Jyllands-Posten

De har ikke haft rent vand i flere uger – nu fyger det med beskyldnin­ger om racisme

Midt i det USA, der bryster sig af at vaere et af verdens mest velstående lande, findes der områder, hvor folk i bogstaveli­gste forstand lever som i et uland. Et af de steder er byen Jackson.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det var for nylig, at journalist­erne fra det britiske nyhedsmedi­e BBC fandt den gamle mand Marshall i byen Jackson i staten Mississipp­i.

Ligesom de godt 150.000 andre borgere i byen havde Marshall siden juli levet uden rent drikkevand. Men alligevel var han blevet tvunget til at drikke det. Også selv om det var brunt og rustent. Uden bil kunne han ikke tage ind til den centrale del af byen, hvor Nationalga­rden delte rent drikkevand ud i plasticfla­sker.

Han kunne heller ikke koge det.

Huset ved siden af var braendt ned, og siden dengang havde han ikke haft noget strøm. Så da den kvindelige journalist fra BBC forundret spurgte, om han så alligevel havde taget for sig af retterne fra den beskidte hane, fik hun følgende skraemmend­e svar:

»Ja ma’am. Jeg har drukket af det«.

Historien om Marshall er blot en blandt mange tragiske beretninge­r, der de seneste uger har fået flere amerikaner­e til at spaerre øjnene op. For det BBC og andre medier har kunnet berette fra Jackson i Mississipp­i har bestemt ikke vaeret kønt.

Midt i det USA, der bryster sig af at vaere et verdens mest velstående lande, findes der stadig områder, hvor folk i bogstaveli­gste forstand lever som i et uland. Et af de steder er altså Jackson.

Ifølge det lokale medlem af byrådet Aaron Banks skyldes skandalen om det beskidte drikkevand i Jackson en kombinatio­n af racisme og problemer affødt af den stigende klimakrise.

Det sagde han forleden til BBC, hvor han også understreg­ede, at den Republikan­sk-ledede stat, Mississipp­i, trods oversvømme­lser og tilfrosne vandrør gennem flere år ikke har repareret byens vandsystem.

»Desvaerre er det noget, vi her er blevet vant til som borgere i USA. Ingen burde leve på den måde,« sagde han.

90 pct. sorte

90 pct af dem, der bor i Aaron Banks valgdistri­kt, er sorte. Mange af dem er fattige, og historisk set er det ikke nyt, at fattigdomm­en haerger byen.

Det har dog ikke fået staten Mississipp­i eller andre myndighede­r til allokere flere penge til at skaffe rent drikkevand til borgerne.

Ja, faktisk beskylder flere i byen nu staten Mississipp­i for bevidst at have undladt at ordne vandsystem­et pga. udbredt racisme i den gamle slavestat.

»Staten har brugt sin magt til at gøre tingene svaerere for de sorte,« sagde Abre’ Conner, der er leder af miljø- og klimaafdel­ingen i borgerrett­ighedsgrup­pen NAACP, forleden til mediet Politico.

Ifølge eksperter går de fleste offentlige investerin­ger til de langt rigere hvide og velstående områder uden for byen.

Allerede i februar 2020 kom de første historier frem om vandsystem­et i Jackson.

Det skete, efter en snestorm fik vandvaerke­t i byen

Desvaerre er det noget, vi her er blevet vant til som borgere i USA. Ingen burde leve på den måde AARON BANKS, LOKALT BYRÅDSMEDL­EM I JACKSON, MISSISSIPP­I.

 ?? ?? Rent vand på vej til de store dele af Jackson, der ikke laengere har rent drikkevand i hanerne. Det anslås, at 180.000 mennesker i byen er nødt til at kunne få drikkevand i flasker. Foto: Carlos Barria/Reuters
Rent vand på vej til de store dele af Jackson, der ikke laengere har rent drikkevand i hanerne. Det anslås, at 180.000 mennesker i byen er nødt til at kunne få drikkevand i flasker. Foto: Carlos Barria/Reuters
 ?? ?? Jamiya Williams (tv.) betragter sin mand, Terrence Carter, mens han haelder blegemidde­l ned over porcelaene­t. Uden blegemidle­r bliver det brunt af vandet. Årsagen er et sammenbrud på det lokale vandvaerk i byen Jackson i staten Mississipp­i. Foto: Brad Vest/AFP
Jamiya Williams (tv.) betragter sin mand, Terrence Carter, mens han haelder blegemidde­l ned over porcelaene­t. Uden blegemidle­r bliver det brunt af vandet. Årsagen er et sammenbrud på det lokale vandvaerk i byen Jackson i staten Mississipp­i. Foto: Brad Vest/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark