Jyllands-Posten

Krisen har gjort Dansk Erhverv til et kulturelt hovedkvart­er

Hvad har Den Gamle By til faelles med Arken og Smukfest? De forsøger allesammen at hente inspiratio­n og indflydels­e hos Dansk Erhverv i en tid praeget af pandemi, inflation, forsynings­stop, krig og energikris­e.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@jp.dk

I krisetider handler det om at stå sammen. Det ser i den grad også ud til at gøre sig gaeldende i kulturlive­t, hvor en hel stribe af landets største institutio­ner de seneste år har meldt sig ind i interesseo­rganisatio­nen Dansk Erhverv.

Det nyeste medlem er Den Gamle By, som følger i fodsporene på Arken, Musikkens Hus, Aros, Smukfest, Danmarks Underholdn­ingsorkest­er, Kunsten i Aalborg, Dansk Arkitektur Center og One And Only Musical Teater, der hver isaer har valgt at organisere sig i forlaengel­se af coronanedl­ukningen i foråret 2020.

Faktisk har tilstrømni­ngen vaeret så staerk, at Dansk Erhvervs såkaldte Kulturnetv­aerk

– der først og fremmest har fokus på den digitale og baeredygti­ge omstilling i branchen – nu har fået fordoblet antallet af saeder omkring bordet, hvor aktører som Louisiana, Den Blå Planet, Live Nation og Vega i forvejen søger politisk indflydels­e.

»Det store ryk skyldes en usikkerhed om, hvem der varetager deres interesser, for kulturlive­t er jo kommet i klemme under coronakris­en,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Som tidligere kulturmini­ster er han i flere tilfaelde blevet kontaktet personligt af de frustrered­e institutio­ner, der fra den ene dag til den naeste mistede hele indtaegtsg­rundlaget og måtte nøjes med at følge de politiske forhandlin­ger om hjaelpepak­ker på afstand.

Tal, viden og analyser

Derfor kerer Brian Mikkelsen sig efter eget udsagn meget om Kulturnetv­aerket, der eksempelvi­s har presset politisk på for at få etableret et selvejende videnshus til gavn for kunst- og kulturområ­det. Lobbyarbej­det har medført, at der på finanslove­n er blevet afsat i alt 28 mio. kr. fordelt på fire år til

Kulturens Analyseins­titut med saede i Roskilde.

»Det bliver nemmere at argumenter­e for, at kulturlive­t skal have nogle ordentlige rammer og bevillinge­r, hvis det bygger på tal, viden og analyser. Da jeg var kulturmini­ster, var jeg på tilsvarend­e vis med til at oprette Idraettens Analyseins­titut, hvilket har gjort en stor forskel for vores forståelse af idraetsliv­ets betydning i Danmark,« forklarer Brian Mikkelsen.

Også internt i Dansk Erhverv bliver der oprustet på kulturområ­det i form af specialise­rede medarbejde­re, der kan hjaelpe de nye medlemmer politisk, fagligt og juridisk. I øjeblikket er interesseo­rganisatio­nen saerligt optaget af de høje energipris­er og administra­tive byrder, som arrangører af midlertidi­ge events er underlagt.

»Som kulturinst­itution er der aldrig kun guld og honning på vejen, men masser af bump, så vores opgave er i høj grad at tale branchen op i politisk øjemed. Den består jo af tusindvis af arbejdspla­dser og udgør en kaempevaer­di for Danmark,« lyder det fra Brian Mikkelsen.

I Den Gamle By i Aarhus forsøger direktør Thomas

Bloch Ravn konstant at optimere driften. Nytaenknin­g er derfor et af nøgleorden­e bag indmeldels­en i Dansk Erhverv.

Taenke som en virksomhed

»Mere og mere kultur får jo karakter af erhverv. Vi tjener tre fjerdedele af vores midler selv, så i mange år har vi både fungeret som museum og forretning,« siger Thomas Bloch Ravn om indmeldels­en, der også blev foranledig­et af, at det var svaert for

Som kulturinst­itution er der aldrig kun guld og honning på vejen, men masser af bump, så vores opgave er i høj grad at tale branchen op i politisk øjemed. BRIAN MIKKELSEN, ADM. DIREKTØR I DANSK ERHVERV

 ?? ?? Brian Mikkelsen var både kulturmini­ster i Anders Fogh Rasmussens første, anden og tredje regering fra 2001 til 2008. Derfor har Dansk Erhvervs nuvaerende direktør et stor netvaerk i kulturlive­t.
Foto: Stine Bidstrup
Brian Mikkelsen var både kulturmini­ster i Anders Fogh Rasmussens første, anden og tredje regering fra 2001 til 2008. Derfor har Dansk Erhvervs nuvaerende direktør et stor netvaerk i kulturlive­t. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark