene »forsøger at daekke sig ind under deres ministerie­r, men hvor det naermere handler om deres personlige, socialdemo­kratiske agendaer«.

Kan vi også forvente, at pressen vil få svar fra Søren Pape?

»Søren Pape er meget villig til at svare, hvis Udenrigsmi­nisteriet har nogle spørgsmål, fordi det er spørgsmål, der må vaere relateret til de diplomatis­ke forbindels­er mellem Danmark og Den Dominikans­ke Republik, og det er nu engang Udenrigsmi­nisteriet, der varetager de diplomatis­ke forbindels­er, og ikke pressen.«

Hvad siger ministerie­t?

Det er et behov, som man har i Socialdemo­kratiet, og som man derfor sender den saerlige rådgiver i byen med. METTE ABILDGAARD (K), POLITISK ORDFØRER

Jyllands-Posten har spurgt Udenrigsmi­nisteriets presseafde­ling, om ministerie­t som institutio­n er enig med Jeppe Kofod i, at der er behov for en redegørels­e fra Pape.

Det svarer ministerie­t hverken ja eller nej til. I et skriftligt svar gentages det, at man ikke var involveret i rejsen til Den Dominikans­ke Republik i 2018 og først hørte om den efterfølge­nde.

»Udenrigsmi­nisteriet kan i øvrigt henvise til udenrigsmi­nisterens tidligere udtalelser i sagen og har ikke yderligere kommentare­r,« står der også.

 ?? ?? Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod har kraevet en redegørels­e af den konservati­ve formand og statsminis­terkandida­t, Søren Pape. Foto: Craig Ruttle/AP
Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod har kraevet en redegørels­e af den konservati­ve formand og statsminis­terkandida­t, Søren Pape. Foto: Craig Ruttle/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark