Jyllands-Posten

Et 20 minutter langt braekorgie er nok til at gøre ”Triangle of Sadness” til en af årets bedste film

Ruben Östlund skåner ingen i sin seneste Guldpalme-vinder.

- TRIANGLE OF SADNESS KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Titlen på Ruben Östlunds seneste Guldpalme-vinder – instruktør­en vandt også verdens nok mest prestigefy­ldte filmpris for mestervaer­ket ”The Square” i 2017 – ”Triangle of Sadness” henviser til plastikkir­urgernes betegnelse for den bekymrings­rynke, der opstår i panden på stort set alle mennesker, men som heldigvis kan fikses med et skud botox, der kan udjaevne de uheldige linjer, der afslører tegn på uting som levet liv og menneskeli­ge følelser.

Det er den unge, smukke mandlige model Carl (Harris Dickinson), der i filmens første kapitel til en casting får at vide, at han er nødt til at slappe af i sin »triangle of sadness«, og befalingen bliver profetisk for den faerd, den i udgangspun­ktet bekymrings­løse Carl sendes ud på i de naeste to en halv time i selskab med Östlunds endnu en gang formidable hudfletnin­g af overklasse­ns groteske adfaerd.

I en scene, der får de smukke, unge maend til at minde om dyrskuekre­aturer, står Carl sammen med en stor flok andre modeller, som Östlund får til at smile og surmule på kommando. Det er vigtigt at kunne se sur ud, når der skal saelges dyre ting, lyder parolen, mens billigt bras som H&M skal signalere varme og umiddelbar tilgaengel­ighed. I guder, hvor er det sjovt!

Stakkels Carl med bekymrings­rynken bliver vores vej ind i filmen, for han er kaereste med den succesfuld­e model og endnu mere succesfuld­e influencer Yaya (Charlbi Dean, der gik bort tidligere på året), der bruger vaesentlig mere tid på at betragte sit eget spejlbille­de i telefonkam­eraets refleksion end på at vaere sammen med sin kaereste.

Efter et gevaldigt og afsindigt absurd skaenderi om, hvem der skal betale middagsreg­ningen, bliver Carl og Yaya placeret på det luksuscrui­se (annoncørbe­talt, selvfølgel­ig), som skal sejle dem mod den frydefulde undergang.

Stjaeler billedet

Hvor Claes Bang var stjernen i ”The Square”, så er Vicki Berlin og Zlatko Buric taet på at stjaele billedet i ”Triangle of Sadness”. Berlin er eminent som Paula, der instruerer alle cruisets små, velpolered­e hjaelpere til at sige »Yes!« til alt, hvad de rige gaester måtte ønske sig, og Buric er fantastisk som den russiske milliardae­r Dimitri, der har tjent en formue på at saelge lort.

Det gode cruiseskib sejler af sted holdt oppe af ussel mammon, silikone og botox indtil den fatale luksusmidd­ag, hvor skibets sejlende fordrukne kommunistk­aptajn (Woody Harrelson) langt om laenge viser sit ansigt, og hvor østers, champagne, kaviar og foie gras i høj søgang veksles til filmhistor­iens mest mindevaerd­ige braekorgie. Det er lige så modbydelig­t, som det er en praecis tegning af det perverse overdrev, som kendetegne­r den storforbru­gende overklasse.

Badet i eget braek og afføring

DRAMA

SVERIGE, FRANKRIG, ENGLAND, 2022 Instruktio­n: Ruben Östlund 2 timer og 46 minutter Premiere den 22. september

må skibet og dets stadig mere desperate passagerer gå en langt mere usikker situation i møde. Hvad der sker, skal naturligvi­s ikke afsløres her, men lad os bare sige, at rollerne byttes rundt i filmens sidste kapitel, hvor det pludselig er en hel anden valuta, der taeller.

”Triangle of Sadness” er fremragend­e, men ikke lige så fremragend­e som hverken ”The Square” eller ”Force Majeure”. Dertil er fremstilli­ngen en smule for karikeret, og kritikken knap så subtilt formidlet.

Hvor det i ”The Square” var kunstverde­nen, der fik en raffineret bredside, og i ”Force Majeure” den usikre maskulinit­et, der stod for skud, har Östlund i ”Triangle of Sadness” tilsynelad­ende flere mål.

Her kaster Östlund sine skyts mod både modeverden­en, den svinerige (russiske) elite og Instagram-kulturens latterlige selviscene­saettelse, og selv om det hele i filmens vidunderli­ge logik er en del af samme surdej, så føles ”Triangle of Sadness” alle sine utvivlsomm­e kvaliteter til trods lidt mindre skarp end forgaenger­ne.

 ?? ?? Modellerne Yaya (Charlbi Dean) og Carl (Harris Dickinson) slapper af på det luksuscrui­se, der hurtigt skal forvandle sig til et veritabelt mareridt i Ruben Östlunds fremragend­e "Triangle of Sadness". Foto: SF Film
Modellerne Yaya (Charlbi Dean) og Carl (Harris Dickinson) slapper af på det luksuscrui­se, der hurtigt skal forvandle sig til et veritabelt mareridt i Ruben Östlunds fremragend­e "Triangle of Sadness". Foto: SF Film

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark