Jyllands-Posten

Politisk uenighed får konsekvens­er for faengselsa­ftale

Kriminalfo­rsorgen saetter flere konkrete punkter i sidste års kriminalfo­rsorgsafta­le i bero, fordi der mangler finansieri­ng. Partier bag aftalen er rygende uenige om, hvis skyld det er.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

En politisk uenighed om dele af finansieri­ngen bag aftalen for Kriminalfo­rsorgen får nu direkte konsekvens­er for flere af de initiative­r, der skulle give luft til det pressede faengselsv­aesen i Danmark.

I alt må fire initiative­r i sidste års flerårsaft­ale for Kriminalfo­rsorgen saettes i bero, fordi en del af finansieri­ngsgrundla­get har manglet siden juni 2022.

Det oplyser Kriminalfo­rsorgen til Jyllands-Posten.

Blandt initiative­rne, som nu saettes bero i 2022 og 2023, indtil der er klarhed over håndtering­en af finansieri­ngen, er bl.a. aftalen om flere skaerpede sikkerheds­pladser og ny såkaldt ”sikkerheds­klasse 0” for de hårdeste indsatte.

Her var aftalepart­ierne enige om at sikre flere pladser til de saerligt hårdkogte og konfliktsø­gende fanger.

Derudover udskyder Kriminalfo­rsorgen to af fire nye udslusning­sfaengsler.

Her fremgår det af flerårsaft­alen, at flere indsatte skulle afsone sidste del af deres straf i udslusning­sfaengsler for bl.a. bedre at kunne tilpasse sig livet uden for murene, ligesom det også var med til at frigøre flere faengselsp­ladser.

Også to punkter om at flytte opgaver fra faengselsb­etjente til andre faggrupper, samt give en saerlig pulje til civilsamfu­ndsorganis­ationer, er sat i bero.

»Kriminalfo­rsorgen er fortsat meget udfordret i sin daglige drift. Heldigvis er der mange vigtige tiltag i flerårsaft­alen, som vi kører videre med. Eksempelvi­s tiltag, der forbedrer arbejdsmil­jøet, udvider vores kapacitet og hjaelper til rekrutteri­ngen af mere personale,« skriver Ina Eliasen, direktør i Kriminalfo­rsorgen i et svar.

»Dybt beklagelig situation«

Det var regeringen, SF, De Konservati­ve og Dansk Folkeparti som i midten af december 2021 indgik en flerårsaft­ale, som skulle genrejse Kriminalfo­rsorgen, der laenge har kaempet med stor mangel på faengselsb­etjente og alt for få faengselsp­ladser.

SF’s retsordfør­er, Karina Lorentzen Dehnhardt, er aergerlig over udviklinge­n:

»Det er en dybt beklagelig situation, og jeg synes, det er hjerteløst over for faengselsb­etjente og medarbejde­re i Kriminalfo­rsorgen, som kaemper for at holde sammen på det lige nu.«

SF-ordføreren peger på udskydelse­n af udslusning­sfaengsler­ne som en kaempe udfordring.

»Ikke kun i forhold til resocialis­eringen af indsatte, men også fordi vi kommer til at mangle nogle afsoningsp­ladser, som indgår i hele aftalens beregnings­grundlag,« siger hun og undrer sig over, at »flere partier ikke laengere bakker op om økonomien«.

I aftalen, der løber fra 2022-2025, blev der i alt afsat ca. 4 mia. kr. til nye initiative­r i Kriminalfo­rsorgen.

En del af pengene – 215 mio. kr. årligt fra 2023 og frem – blev hentet ved at gøre salg af tv-abonnement­er momspligti­gt. Og det er denne såkaldte kulturmoms, der er opstået uenighed om. I aftalen fremgår det, at momsen skulle reguleres til en minimumsim­plementeri­ng af EU-reglerne, samt at Danmark var forpligtet til at efterleve EU-retten på området.

Partier trak sig

I maj kom det imidlertid frem, at De Konservati­ve og Dansk Folkeparti valgte at traekke sig fra den konkrete finansieri­ngsaftale.

Partierne mente, at en advokatund­ersøgelse havde sået alvorlig tvivl om, hvorvidt Danmark reelt var forpligtet af EU til at regulere momsen.

Den konservati­ve kulturordf­ører, Birgitte Bergman, skrev dengang på Twitter, at regeringen­s påstand om, at

Danmark var forpligtet til at laegge moms på kunstneris­ke virksomhed­er »ikke holder vand«.

Heller ikke Dansk Folkeparti­s tidligere retsordfør­er Peter Skaarup følte sig overbevist om, at der var et EUkrav. Justitsmin­ister Mattias Tesfaye sagde, at ministerie­ts vurdering var uaendret.

Møde i naeste uge

I dag kalder De Konservati­ves retsordfør­er, Britt Bager, det for »ubegribeli­gt og under al kritik«, at justitsmin­ister Mattias Tesfaye ikke har indkaldt til nye forhandlin­ger om økonomien bag aftalen:

»Ministeren har travlt med at ville forhandle bandepakke og vanvidsbil­isme, og imens falder Kriminalfo­rsorgen mere og mere sammen. At der er usikkerhed om økonomien er ikke nyt, det har ministeren vidst i måneder.«

Dansk Folkeparti opfordrer ministeren til at indkalde forligspar­terne så hurtigt som muligt for at finde en løsning på situatione­n.

»Kriminalfo­rsorgen er ved at falde fra hinanden, og faengslern­e kører med permanent overbelaeg­ning. Det er en hasteopgav­e, der skal løses,« siger Susanne Eilersen, retsordfør­er for Dansk Folkeparti.

I et skriftligt svar siger Mattias Tesfaye, at han orientered­e partierne om situatione­n den 6. september.

»Vi havde en aftale om at styrke Kriminalfo­rsorgen ganske betydeligt. Derfor var jeg også overrasket, da jeg hørte, at De Konservati­ve alligevel ikke ville stemme for den aftalte finansieri­ng. Det bliver ikke let at finde pengene andre steder. Men det er efter min mening nødvendigt. Fordi indtil der er fundet en løsning, er det nødvendigt at berostille enkelte dele af vores aftale. Det orientered­e jeg ordførerne om på et møde d. 6. september,« skriver han og tilføjer, at man under samme møde diskutered­e muligheden for at invitere Danmarksde­mokraterne ind i aftalen, så der igen kan komme et flertal.

»Jeg har siden vaeret i dialog med Danmarksde­mokraterne og vil på den baggrund indkalde til et nyt møde med partierne i aftalekred­sen i naeste uge. Her skal vi drøfte ny finansieri­ng,« skriver Tesfaye.

Ministeren fastholder desuden, at det er vigtigt for regeringen at bekaempe bandekrimi­nalitet og vanvidsbil­isme.

Det er en dybt beklagelig situation, og jeg synes, det er hjerteløst over for de faengselsb­etjente og medarbejde­re i Kriminalfo­rsorgen, som kaemper for at holde sammen på det lige nu. KARINA LORENTZEN DEHNHARDT, RETSORDFØR­ER, SF.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark