Jyllands-Posten

Biden rettede et skånselslø­st angreb mod Putin i sin FN-tale

Én mand, Vladimir Putin, er alene skyldig i en brutal og unødvendig krig med frygtelige ofre i Ukraine, sagde USA’s praesident, Joe Biden, på talerstole­n i FN og lovede at stå skulder ved skulder med Ukraine. Han opfordrede alle til at vende Rusland rygge

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Efter sin dramatiske optrapning af konflikten i Ukraine i en tv-tale onsdag morgen fik Ruslands praesident, Vladimir Putin, samme eftermidda­g svar på tiltale.

Fra FN’s talerstol i New York leverede

Joe Biden en total nedsabling af sin russiske kollega, som han beskyldte for skamløst at bryde alle internatio­nale regler ved at forsøge at invadere et naboland og fratage det retten til at eksistere.

»Ingen truede Rusland. Ingen andre end Rusland søgte konflikten«, tornede Biden og fordømte Putins tale onsdag morgen, hvori den russiske praesident truede Europa med atomkrig, mobilisere­de 300.000 flere soldater og lovede at støtte falske folkeafste­mninger i fire regioner i Ukraine.

»Det er en brutal og unødvendig krig besluttet af en enkelt mand,« sagde Biden og opfordrede verdens ledere til fortsat at stå op imod den nøgne aggression fra et permanent medlem af FN’s Sikkerheds­råd.

Han naevnte russiske bombardeme­nter af skoler, hospitaler og banegårde i Ukraine, og han fortalte om, hvordan ofrene i massegrave i Izjum bar maerker efter tortur.

»Det burde få alles blod til at løbe koldt,« sagde praesident­en: »USA har indtil videre givet 25 mia. dollars til Ukraine, og 40 andre lande hjaelper til med mia. af dollars af deres egne penge.«

Bidens klare besked fulgte fordømmels­er fra en raekke vestlige ledere. De beskyldte Putin for at vaere gået i panik og for at bruge truslen om atomvåben som et forsøg på at terroriser­e Ukraine og Vesten.

En efter en bedyrede de, at Vesten ikke lader sig skraemme fra fortsat at støtte Ukraine, og at ulovlige annekterin­ger af besatte områder ikke aendrer noget.

Mange ledere deltager i FN’s generalfor­samling og vågnede op til Putins voldsomme eskalering af krigen.

Efter den gamle devise om, at et angreb er det bedste forsvar, tonede den russiske leder onsdag morgen frem på russiske tv-skaerme med en advarsel om, at selve Rusland er truet af et aggressivt og ondskabsfu­ldt Vesten.

Mens hans styrker er på tilbagetog i Ukraine, beordrede den russiske praesident delvis mobiliseri­ng af op mod 300.000 friske soldater.

Den første mobiliseri­ng af soldater i Rusland siden Anden Verdenskri­g følger efter forsøg på at rekruttere dømte forbrydere i russiske faengsler.

Putin truede med atomkrig

Oveni truede Putin Vesten med atomkrig, hvis Rusland ikke når sine mål i Ukraine.

Det fik John Kirby, talsmanden for Det Hvide Hus i Washington, til at sige, at USA tager Vladimir Putins trussel om at bruge atomvåben i krigen i Ukraine alvorligt.

»Det er uansvarlig retorik fra en atommagt, men det svarer til det, han har sagt i de seneste syv måneder, og vi tager det alvorligt,« sagde Kirby til ABC.

Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, kalder Putins atomretori­k for farlig, men opfordrer alle til at bevare roen og at fortsaette støtten til Ukraine.

Hjemme i Rusland var reaktioner­ne på den dramatiske tale til at forudse. Enkeltbill­etter med fly ud af Rusland til alle udenlandsk­e destinatio­ner solgte hurtigere end skudsikre veste i Donbas, fordi unge russiske maend ikke ser deres fremtid i Ukraine.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark