Jyllands-Posten

Iranske kvinder klipper håret af og braender deres hijab i protest

Iranske kvinder har ført an i en voksende bølge af protester mod regimet. Gnisten er en 22-årig kvindes død, som igen har sat fokus på kvinders rettighede­r.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

»De slår os alle ihjel.«

Det er det eneste, som Neda når at sige, inden uroklaedte betjente med benbeskytt­ere, hjelme og skjolde med magt, men uden en begrundels­e, tvinger den lille protestgru­ppe, som hun er en del af, vaek fra Taksim-pladsen centralt i Istanbul.

En betjent tager også Nedas skilt med et stort billede af den 22-årige iranske kvinde, som i sidste uge døde, efter at hun blev anholdt af regimets moralpolit­i, der håndhaever praestesty­rets strenge påklaednin­gsregler.

Det har de seneste dage udløst en voksende bølge af vrede protester. På tvaers af den islamisk republik og flere steder i verden blandt eksilirane­re som Neda, der af hensyn til sin egen sikkerhed foretraekk­er ikke at få efternavn i avisen.

Mange af protestern­e har vaeret ført an af kvinder, der nogle steder trodsigt har smidt deres hijab og braendt dem på et bål. Eller som en kvinde på en video fra den sydøstiran­ske by Kerman, der foran en brølende folkemaeng­de klippede sin hestehale af og kampberedt løftede en knyttet naeve i vejret. Det er en trend, som har spredt sig på de sociale medier og har fået opbakning fra mange kendte iranere.

Tåregas og skud

sit

Uroen, der onsdag ifølge BBC havde bredt sig til mindst 15 iranske byer, er formentlig den vaerste, landet har oplevet siden 2019, da folk gik på gaden pga. høje benzinpris­er. På videoer ses demonstran­ter kaste sten mod politiet og råbe »død over diktatoren« eller »kvinder, liv, frihed.« Politiet har svaret igen med tåregas, slag og skud, og ifølge nyhedsbure­auet Reuters var der onsdag mindst syv personer, herunder én politimand, der var blevet draebt i sammenstød med ordensmagt­en, siden protestern­e brød ud fredag efter Mahsa Aminis død på et hospital i Teheran. De iranske myndighede­r opgjorde tallet til tre personer.

Mahsa Amini, der kommer fra Saqqez i den kurdiske del af det nordvestli­ge Iran, havde vaeret på familiebes­øg i den iranske hovedstad sammen med sin bror, da hun blev arresteret af moralpolit­iet. Betjente mente, at hendes hovedtørkl­aede ikke levede op til reglerne.

I Iran skal alle kvinder uanset religion og nationalit­et daekke håret med en hijab og kroppen under lange, løse gevandter. I juli gav landets ultrakonse­rvative praesident, Ebrahim Raisi, ordre til en mere streng håndhaevel­se. Det udløste hen over sommeren en simrende vrede og fik hashtagget No2Hijab til at brede sig på nettet. Men i august skaerpede regeringen indsatsen igen og gav med en ny lov moralpolit­iet lov til at bruge ansigtsgen­kendelsest­eknologi til at identifice­re syndere via overvågnin­gskameraer.

Under Aminis anholdelse gik det galt og ikke for første gang.

På en politistat­ion kollapsede hun og gik i koma. De iranske myndighede­r haevder, at hun fik et pludseligt hjerteanfa­ld. Men hendes familie siger, at hun var sund og rask. Der er ifølge FN’s menneskere­ttighedsko­mmissaer Nada al-Nashif rapporter om, at hun under anholdelse­n både blev slået i hovedet med en politistav og fik hovedet banket mod en bil.

Taev af moralpolit­iet

Den 33-årige Neda er ikke i tvivl om, at Amini er blevet banket. Det fortaeller Neda senere, da hun er kommet uden for politiets raekkevidd­e. Det ved hun af personlig erfaring, da hun stadig boede i Iran og blev arresteret af den berygtede politienhe­d.

Betjentene talte grimt til hende og slog hende, hvis hun forsøgte at tale med de andre kvinder, der var blevet tilbagehol­dt. I det hele taget kan politistyr­ken naermest gøre, hvad der passer den, fortsaette­r hun:

»De holder på gaden og tvinger kvinder, der passerer forbi, ind i deres biler, hvor de ydmyger os ved at kalde os prostituer­ede eller får os til at gøre rent i en moské. Det er op til moralpolit­iet at vurdere, hvad der er en passende straf.«

For nogle måneder siden fik en af hendes veninder en uges faengsel for ikke at have sin hijab på i en bil. Men der er mange, der har fået 10 eller 15 års faengsel for at protestere mod påklaednin­gsreglerne. Listen over kvinder, der er døde i moralpolit­iets varetaegt før Amini, er tilsvarend­e lang.

»Så forstår du, hvorfor jeg er flygtet fra Iran?« spørger Neda.

»Vi har ingen kontrol over, hvilket tøj vi må have på. I min hjemby, Mashhad, må kvinder ikke køre på cykel, vi må ikke danse eller dyrke sport. En mand kan tage fire koner, mens vi kvinder skal have tilladelse af vores far til at gifte os. Kvinder kan endda blive arresteret for at have mandlige venner. Jeg elsker Iran. Jeg graeder over mit hjemland hver dag. Jeg savner min familie og mine venner. Men jeg kan ikke bo i Iran,« siger Neda, der kom til Tyrkiet for syv måneder siden og nu arbejder på et smykkevaer­ksted.

Hendes bror har også lige besluttet sig for at flytte vaek, så hans datter på seks år kan vokset op i et andet land.

Officiel tavshed

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, naevnte ikke uroen med et ord, da han onsdag holdt en tale for at mindes Irak-Iran-krigen fra 1980 til 1988. Det gjorde praesident Raisi heller ikke, da han onsdag for første gang siden sin indsaettel­se i august sidste år talte til FN’s generalfor­samling. Både Raisi og en af Khameneis rådgivere har dog personligt lovet Aminis familie at kulegrave årsagen til hendes død.

Men parallelt har politiet fastholdt, at der ikke er noget at komme efter.

»Falske beskyldnin­ger,« sagde politichef­en i Teheran, Hossein Rahimi, på et pressemøde mandag som svar på historiern­e om, at Amini skulle vaere blevet slået.

Imens fortsaette­r protestern­e, og Neda tror, at den enorme vrede skyldes, at mange iranere ikke kunne holde det inde laengere.

»Vi oplever så meget smerte, at det bare er eksplodere­t indefra,« siger Neda, der onsdag foran det iranske konsulat i Istanbul deltog i endnu en protest mod regimet.

Så forstår du, hvorfor jeg er flygtet fra Iran NEDA, EN 33-ÅRIG IRANSK KVINDE I ISTANBUL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark