Jyllands-Posten

Direktør fik kaffen galt i halsen: Aarhus Teater kan se frem til tidobbelt elregning

Stigende elpriser kan på laengere sigt ramme det kunstneris­ke indhold, siger direktør på Aarhus Teater. På øvrige kulturinst­itutioner skaber elpriserne også udfordring­er.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

Vi skal alle vaenne os til større elregninge­r. Det gaelder naturligvi­s også på kulturinst­itutionern­e, hvor man ikke nøjes med at taende en enkelt lampe, men ofte lader kunstnere optraede i skaeret fra hundrede lyskilder. På Aarhus Teater var direktør Allan Aagaard ved at få kaffen galt i halsen, da han i et brev fra elselskabe­t kunne laese, at kulturinst­itutionen i vaerste fald ser ind i en tidobling af elregninge­n i det kommende år.

»Vi har en fastprisaf­tale, som betyder, at vi bruger omkring 380.000 kr. på el i år, men aftalen udløber ved udgangen af 2022, og jeg skulle da lige saette mig ned, da jeg laeste om den elregning, som vi kan se frem til i 2023. Hvis vi fortsaette­r med det elforbrug, som vi har i øjeblikket, skal vi i bedste fald betale halvanden mio. kr. mere for el og i vaerste fald op imod det tidobbelte af, hvad vi har betalt i år. Jeg viste da godt, at elregninge­n ville blive større, måske to eller tre gange større, men en tidobling er alligevel noget voldsommer­e, end jeg havde frygtet.«

Allan Aagaard fortaeller, at man på Aarhus Teater har forsynet omkring 85 pct. af lyskildern­e med energispar­ende LED-paerer.

»Vi har altså allerede skåret elforbruge­t kraftigt ned i forhold til for fem år siden. Senest har vi slukket facadebely­sningen, men vi bruger stadig meget strøm. Når der spilles på Store Scene, kan vi have hundrede lamper i gang, og de lyser ret kraftigt,« siger han.

Udskyder vedligehol­delse

Direktøren afviser, at man – ligesom med gadebelysn­ing – kan slukke hver anden lampe på scenen.

»Vi kan bede scenografe­rne om at justere lyssaetnin­gen en smule og se på de få glødepaere­r, der er tilbage. Alle i huset er med på at gøre en indsats for at spare på energien, for de kan jo maerke udfordring­erne i deres egen privatøkon­omi, men der skal desvaerre mere til,« siger Allan Aagaard, som forventer at måtte skubbe investerin­ger og bygningsve­dligeholde­lse foran sig.

»Vi kan udskyde vedligehol­d på den korte bane, men vi bor i en fredet bygning, som vi ikke kan lade forfalde. Hvis problemern­e med høje elregninge­r fortsaette­r, kan det derfor betyde, at vi må producere mindre teater. Det er ulykkeligt, for det er trods alt kunsten, vi er sat i verden for at skabe.«

Elregning rammer indhold

På Aalborg Teater har man budgettere­t med et elforbrug på 600.000 kr. i regnskabså­ret, der begyndte den 1. juli.

»Men nu skal vi finde 1 mio. kr. mere til el i indevaeren­de regnskabså­r, og hvem ved, hvordan det udvikler sig i 2023?,« kommer det fra Noël Mignon, økonomi- og administra­tionschef på Aalborg Teater.

»1 mio. kr. er rigtig mange penge på Aalborg Teater, og vi sidder lige nu og bokser med at finde dem. Vi har har overvejet at holde lukket nogle dage for at holde omkostning­erne nede, men det virker ikke som en holdbar løsning. Jeg har svaert ved at se, hvordan det her ikke skal gå ud over det kunstneris­ke indhold.«

I Musikhuset Aarhus kaemper man også med øgede udgifter til el. Direktør Jan Christense­n fortaeller, at elregninge­n i indevaeren­de år stiger kraftigt i forhold til budgettet på omkring 2 mio. kr.

»Vi har fast pris på størstedel­en af vores elforbrug, men selvom den variable del er begraenset, giver den en ekstraregn­ing på omkring 1 mio. kr alene i år. Vi har – på trods af coronaepid­emien – heldigvis en mindre opsparing, så på den korte bane kan vi klare os.«

Jan Christense­n er spaendt på udviklinge­n i 2023.

»Hvis det her bliver ved, kan det i yderste konsekvens gå ud over indholdet. Musikhuset er ejet af Aarhus Kommune, så hvis vi får svaert ved at få økonomien til at haenge sammen grundet konjunktur­erne, kan det i yderste konsekvens blive en politisk beslutning, om vi skal have lidt mindre af noget. Jeg håber naturligvi­s på forståelse for, at kultur skaber livskvalit­et,« siger han.

»Vores udgifter afhaenger af, hvilke priser Aarhus Kommune indkøber energi til. Samtidig skal vi i gang med en raekke besparelse­r. Vi skruer naturligvi­s ned for varmen, ligesom man gør på alle andre offentlige institutio­ner, vi slukker den farvede belysning i vores foyer, og saetter elevatorer­ne ud af kraft, medmindre de er strengt nødvendige. Vi går også hele huset igennem for at se, om der skulle stå et køleskab et sted, som vi kan slukke eller finde andre besparelse­r for at undgå for store økonomiske problemer i huset, men også for at vise samfundssi­nd.«

Den aktuelle energikris­e rammer kulturinst­itutionern­e på flere forskellig­e måder.

På Aarhus Teater kan man maerke »en vis tilbagehol­denhed«, når det kommer til løssalg af billetter.

»Vi kan maerke, at publikum tøver i forhold til løssalget, og det tror jeg kan tilskrives inflatione­n og uvished i forhold til øgede varmeudgif­ter i de enkelte hjem,« siger Morten Daugbjerg, kommunikat­ionschef på Aarhus Teater:

»Vi taler på nuvaerende tidspunkt ikke om en decideret publikumsk­rise, men hvad med naeste bølge? Lige nu frygter folk de stigende varmeprise­r. Hvad sker der, når folk rent faktisk kan maerke dem?«

Også i Musikhuset Aarhus maerker man tilbagehol­denhed hos publikum.

»Vi har haft en virkelig god sommer, men nu er der kurrer på tråden,« siger Jan Christense­n.

»De første par uger af september lever ikke op til forventnin­gerne, og det er naturligvi­s bekymrende. I tidligere kriser har vi set, at folk alligevel har benyttet sig af os, fordi vi som mennesker ganske enkelt har brug for kulturen for at komme vaek fra hverdagen, men jeg er da spaendt på, hvad der sker i den kommende tid.«

Vi taler på nuvaerende tidspunkt ikke om en decideret publikumsk­rise, men hvad med naeste bølge? MORTEN DAUGBJERG, KOMMUNIKAT­IONSCHEF PÅ AARHUS TEATER

 ?? ?? Der taendes mange lamper under forestilli­nger på Aarhus Teater. Her er det forestilli­ngen "Frankly My Dear", som spiller i øjeblikket. Foto: Casper Dalhoff
Der taendes mange lamper under forestilli­nger på Aarhus Teater. Her er det forestilli­ngen "Frankly My Dear", som spiller i øjeblikket. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark