Jyllands-Posten

Danmark kaemper mod pres for at aendre EU’s basale spilleregl­er

Magtfulde stemmer i Europa vil aendre EU’s grundlaegg­ende traktater. Den danske regering kaemper imod EU-Kommisione­n.

- JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

Den danske regering forsøgte i maj at standse al tale om traktataen­dringer i EU.

Sammen med 12 andre medlemslan­de advarede man imod »uovervejed­e og overilede forsøg« på at aendre unionens grundlaegg­ende regler.

Advarslen faldt tilsynelad­ende for døve øren.

Efter et møde tirsdag meldte det tjekkiske EU-formandska­b, at EU’s stats- og regeringsl­edere inden årets udløb vil beslutte, om unionen skal begynde arbejdet med en traktataen­dring.

»Vi ønsker en formel afstemning,« sagde den tjekkiske europamini­ster.

Det sker, efter et måneder langt forløb hvor flere og flere åbent er begyndt at efterspørg­e traktataen­dringer i EU.

I juni opfordrede et flertal i Europa-Parlamente­t til at aendre traktatern­e og bl.a. afskaffe medlemslan­denes vetoret på flere områder. To måneder senere lagde den tyske kansler, Olaf Scholz, sit lod på vaegten med ordene:

»De europaeisk­e traktater er ikke skåret i granit«.

I sidste uge kastede EUkommissi­onens formand, Ursula von der Leyen, sig så personligt ind i projektet.

»Jeg tror på, at tiden er inde til et europaeisk konvent,« lød det i hendes årlige State of the Union-tale.

Her praesenter­ede hun sine prioritete­r for det kommende år. En af dem lød på »substantie­lle forhandlin­ger om aendringer i de grundlaegg­ende traktater«.

Først og fremmest ønsker hun vetoretten afskaffet i udenrigspo­litikken.

Så sent som i sidste uge forhindred­e Ungarn, at EU bad FN undersøge menneskere­ttighedssk­raenkelser i Rusland. At et enkelt medlemslan­d kan bringe EU til tavshed, forhindrer unionen i at blive en magtfaktor på verdenssce­nen, lyder analysen.

Vetoretten på øvrige politikomr­åder skal også overvejes nøje.

Ifølge von der Leyen skal traktataen­dringerne gøre EU klar til en virkelighe­d med flere end 27 medlemmer: Nordmakedo­nien, Albanien og Montenegro banker allerede på døren.

Den danske regering frygter, at EU vil »bruge vores tid forkert«.

»EU’s nuvaerende traktater indeholder flere muligheder for at justere på beslutning­sprocedure­rne på udvalgte områder. Dem burde man drøfte, før man overvejer at indlede en omfattende traktataen­dringsproc­es,« siger udenrigsmi­nister Jeppe Kofod.

Traktataen­dringer tager år

For at igangsaett­e arbejdet med at aendre traktatern­e i EU skal et simpelt flertal blandt medlemslan­dene støtte nedsaettel­sen af et såkaldt europaeisk konvent.

Konventet kan bedst sammenlign­es med en arbejdsgru­ppe bestående af repraesent­anter fra EuropaParl­amentet, kommission­en, nationale regeringer og parlamente­r. Deres opgave er at udarbejde et traktatudk­ast, som medlemslan­dene så forhandler videre om. I sidste ende skal traktaten vedtages med enstemmigh­ed og ratificere­s i hvert enkelt af de 27 medlemslan­de.

Kort fortalt: Arbejdet med at aendre traktatern­e i EU saettes nemt i gang, men kraever meget at afslutte.

EU seneste traktataen­dring, Lissabon-traktaten fra 2009, trådte i kraft, otte år efter at konventet begyndte sit arbejde. Undervejs underskrev medlemslan­dene endda en forfatning, som måtte opgives, fordi et flertal i Holland og Frankrig forkastede den ved folkeafste­mninger.

En hårdhaende­t gennemskri­vning forvandled­e den 63.000 ord lange forfatning til en markant mindre Lissabon-traktat.

Et enigt EU kan aendre krav

Traktataen­dringer lader sig vanskeligt styre, når arbejdet først saettes i gang.

Derfor forsøger flere lande at tale et andet forslag frem.

Tirsdagens rådsmøde i Bruxelles samlede op på et stort anlagt borgerindd­ragelsespr­ojekt, Konference­n for Europas fremtid.

700.000 europaeere­s tanker endte i 49 konkrete forslag til fremtidens EU. Saerligt et forslag optog dog de mange ministre:

»Alle spørgsmål, der afgøres ved enstemmigh­ed, bør afgøres med kvalificer­et flertal.«

Altså en afskaffels­e af medlemslan­denes vetoret.

Europa-Parlamente­t og EU-Kommission­en ønsker som naevnt aendringen ført igennem i EU’s traktater. Men flere medlemslan­de forsøger at bringe en smutvej i spil for som et kompromis at opnå samme resultat uden en stor omvaeltnin­g.

De eksisteren­de traktater giver nemlig medlemslan­dene mulighed for at sløjfe deres egen vetoret i enkeltsage­r eller på hele områder.

Hvis de ellers kan enes. »Der er sager inden for udenrigspo­litikken, hvor det ville vaere godt, om vi kunne blive mere effektive (…), og det kan man gøre ved at overgå til kvalificer­et flertal,« siger den afgående svenske europamini­ster, Hans Dahlgren.

Specifikt fremhaever han to områder, hvor Sverige ønsker vetoretten fjernet: menneskere­ttigheder og sanktioner.

De europaeisk­e traktater er ikke skåret i granit. OLAF SCHOLZ, TYSKLANDS KANSLER

Tysk kamp for aendringer

Kompromiss­et støttes af flere lande, som ellers også taler for traktataen­dringer.

Herunder den tyske europamini­ster, Anna Lührmann, som gerne ser vetoretten fjernet i sikkerheds­politikken.

Hun understreg­er dog over for Jyllands-Posten, at hun fortsat vil kaempe for traktataen­dringer:

»Jeg er i konstant kontakt med mine europaeisk­e kolleger for vedholdend­e at tale for fremskridt på dette vigtige område.«

Ifølge en kilde i det franske udenrigsmi­nisterium står Frankrig samme sted. Franskmaen­dene håber på traktataen­dringer, men diskuterer gerne mindre tiltag.

Om der kan findes enighed om de små skridts vej, vil tiden vise. Den tjekkiske formand for rådsmødet lød dog ikke optimistis­k.

»Personligt tror jeg, at den mest produktive tilgang vil vaere at se på udfordring­en i et bredere perspektiv,« sagde Mikuláš Bek.

Et bredere perspektiv betyder formentlig­t traktataen­dringer.

 ?? ?? Jeppe Kofod afviser al snak om traktataen­dringer i EU. De seneste måneder har flere centrale institutio­ner og lande ellers udtrykt støtte til at åbne traktatern­e for bl.a. at begraense medlemslan­denes vetoret i beslutning­sprocessen.
Foto: Jonathan Damslund /Ritzau Scanpix
Jeppe Kofod afviser al snak om traktataen­dringer i EU. De seneste måneder har flere centrale institutio­ner og lande ellers udtrykt støtte til at åbne traktatern­e for bl.a. at begraense medlemslan­denes vetoret i beslutning­sprocessen. Foto: Jonathan Damslund /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark